Ve vyjednávání o zastavení bojů v Gaze strany pokročily, tvrdí zdroj z Egypta. Hamás to popírá

Jednání o příměří v Pásmu Gazy pokročila. Všechny strany našly shodu na základních bodech, informovala egyptská státní televize AlQahera News s odvoláním na nejmenovaný vysoce postavený zdroj na egyptské straně. Žádná z delegací však na jednání v Káhiře zprávu ihned nepotvrdila a později ji popřela teroristická organizace Hamás. Podle Izraele se v neděli do Gazy dostalo nejvíce kamionů s humanitární pomocí od 7. října.

Izrael a teroristické hnutí Hamás za asistence Egypta, Kataru a Spojených států o možném zastavení bojů jednají měsíce, v egyptské metropoli se v neděli konalo další kolo vyjednávání. Podle informací deníku Ha'arec se očekávalo, že Američané přijdou s novým návrhem zahrnujícím ústupky na obou stranách včetně propuštění rukojmí, která drží Hamás.

AlQahera News uvedla, že delegace Hamásu a Kataru již Káhiru opustily a vrátí se do dvou dní k jednáním o finální dohodě. Žádné oficiální oznámení o vývoji jednání bezprostředně po zprávě nepřišlo.

Signály o pokroku se nicméně objevily i v izraelských médiích. „Tentokrát je to jiné. Jsme nejblíž dohodě za měsíce,“ citovala televizní stanice Channel 12 nejmenovaný zdroj obeznámený s průběhem jednání. Zpráva televize přitom vývoj spojovala s tlakem, který na delegace vyvíjí USA.

Jiný izraelský činitel ale serveru Ynet řekl, že v tuto chvíli „nevidí dohodu na obzoru“, jelikož mezi oběma stranami stále panují velké neshody. Také představitel Hamásu, který si nepřál být jmenován, agentuře Reuters sdělil, že „zatím k žádnému pokroku nedošlo“. „Postoj okupace se nezměnil, a tudíž v káhirských jednáních nezaznělo nic nového,“ prohlásil zdroj z Hamásu.

Publicista Pavel Novotný o aktuální situaci v Pásmu Gazy (zdroj: ČT24)

Jednání o příměří v posledních týdnech stagnovala

Válka v Gaze trvá již šest měsíců. Hamás, který USA či Evropská unie považují za teroristickou organizaci, 7. října zaútočil na komunity v jižním Izraeli, přičemž jeho bojovníci zabili na 1200 lidí a dalších asi 250 unesli. Izrael pak zahájil masivní bombardování hustě zalidněné Gazy a posléze i pozemní ofenzivu. Pokračující boje podle úřadů kontrolovaných Hamásem zabily přes 33 tisíc Palestinců.

Západní představitelé volají po dohodě na příměří, která by vedla k propuštění zbývajících desítek rukojmí a navýšení přísunu humanitární pomoci do válkou sužované oblasti. Jednání ovšem v posledních týdnech stagnovala a Hamás před víkendem dal najevo, že stále trvá na požadavku úplného stažení Izraelců z Gazy.

Izrael v neděli oznámil stažení téměř všech pozemních jednotek z jihu Pásma s vysvětlením, že vojáci se stáhli, aby se připravili na další operace. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu mezitím uvedl, že podmínkou pro příměří je propuštění rukojmí.

Hamás půl roku po útoku na izraelském území stále vězní asi 130 unesených lidí. Po dohodě o jejich propuštění volají i Izraelci při pravidelných manifestacích. V neděli se na takovémto shromáždění v Jeruzalémě sešly tisíce lidí, za propuštění rukojmí demonstrovali také lidé v New Yorku.

Příliv humanitární pomoci v neděli vzrostl, tvrdí Izrael

Do Gazy se také v neděli podle úřadu COGAT spadající pod izraelské ministerstvo obrany dostalo pozemní cestou nejvíce pomoci za jeden den od začátku izraelského tažení. Kontrolami na hranicích podle něj v neděli prošlo přes tři stovky kamionů s humanitární pomocí včetně 228 naložených jídlem. 

„Toto je nejvyšší počet kamionů s pomocí přesunutých do Gazy během jediného dne od začátku války. Není žádný limit na množství pomoci, která může být zprostředkována pro civilisty v Gaze,“ uvedl COGAT.

Zpráva přichází po nespočtu apelů od západních činitelů o potřebě navýšit přísun humanitární pomoci na palestinské území s více než dvěma miliony obyvatel. Například předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová minulý měsíc uvedla, že lidé v Gaze potřebují asi 500 kamionů denně.

V Gaze panuje vážný nedostatek potravin, někteří pozorovatelé již hovoří o hladomoru, zejména na severu území. Pozemní hraniční přechody kontroluje Izrael, který čelí podezření, že ve válce využívá hlad jako zbraň. Charitativní organizace World Central Kitchen, která v oblasti ve velkém zprostředkovávala potraviny, minulý týden svou činnost pozastavila poté, co Izraelci při sérii úderů zabili sedm jejích pracovníků.

Izrael útok označil za chybu a po mezinárodní kritice oznámil, že znovu otevře hraniční přechod Erez do severní části Pásma Gazy a dočasně využije svůj přístav Ašdod pro přepravu pomoci.