Zahradil, Charanzová či Pospíšil se loučí s europarlamentem

Události: Sedm současných českých europoslanců nebude usilovat o znovuzvolení (zdroj: ČT24)

Europoslanci se tento týden ve Štrasburku sešli naposledy před červnovými volbami. Pětileté funkční období poznamenaly pandemie covidu-19 a ruská agrese proti Ukrajině, ale i odchod Velké Británie nebo korupční skandály. Zákonodárci schválili asi 450 legislativních návrhů, což je dosavadní rekord. Sedm českých europoslanců se rozhodlo znovu nekandidovat.

Z kanceláře vidí Jan Zahradil (ODS) na hlavní budovu europarlamentu, prý je to nejlepší výhled, jaký v Bruselu za dvacet let měl. Jako jediný Čech je europoslancem nepřetržitě od vstupu do Evropské unie, teď se po čtyřech volebních obdobích loučí. „Já jsem nastupoval jako takový soft-euroskeptik a tím soft-euroskeptikem jsem zůstal,“ řekl.

Za největší úspěch považuje změnu atmosféry. Podobně kritické hlasy podle něj ve volbách posílí. „Projevuje se to v praxi tím, že nadšenectví ze zelené politiky začíná ustupovat,“ doplnil.

Dita Charanzová dosáhla na post místopředsedkyně europarlamentu

Po deseti letech končí Dita Charanzová (nestr.), která je nyní místopředsedkyní Evropského parlamentu. Web EU Matrix ji označil za šestou nejvlivnější poslankyni ze všech sedmi stovek zákonodárců. Pomohla prosadit třeba nižší ceny volání. „Musíte mít kontakty, musíte si tady vybudovat respekt mezi kolegy. (...) Určitě je dobře, když sem člověk přichází a už něco v Evropě zažil,“ uvedla místopředsedkyně Evropského parlamentu.

Před rokem se rozešla s hnutím ANO, za které do europarlamentu dvakrát vstoupila. „Tady můžete ovlivnit chod Evropské unie, když vyjednáváte a dobře vysvětlujete, čeho chcete dosáhnout,“ řekla.

Jiří Pospíšil chválí spolupráci mezi europoslanci

Dekádu v evropských lavicích má za sebou i Jiří Pospíšil (TOP 09), zhruba stejně dlouho strávil v české politice. „Tady poslanci mnohem víc spolupracují. Ono je to také dáno tím, že nejsou vůči sobě konkurenty, jsou z různých zemí, nekandidují proti sobě,“ poznamenal Pospíšil.

Ze svých výsledků si pochvaluje změnu směrnice o střelných zbraních. Bez evropské spolupráce se podle něj Česko neobejde. „Potkáte lidi z různých zemí. Vidíte, jak přemýšlejí o politice. Už to pro vás není nějaká vzdálená cizina,“ dodal.

O další mandát nebude ve volbách usilovat sedm celkem z jednadvaceti českých zástupců. Kromě tří zmíněných končí také Stanislav Polčák (STAN), Radka Maxová (za SOCDEM), Martina Dlabajová (zvolená za ANO) a Evžen Tošenovský (ODS). Byť jsou z různých stran, shodují se v jednom – že svou evropskou kariéru končí v pravý čas.