USA nakoupí Ukrajině vojenský materiál za šest miliard dolarů, avizoval Austin

Spojené státy ohlásily další vojenskou pomoc Ukrajině. Kyjevu hodlají nakoupit rakety do protivzdušných baterií a další vybavení v hodnotě šesti miliard dolarů (přes 140 miliard korun), oznámil v pátek americký ministr obrany Lloyd Austin. Některá americká média mluví o dosud největším balíku vojenské pomoci pro Ukrajinu. Web Politico ovšem podotýká, že doručování materiálu potrvá pravděpodobně delší dobu.

Ohlášená americká akvizice se týká raket do systémů protivzdušné obrany Patriot a NASAMS, dalších druhů munice, dronů i systémů na jejich zneškodňování. Šéf Pentagonu Austin plán potvrdil po virtuálním jednání kontaktní skupiny pro Ukrajinu, která sdružuje země dodávající Kyjevu vojenskou podporu.

Pentagon v tiskové zprávě také dodal, že vláda nakoupí vybavení pro integraci západních systémů protivzdušné obrany do ukrajinské výbavy. Jako další položky balíku pak jmenuje dělostřeleckou munici, „taktická vozidla“, lehké zbraně i součástky pro výrobu dronů na Ukrajině.

Nejde ovšem o materiál z existujících amerických zásob, který by armáda mohla okamžitě poslat. Páteční oznámená pomoc je založená na jiném mechanismu – a to na zakázkách pro americké zbrojovky, které pak dodávají materiál určený přímo pro Ukrajinu. „Toto oznámení představuje začátek zakázkového procesu pro zakoupení dodatečných přednostních kapacit pro Ukrajinu,“ uvádí Pentagon.

Spojené státy jsou pro Ukrajinu nejvýznamnějším dodavatelem vojenské pomoci a od ruské invaze v roce 2022 Washington připravil pro Kyjev desítky balíků zbraní a dalšího materiálu sestavených z existujících amerických zásob. Poslední obdobnou dodávku v hodnotě až miliardy dolarů oznámil americký prezident Joe Biden ve středu – ihned poté, co podepsal výdajový zákon přijatý Kongresem.

„Vybavení pravděpodobně na Ukrajinu nedorazí několik let,“ podotýká Politico. Také agentura AP s odkazem na své zdroje napsala, že vojenská pomoc je součástí americké Iniciativy pro bezpečnostní pomoc Ukrajině (USAI), která zajišťuje dlouhodobé kontrakty obranného průmyslu, a dodání zbraní tak může trvat měsíce, či dokonce roky.