Británie řeší napojení dvojice svých občanů na ruské zpravodajské služby. Předvolala si i velvyslance

Britské úřady obvinily dva muže z centrální Anglie pro podezření z vazeb na ruské rozvědky. Tamní policie je spolu se třemi dalšími podezřelými zadržela v souvislosti s březnovým požárem skladu na východě Londýna. Dvacetiletý Dylan Earl čelí obvinění z „napomáhání zahraniční zpravodajské službě“, dvaadvacetiletý Jake Reeves pak z „přijímání hmotného daru od zahraniční zpravodajské služby“. Britská média citují obvinění, podle nich prý dvojice plánovala útoky na podniky napojené na Ukrajinu. Ostrovní diplomacie si kvůli tomu už předvolala ruského velvyslance Andreje Kelina, píše agentura Reuters.

Podezřelý Earl stanul před soudem už před několika dny, prokurátoři však o případu informovali až v pátek. Soud jej poslal do vyšetřovací vazby společně s dalšími čtyřmi podezřelými, kteří pak podle agentury AFP čelí méně závažným obviněním. Všichni vyjma jednoho podle stanice BBC čelí obvinění ze žhářství.

Earl podle vyšetřovatelů jednal ve prospěch Ruska, když zkoumal možné cíle útoků a snažil se rekrutovat další lidi do akcí podporujících zahraniční rozvědku. Sám čelí podezření, že se stal ruským špionem, uvádí televize Sky News. Obvinění předložená soudu jej spojují s Wagnerovou skupinou, jíž Británie eviduje jako teroristickou organizaci.

Úřady se o Earla začaly společně s dalšími zajímat po březnovém požáru skladu na východě Londýna, u kterého zasahovaly desítky hasičů. Vyšetřovatelé hovoří o žhářském útoku na podniky, který byly prý „napojené na Ukrajinu“. Podle BBC v daném objektu operují dvě zásilkové služby.

„Jakkoli si musíme počkat na výsledky soudního řízení, jsem hluboce znepokojený obviněními, že britští občané prováděli na britské půdě trestnou činnost ve prospěch ruského státu,“ reagoval na kauzu britský ministr zahraničí David Cameron. „Použijeme veškerou váhu systému trestní spravedlnosti na to, abychom hnali k odpovědnosti kohokoli, kdo bude usvědčen ze zločinů napojených na zahraniční vliv,“ doplnil.

Reeves i Earl jsou prvními lidmi obžalovanými na základě nového zákona proti špionáži, sabotáži a zahraničnímu vměšování, podotýká BBC. V době jeho schválení britská vláda uvedla, že smyslem nařízení je posílit obranu „britské demokracie, ekonomiky a hodnot“ proti nepřátelské aktivitě cizích států.

Všech pět podezřelých má znovu stanout před londýnským soudem 10. května.

„Budeme s našimi spojenci nadále pracovat na tom, abychom od podobné činnosti odrazovali a bránili se proti celé škále hrozeb pocházejících z Ruska,“ uvedl k předvolání ruského velvyslance mluvčí britského ministerstva zahraničí.

Možné spolupráce s Ruskem řeší i další evropské země. Německo zadrželo dva německé Rusy, kteří podle vyšetřovatelů chystali sabotážní akce s cílem narušit německou podporu Ukrajině. Jsou podezřelí i ze špionáže a jeden z nich také ze členství v teroristické organizaci.

Největší špionážní kauzu v moderní éře státu rozkrývá také Rakousko. Podle vyšetřovatelů měla dvojice mužů – bývalý kontrarozvědčík a manažer – donášet Rusku citlivá data.