Rukojmí odvlečený do Gazy se objevil na videu. Tlak na izraelskou vládu dál roste

Horizont ČT24: Lidé odvlečení z Izraele jsou v zajetí už přes dvě stě dní (zdroj: ČT24)

Teroristické palestinské hnutí Hamás ve středu zveřejnilo nové video s jedním z rukojmí, která jeho ozbrojenci unesli 7. října při teroristickém útoku na jižní Izrael. Na zhruba dvouminutovém videu vystupuje 23letý Izraelec s americkým občanstvím Herš Goldberg-Polin. Zveřejněná nahrávka znovu vyostřila protesty Izraelců, kteří tlačí na vládu premiéra Benjamina Netanjahua, aby udělala víc pro propuštění zbývajících unesených.

Kalifornský rodák Herš Goldberg-Polin se s rodinou přistěhoval do Izraele, když mu bylo sedm let. Po vojně se zapojil do aktivistické skupiny, která trénovala malé arabské a židovské fotbalisty. Vloni 6. října se s nejlepším kamarádem vydal na taneční festival Nova v polích u Gazy.

Před útokem vraždících komand se stačil s dalšími lidmi schovat v podzemním krytu. Kamery zachytily, jak teroristi dovnitř házejí granáty. Jeden z nich utrhl muži levé předloktí. Díky armádnímu výcviku si zvládl krvácení zaškrtit. Pak ho naložili na auto do Gazy. S amputovanou rukou se teď objevil poprvé.

Video je nedatované, Goldberg-Polin se v něm však zmiňuje o dvou stech dnech v zajetí. Do dvoustého dne vstoupila válka v Pásmu Gazy v úterý.

Rachel Goldbergová-Polinová
Zdroj: Reuters/Denis Balibouse

Rodiče Goldberga-Polina v reakci na zveřejněné video vyjádřili úlevu, že jejich syn je naživu, ale také obavy o jeho zdraví i o stav ostatních rukojmí. Zároveň opět vyzvali představitele všech zemí zapojených do zprostředkovaných jednání o příměří, aby konečně dosáhli dohody.

Heršova matka Rachel vede aktivní kampaň za propuštění svého syna i ostatních rukojmí. Časopis Time ji letos vybral do svého seznamu stovky nejvlivnějších lidí světa poté, co se ve svém úsilí setkala s řadou světových státníků a osobností včetně amerického prezidenta Joea Bidena či papeže Františka.

Teroristé Hamásu a jeho spojenců při překvapivém útoku loni 7. října v izraelském pohraničí pozabíjeli téměř 1200 lidí, většinou civilistů, a dalších zhruba 250 osob odvlekli do Pásma Gazy. Při prvním a dosud jediném klidu zbraní v posledním listopadovém týdnu Hamás propustil přes sto rukojmí, většinu z nich výměnou za palestinské vězně.

V izraelských městech probíhají takřka nepřetržité protesty proti údajné nečinnosti vlády. Zdroj z Hamásu naopak nově potvrdil opakované pokusy izraelské armády rukojmí vypátrat. Většinu z nich podle rozvědek odvlekli teroristi do Rafáhu, kde se ve strachu tísní nejméně polovina obyčejných obyvatel pásma.

Výzva osmnácti zemí

Spojené státy a dalších 17 zemí ve čtvrtek vydaly společnou výzvu adresovanou Hamásu s požadavkem, aby hnutí propuštěním všech rukojmí otevřelo cestu k ukončení krize v Pásmu Gazy.

Vysoce postavený představitel Hamásu Sámí Abú Zuhrí agentuře Reuters řekl, že hnutí se tímto prohlášením nenechá ovlivnit, a dodal, že Spojené státy musí Izrael přinutit, aby ukončil svou agresi v Gaze. „Míč je nyní na americké straně hřiště,“ vzkázal Abú Zuhrí.