Situace na frontě se zhoršuje, varoval šéf ukrajinské armády

Události ČT: Další masivní ruský útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu (zdroj: ČT24)

Operační i strategická situace ukrajinských vojsk na frontě se zhoršuje, uvedl velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj, který už v tomto směru informoval západní spojence Kyjeva. Ruské síly tvrdí, že dobyly dvě vesnice v Doněcké oblasti a že dosáhly průlomu v ukrajinské obraně. Podobné informace znepřátelených stran však nelze ve válečných podmínkách bezprostředně ověřit. Rusové v noci opět útočili na Charkov, kde zasáhli areál nemocnice. Kromě toho vážně poškodili čtyři tepelné elektrárny. Podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského útok cílil na plynárenská zařízení důležitá pro dodávky do EU.

Syrskyj poukázal na velký počet ruských vzdušných úderů na energetickou infrastrukturu země z posledních týdnů. Ukrajina podle něj naléhavě potřebuje další rakety, munici, vojenské vybavení a bojovou techniku.

Velitel také uvedl, že na zasedání kontaktní skupiny poděkoval americkému ministrovi obrany Lloydu Austinovi, který v pátek oznámil, že Spojené státy nakoupí pro Ukrajinu rakety do protivzdušných baterií a další vojenské vybavení v hodnotě šesti miliard dolarů (přes 140 miliard korun).

Americká podpora země, která se brání ruské vojenské agresi, je považována za klíčovou. Několik měsíců však byla ochromena kvůli odporu republikánských zákonodárců k vyčlenění dalších prostředků na tento účel. Podle vlády prezidenta Joea Bidena tyto průtahy způsobily Ukrajincům značné škody na bojišti.

Ruská armáda ve své sobotní svodce k situaci na bojišti uvedla, že její vojska dobyla vesnice Novomychajlivka a Bohdanivka v Doněcké oblasti a „postoupila hluboko do nepřátelské obrany“. Informaci není možné bezprostředně ověřit. I západní vojenští experti ale přiznávají ruským vojskům jednotlivé taktické úspěchy a potvrzují dílčí posuny frontových linií.

Ukrajinská armáda v sobotu odpoledne sdělila, že ruské síly získávají oporu v Očeretyne v Doněcké oblasti. Armáda podle jednoho z velitelů podniká všechny kroky k vytlačení nepřítele, píše server Kyiv Independent.

Rusové v posledních týdnech také intenzivně cílí na druhé největší město Ukrajiny. „Na Charkov se útočí. Nepřítel útočí na město. Je už několik výbuchů,“ oznámil starosta tohoto druhého největšího města na Ukrajině Ihor Terechov. Jedna z ruských raket málem zasáhla nemocnici s devíti sty pacienty a 250 zaměstnanci, dodal později starosta podle agentury Unian. Lehké zranění utrpěl jeden člověk. Rakety poškodily několik domů, elektrické vedení a vodovod.

Ukrajinská média píší, že Rusové cílili na psychiatrickou nemocnici. Raketa podle úřadů dopadla vedle jedné z budov, zraněnou osobou je pacientka. Rusové v areálu poškodili budovu, ve které se v době útoku nacházelo šedesát pacientů a pět pracovníků nemocnice, stravovací část a ještě jednu nevyužívanou budovu.

Vzdušné útoky v rusko-ukrajinské válce (zdroj: ČT24)

Rusové vážně poškodili čtyři elektrárny

Ruské rakety mířily na energetické objekty v Dněpropetrovské, Ivano-Frankivské a Lvovské oblasti, uvedl s odkazem na ministra energetiky Hermana Haluščenka server RBK-Ukrajina. „Je poškozeno zařízení. Na jednom z objektů byl zraněn náčelník směny,“ přiblížil Haluščenko.

Rusové útočili na čtyři tepelné elektrárny společnosti DTEK, které vážně poškodili, dodal server s odvoláním na prohlášení společnosti. Energetici pracují na odstranění škod. Od začátku války to byl podle tvrzení Ukrajinců už 170. útok na elektrárny DTEK.

Terčem se stala i plynárenská zařízení, nikdo ale nebyl zraněn, útok ani nenarušil poskytování služeb odběratelům. Škody se odstraňují, uvedla plynárenská společnost Naftohaz.

Ve Lvovské oblasti na západě Ukrajiny ruské střely a rakety zasáhly dva objekty kritické energetické infrastruktury, ve kterých vypukl požár, uvedl web Ukrajinska pravda s odvoláním na regionální úřady. Útok si podle nich nevyžádal mrtvé ani zraněné, ani nepoškodil bytový fond. Odpojení od sítě zatím není nutné, ale oblastní správa žádá občany, aby v době mezi 19:00 a 22:00 (18:00 až 21:00 SELČ) nezapínali přístroje s velkým odběrem elektřiny, dodal deník.

Zasažen byl také energetický objekt v Ivano-Frankivské oblasti, kde rovněž vypukl požár. Podle místních úřadů nikdo nebyl zraněn, uvedl portál RBK-Ukrajina.

Kyjev: Zničili jsme 21 z 34 ruských raket a střel

Rusové použili devět střel Ch-101/Ch-555 vypuštěných ze strategických bombardérů Tu-95SM letících nad ruskou Saratovskou oblastí a také devět leteckých raket Ch-59/Ch-69 vypuštěných z ruských letounů nad Bělgorodskou oblastí a nad Azovským mořem, tvrdí ukrajinské letectvo.

Použity byly podle něj i dvě rakety S-300 původně určené k protiletecké obraně, ale upravené k nasazení proti pozemním cílům, dvě střely Iskander-K, odpálené z anektovaného Krymu, a čtyři hypersonické rakety Kinžal vypuštěné z letounů MiG-31K nad Rjazanskou a Tambovskou oblastí.

Ruské vojsko použilo také osm střel Kalibr odpálených z Černého moře, uvedla agentura Unian s odvoláním na ukrajinské letectvo, pod které spadá protivzdušná obrana. Ta zničila šest střel Kalibr, šest střel Ch-101/Ch-555, jednu střelu Iskander-K a osm řízených leteckých raket Ch-59/Ch-69.

Bývalý náčelník armádního generálního štábu Jiří Šedivý k dodávkám západních zbraní Ukrajině (27. dubna 2024) (zdroj: ČT24)

Média: Dronový útok poškodil ruské rafinerie a letiště

Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že jejich protivzdušná obrana v noci na sobotu sestřelila nad Krasnodarským krajem šestašedesát ukrajinských dronů a další dva zničila nad nelegálně anektovaným ukrajinským Krymem.

Žádná zranění ani závažné škody nebyly zaznamenány, tvrdí guvernér Krasnodarského kraje Veniamin Kondraťjev na sociální síti Telegram. Záchranné složky podle něj hasily požáry, které způsobily padající trosky. Podle ukrajinských médií ale drony poškodily dvě ruské rafinerie a vojenské letiště v Krasnodarském kraji.

Ruské ministerstvo obrany připustilo, že požár ve Slavjanské rafinerii poškodil tamní zařízení. „Fungování podniku bylo částečně přerušeno. Hned deset dronů útočilo na závod, zasáhly i zařízení na zpracování ropy. Vypukl silný požár a je možné, že další škody jsou skryté,“ uvedl podle ruských agentur Eduard Trudněv, jeden z ředitelů společnosti, které rafinerie patří. Způsobené škody se nyní vyhodnocují. Záběry požáru se objevily na sociální síti.

Terčem ukrajinských dronů se kromě Slavjanské rafinerie stala také Ilská rafinerie a vojenské letiště Kuščevskaja, na kterém byly desítky letadel, radiolokátory a prostředky radioelektronického boje, uvedla ukrajinská média s odvoláním na nejmenované zdroje z ukrajinské tajné služby SBU. Po náletech údajně vypukly požáry na letišti a v rafineriích, jejich osazenstvo evakuovali. Server RBK-Ukrajina připomněl, že na obě rafinerie zaútočily drony i dříve.

Guvernér ruské Bělgorodské oblasti Vjačeslav Gladkov tvrdí, že výbuch dronu ve vesnici Voznesenovka poškodil tři auta a zranil pět lidí. O několik hodin dříve podle něj na stejnou vesnici zaútočilo pět dronů, zraněn byl jeden člověk. Ruské úřady v pohraničních regionech pravidelně hlásí útoky dronů a ostřelování z ukrajinské strany. Ukrajinské úřady ponechávají tato tvrzení bez vyjádření.