Tornádo poničilo předměstí Omahy v Nebrasce

Přes osmdesát tornád se od pátku přehnalo pěti americkými státy. Nejhůře postižené jsou Nebraska a Iowa. I přes rozsáhlé škody a množství zraněných úřady zatím nezaznamenaly žádné oběti. Podle meteorologů se mohou krupobití a tornáda opakovat i během víkendu.

Nebraska zaznamenala několik tornád, nejničivější bylo to, které vtrhlo na severozápad města Omaha, jež má necelého půl milionu obyvatel. Na fotografiích z venkovské oblasti poblíž Omahy jsou vidět domy s poničenými střechami a zporážené stromy.

„Viděl jsem, jak se blíží obří tornádo, a běžel jsem se s dětmi a manželkou schovat tak rychle, jak to šlo. A pak jsme slyšeli, jako by se naším domem prohnal ten nejhlasitější nákladní vlak,“ popsal zkušenosti s tornádem jeden z obyvatel Omahy Brent Richardson.

Silnice vedoucí do oblasti policie uzavřela. Tornádo se prohnalo i částí letiště, které slouží městu Omaha. Úřady letiště uzavřely a prověřují škody. Distributor elektřiny v Omaze oznámil, že téměř 10 tisíc odběratelů se ocitlo bez proudu.

Události: Předměstím Ohia v Nebrasce se prohnalo tornádo (zdroj: ČT24)

U Lincolnu se zřítila továrna

Severovýchodně od metropole Nebrasky Lincolnu se kvůli tornádu předtím zřítila továrna, v níž v tu dobu pracovalo sedmdesát zaměstnanců. Několik lidí uvázlo pod troskami, nakonec se ale všechny podařilo evakuovat. Tři lidé utrpěli zranění, uvedl úřad šerifa. Ten také dostal zprávy o převrženém vlaku poblíž Waverly ve stejné oblasti.

Varování před tornády zůstalo v platnosti až do pátečního večera, přičemž Národní meteorologická služba do půl desáté večer evidovala více než šedesát hlášení o tornádech v pěti státech. Podle meteorologů navíc hrozba nepominula. Výstrahu vyhlásili v pásu od Texasu po Michigan, tedy v oblasti, kterou obývá kolem padesáti milionů lidí. Bouře mohou přinést kroupy až o velikosti tenisových míčků a tornáda zase vichr o rychlosti dosahující dvou set šedesáti kilometrů v hodině.