Hamás podle Izraele odmítl další dohodu o rukojmích

Úřad izraelského premiéra Benjamina Netanjahua podle agentury Reuters oznámil, že palestinské teroristické hnutí Hamás odmítlo návrh dohody o rukojmích, která zadržuje v Pásmu Gazy po svém loňském útoku na jižní Izrael. Dokument předložili zprostředkovatelé vyjednávání mezi Izraelci a Hamásem. Netanjahuův úřad zároveň uvedl, že Izrael se nadále bude s plnou silou snažit o dosažení cílů nynější války v Gaze. Tím je podle dřívějších prohlášení likvidace Hamásu.

Nedělní prohlášení úřadu izraelského premiéra uvádí, že odmítnutí navržené dohody svědčí o tom, že vůdce Hamásu v Gaze Jahjá Sinvár si dohodu nepřeje a že hodlá využít napětí mezi Izraelem a Íránem a způsobit regionální eskalaci konfliktu. Nejmenovaný představitel Hamásu podle agentury AP uvedl, že hnutí chce jasný písemný závazek, že se Izrael stáhne z Pásma Gazy.

Minulý týden Hamás oznámil, že studuje nejnovější návrh dohody o příměří a propuštění rukojmí zadržovaných v Pásmu Gazy, který zformulovaly Egypt a Katar po jednání izraelské delegace v Káhiře. Izraelská média v této souvislosti upozorňovala, že rozdíly mezi postoji Izraele a Hamásu zůstávají „dramatické“.

List Ha'arec před týdnem napsal, že Izrael je ochoten projevit pružnost v otázce, kolik palestinských uprchlíků se bude moci vrátit do severní části Pásma Gazy. Hamás dosud požadoval, aby to mohli být všichni. Podle stejného zdroje Izrael ale trvá na tom, že nepřistoupí na zrušení bezpečnostních kontrolních stanovišť, která mají zajistit, že na sever pásma neproniknou bojovníci Hamásu a že se tam nebudou pašovat zbraně.

Úder na Izrael

Izraelské prohlášení o plném nasazení ve válce s Hamásem přichází bezprostředně poté, co izraelská armáda v noci na neděli čelila bezprecedentnímu dronovému a raketovému útoku ze strany Íránu. Podle armádních představitelů se ale většinu letících bojových prostředků podařilo zlikvidovat a škody na straně Izraele jsou podle všeho minimální.

Hamás íránský útok na Izrael ocenil s tím, že se jedná o „přirozené právo“ Teheránu a „zaslouženou odpověď na zločin“. Írán uvedl, že noční údery na izraelská území provedl v odvetě za nedávný úder proti íránskému konzulátu v Damašku připisovaný Izraeli.

Palestinské hnutí rovněž požádalo o podporu pro svůj boj s Izraelem v Pásmu Gazy, kde konflikt trvá již sedmý měsíc. Hamás se obrátil s výzvou na arabské a islámské národy i na skupiny v regionu podporované Íránem. 

Protesty v Tel Avivu

Tisíce Izraelců se v sobotu opět shromáždily na protest proti své vládě, někteří z nich požadovali, aby premiér Benjamin Netanjahu ukončil půl roku trvající konflikt v Gaze. Jako důvod uvedli patovou situaci v diplomatickém úsilí o získání rukojmí, která drží Hamás, napsala agentura Reuters. 

V Izraeli narůstají obavy o zdraví 129 zbývajících rukojmí, s nimiž se nelze spojit. Jejich rodiny a přátelé pořádají stále hlasitější demonstrace proti vládě premiéra Benjamina Netanjahua.

Ty se spojily s aktivisty, kteří již dlouho vyzývají k Netanjahuovu sesazení kvůli jeho pokusům o revizi soudnictví a obvinění z korupce, které on sám popírá.