Prostřené stoly, ke kterým nikdo nezasedne. Na svátek Pesach v Izraeli dopadá stín války

Události: Pesach v Izraeli (zdroj: ČT24)

V pondělí začaly židovské svátky Pesach. V Izraeli letos s nádechem smutku okolo osudu rukojmí zadržovaných teroristy v Pásmu Gaze. Připomínají je pietní akce, happeningy i emotivní demonstrace.

Barvité rituály spojené s největšími jarními svátky se každý rok odehrávají nejen v Jeruzalémě. Vynechat se nesmí důkladná očista domácnosti, příprava placek nekvašeného chleba a také nákupy na slavnostní večeři.

Pesach se zdaleka netýká jen pobožných Židů. Podobně jako české Vánoce ho slaví skoro všichni. Letos ale mají svátky hořký podtón. Na mnoha místech v Izraeli vznikly instalace připomínající osoby, které unesli teroristé z Hamásu do Pásma Gazy. Prázdný sváteční prostřený stůl je připomínkou toho, že letos bude někdo v rodinách chybět.

Daniela zorganizovala umístění velké slavnostní tabule, včetně pohárů, svícnů a modlitebních knížek, uprostřed křižovatky ve městě Herzlija. „Tohle je na počest našich rukojmí. Je tu sváteční stůl pro 133 hostů, kteří nám moc chybí před tímto svátečním večerem,“ popsala.

Sama jednoho z rukojmí zná, Omera Šema Tova unesli do Gazy. „Jeho kamarádka se vrátila ze zajetí, Omer tam zůstává. Je mu 21 let,“ řekla.

Protestující se sešli před bydlištěm premiéra

Ve stanu na náměstí v Tel Avivu se ke slavnostní večeři sešli obyvatelé kibucu Beeri. Jejich vesnice je po útoku 7. října stále v troskách. „Moje pocity jsou velmi komplikované. Toto má být svátek svobody, ale pro nás to není svoboda, protože můj otec je v Gaze,“ svěřila se dcera rukojmího Julija Benami.

U části Izraelců je hlavní emocí vztek na vládu. Protestovali proto za návrat unesených přímo před bydlištěm premiéra Benjamina Netanjahua v přímořském městě Caesarea.

Na jaře 2024 se v Izraeli jen těžko uniká realitě. I do svátečních dnů pronikají stíny války.