Masové hroby v Gaze ukrývaly stovky těl. Spojené státy žádají po Izraeli vysvětlení

Horizont ČT24: Exhumace masových hrobů v Gaze (zdroj: ČT24)

Palestinské úřady v Gaze ovládané teroristickým hnutím Hamás požadují mezinárodní vyšetřování nálezu dvou hromadných hrobů. V areálech nemocnic v Gaza City a Chán Júnisu už místní vykopali bezmála čtyři sta těl. Údajně je pohřbila izraelská armáda. Ta to odmítá s tím, že improvizovaná pohřebiště na místě objevila během předchozích operací proti teroristům.

V takřka zcela zničených areálech nemocnice al-Šífa a Násir pokračují exhumace těl. Identifikovat se jich zatím podařilo jen zlomek. Pomáhá těžká technika i dobrovolníci. A také příbuzní, kteří chtějí své blízké řádně pohřbít. OSN i USA požadují vysvětlení.

„Údajně byli mezi mrtvými starší lidé, ženy a zranění. Další byli nalezeni se svázanýma rukama a vysvlečení,“ uvedla mluvčí Vysokého komisaře OSN pro lidská práva Ravina Shamdasaniová.

„Tyto zprávy jsou velmi znepokojivé. Jsme s izraelskou vládou v kontaktu na mnoha úrovních. Chceme odpovědi. Chceme přesně pochopit, co se stalo,“ reagoval poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan.

Masové hroby jsme v nemocnicích našli, tvrdí Izrael

Na záběrech a fotografiích se zatím žádné tělo se svázanýma rukama neobjevilo. Izraelská armáda tvrdí, že masové hroby v obou nemocnicích nalezla, když do nich vstoupila při pátrání po teroristech. Navzdory zveřejněným záběrům intenzivních bojů v areálu al-Šífy a výpovědím zajatých ozbrojenců Hamás i zdravotníci popírají, že by islamisté nemocnice zneužívali.

„(V nemocnici) bylo šest set až tisíc ozbrojenců,“ uvedl zajatý velitel Hamásu Bakr Hamed. Teroristé podle něj byli na oddělení, které bylo v al-Šífě určené jako ubytování pro zdravotníky. Svá místa měl v zařízení i Islámský džihád, například na porodní klinice.

Exhumace masových hrobů v Gaze
Zdroj: ČT24

Masové pohřbívání palestinských obětí izraelského bombardování v areálu nemocnice Násir v jihogazánském městě Chán Júnis ukazuje video z konce ledna. Ředitel zdravotnického zařízení Abú Tamíja krok nařídil, když se kvůli probíhajícím bojům nešlo bezpečně dostat na nedaleký hřbitov. „Nemohli jsme mrtvé pohřbít do řádných hrobů. I když je hřbitov odsud jen dvě stě metrů. V posledních dnech jsme 150 mučedníků uložili na dvorech nemocnice Násir,“ potvrdil v lednu.

Podobnou situaci konstatoval tým Světové zdravotnické organizace počátkem dubna v nemocnici al-Šífa v Gaza City, když odtamtud po své druhé operaci odešla izraelská armáda. „Všude kolem je vidět totální destrukce. A především je tu všude kolem cítit zápach splašků a hnijících těl,“ konstatoval Ajadil Saparbekov z organizace.

Zdravotnické úřady pod kontrolou Hamásu zvýšily údaj o počtu obětí v Gaze na 34,4 tisíce. Tvrdí, že mezi nimi je většina žen a dětí. O zabitých ozbrojencích nemluví. Podle izraelské armády jich je nejméně 13 tisíc.