Rubrika Svět

Velitel ukrajinské armády zmiňuje „taktické úspěchy“ invazních sil

Ruské ostřelování a nálety na Ukrajinci ovládanou část Chersonské oblasti podle úřadů zranily tři lidi. Pod palbou se ocitlo na dvacet obcí. Ukrajinské úřady také informovaly, že ruský dronový útok v noci na neděli těžce poškodil hotel v Mykolajivu. Rekreační objekt začal hořet, zprávy o zraněných či obětech nyní nejsou. Moskva tvrdí, že dobyla vesnici Novobachmutivka na východě Ukrajiny. Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj přiznal, že invazní síly zaznamenaly ve více oblastech „taktické úspěchy“.

Dekádu po českém vstupu poslal Cameron Británii proti proudu evropské integrace

Vystoupení Velké Británie z Evropské unie, označované jako brexit (spojení slov Britain a Exit), je politickou událostí, která výrazně ovlivnila nejen zemi samotnou, ale i celou Evropu. Referendum o členství Británie v Evropské unii, které proběhlo v červnu 2016, vypsal tehdejší premiér David Cameron. Podle Miloše Fňukala, politického geografa z katedry geografie na Přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého v Olomouci, však lidé, kteří EU kritizovali, možná ve skutečnosti brexit nechtěli, mohlo jít jen o špatný politický marketing. Příběh brexitu je komplexní a zahrnuje mnoho aspektů, od politických a ekonomických až po sociální a kulturní.

Na ochranu přírody jdou miliardy. Smysl to má, opatření fungují, dokázala rozsáhlá studie

Když proběhne nějaký program na ochranu přírody, většinou se to vyplatí. A to dokonce i v případě, kdy jsou výsledky zklamáním. Mnohdy to má smysl i tak, ukázala obsáhlá metastudie, která se pokusila analyzovat všechna dostupná data o úspěších a neúspěších ochranářských opatření.

Stíhačky F-35 vyrábí v Evropě jen Italové. V Cameri sestrojí i letouny pro českou armádu

Italské město Cameri na severu země je jediným místem v Evropě, kde se vyrábějí americké stíhačky F-35. Ty nedávno koupilo Česko a montážní linku navštívil loni v prosinci i prezident Petr Pavel. Česká televize dostala jako vůbec první televize možnost v závodě natáčet.

Situace na frontě se zhoršuje, varoval šéf ukrajinské armády

Operační i strategická situace ukrajinských vojsk na frontě se zhoršuje, uvedl velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj, který už v tomto směru informoval západní spojence Kyjeva. Ruské síly tvrdí, že dobyly dvě vesnice v Doněcké oblasti a že dosáhly průlomu v ukrajinské obraně. Podobné informace znepřátelených stran však nelze ve válečných podmínkách bezprostředně ověřit. Rusové v noci opět útočili na Charkov, kde zasáhli areál nemocnice. Kromě toho vážně poškodili čtyři tepelné elektrárny. Podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského útok cílil na plynárenská zařízení důležitá pro dodávky do EU.

České europoslance rozděluje unijní měna. Do budoucna zmiňují budování bezpečné Evropy

Sedm českých europoslanců hodnotilo pro pořad ČT24 Týden v politice své působení ve Štrasburku v posledních pěti letech. Za klíčovou věc končící éry označili někteří politici rozhodnutí o podpoře jádra, mnozí také s negativním pohledem zmiňují Green Deal. Řada europoslanců v rozhovorech uvedla zajištění bezpečnosti Evropy jako jeden z hlavních úkolů nového europarlamentu. Osloveni byli poslanci stran zastoupených v europarlamentu, kteří jsou zároveň členy některé z evropských frakcí, přičemž se vychází z volebních koalic.

SPECIÁL: Válka Hamásu s Izraelem

Přehled hlavního dění, reportáže, analýzy
Vše k tématu

Tisíce lidí protestovaly v Budapešti proti vládě. Chtějí reformu ochrany dětí a konec ministra vnitra

Tisíce lidí v pátek vyšly do ulic Budapešti na protest proti vládě premiéra Viktora Orbána. Demonstranti, vedení někdejším Orbánovým spojencem a nyní hlavním rivalem Péterem Magyarem, rovněž požadovali reformu zákona o ochraně dětí, informovala agentura AP.
26. 4. 2024|

Univerzitami v USA zmítají propalestinské demonstrace. Zatčených je přes pět set

Válka v Gaze se přelévá i do akademického prostředí ve Spojených státech. V mnoha univerzitních kampusech vznikají provizorní stanová městečka. Americké univerzity jsou dějištěm protestů již od loňského října. V posledních dnech se však napětí vyostřilo poté, co vedení Columbia University zavolalo policii na své vlastní studenty, kteří se utábořili uprostřed kampusu na Manhattanu. Podobné protestní akce se následně začaly objevovat po celé zemi.
26. 4. 2024Aktualizováno26. 4. 2024, 23:17|

Polský Sejm schválil slezštinu jako regionální jazyk. Ještě chybí podpis prezidenta

Slezština je hrubá a zatím nepříliš spoutaná pravidly. Stále se mění a různí se region od regionu. Dříve byla pokládaná za pouhý dialekt polštiny, od pátku má ale blíže k přiznání statutu regionálního jazyka. V přelomovém hlasování – už osmém takovém v historii – to schválil polský Sejm. Slezština tak dostává šanci například na zápis do školních osnov.
26. 4. 2024|
Načítání...

Masové hroby v Gaze ukrývaly stovky těl. Spojené státy žádají po Izraeli vysvětlení

Palestinské úřady v Gaze ovládané teroristickým hnutím Hamás požadují mezinárodní vyšetřování nálezu dvou hromadných hrobů. V areálech nemocnic v Gaza City a Chán Júnisu už místní vykopali bezmála čtyři sta těl. Údajně je pohřbila izraelská armáda. Ta to odmítá s tím, že improvizovaná pohřebiště na místě objevila během předchozích operací proti teroristům.
26. 4. 2024|

Británie řeší napojení dvojice svých občanů na ruské zpravodajské služby. Předvolala si i velvyslance

Britské úřady obvinily dva muže z centrální Anglie pro podezření z vazeb na ruské rozvědky. Tamní policie je spolu se třemi dalšími podezřelými zadržela v souvislosti s březnovým požárem skladu na východě Londýna. Dvacetiletý Dylan Earl čelí obvinění z „napomáhání zahraniční zpravodajské službě“, dvaadvacetiletý Jake Reeves pak z „přijímání hmotného daru od zahraniční zpravodajské služby“. Britská média citují obvinění, podle nich prý dvojice plánovala útoky na podniky napojené na Ukrajinu. Ostrovní diplomacie si kvůli tomu už předvolala ruského velvyslance Andreje Kelina, píše agentura Reuters.
26. 4. 2024|

USA nakoupí Ukrajině vojenský materiál za šest miliard dolarů, avizoval Austin

Spojené státy ohlásily další vojenskou pomoc Ukrajině. Kyjevu hodlají nakoupit rakety do protivzdušných baterií a další vybavení v hodnotě šesti miliard dolarů (přes 140 miliard korun), oznámil v pátek americký ministr obrany Lloyd Austin. Některá americká média mluví o dosud největším balíku vojenské pomoci pro Ukrajinu. Web Politico ovšem podotýká, že doručování materiálu potrvá pravděpodobně delší dobu.
26. 4. 2024|