Izraelští beduíni jsou proti leteckým útokům bezbranní

Události: Izrael volá po zpřísnění sankcí vůči Íránu (zdroj: ČT24)

Izrael volá po zpřísnění mezinárodních sankcí proti Íránu, hlavně v oblasti vývoje raketových projektů. Spojené státy už nová opatření plánují, jednat o nich má Kongres. Západní spojenci zároveň odrazují židovský stát od vojenské odpovědi na útok Íránu. Útok Teheránu z noci na neděli ovšem vystavil zvýšenému riziku beduínské obyvatele.

Letecká základna Nevatim na jihu Izraele byla jedním z terčů íránských střel. Leží sice v poušti, nikoliv však v úplné pustině. Lemují ji osady polokočovných Beduínů. Jeden z nich – Imád – provozuje malý obchod se smíšeným zbožím. Útok z nedělního rána popisuje jako mnohem silnější výbuchy než ty z ostřelované Gazy. Trvaly prý přibližně čtyřicet až padesát minut.

Nedaleko od místa, kde štáb ČT natáčel, úlomky rakety vážně zranily sedmiletou beduínskou dívku. „Pochází z vedlejší vesnice,“ upřesnil beduínský obyvatel jižního Izraele Mohamed.

Beduínské osady v místě vznikly bez stavebních povolení. Chybí tam tudíž základní infrastruktura jako elektřina, kanalizace nebo vodovod. Místní obyvatelé i tak dlouhodobě žádají o legalizaci svých domovů. „Řešení je prosté. Vláda by měla naše osady oficiálně uznat a umožnit jejich obyvatelům, aby žili jako ostatní občané státu,“ apeluje předseda Sdružení beduínských vesnic Atíje al-Asam.

Během války na Blízkém východě řeší beduínští obyvatelé ještě jeden problém – nedostatek protileteckých krytů. Obchodník Imád před svým krámkem jeden má, je však prý naprosto nedostatečný. „Bydlí tady pět set lidí a tohle evidentně nestačí pro pět set osob,“ říká.

Íránské ostřelování Izraele tak paradoxně nejvíce postihlo izraelské muslimy komunitu, která je tváří v tvář leteckým útokům prakticky bezbranná.