Pevně stojíme za Izraelem, reagoval Fiala na íránský útok. Podobná slova zní od většiny politiků

Pevně stojíme za Izraelem a jeho právem se bránit, uvedl premiér Petr Fiala (ODS) v reakci na íránský útok na Izrael, který začal v sobotu pozdě večer. Ministerstvo zahraničí důrazně odsoudilo „destabilizující chování Íránu a jeho zástupců, kteří rozhodli o útoku na izraelské území“. Podporu Izraeli vyjádřili i další čeští politici.

„Jednoznačně odsuzuji přímý útok Íránu na Izrael. Přestože se Izraeli a spojencům dnes v noci podařilo naprostou většinu smrtonosných íránských dronů a raket úspěšně zneškodnit, jde o krok, který nebezpečně eskaluje konflikt v regionu,“ napsal prezident Petr Pavel na sociální síti X a dodal, že Česko je v kontaktu se svými partnery ve snaze bezpečnostní situaci zklidnit.

„Znovu připomínáme právo Izraele na sebeobranu. Íránské dlouhodobé agresivní chování brání blízkovýchodnímu regionu žít v míru a bezpečí,“ uvedla česká diplomacie na síti X.

„Odsuzuji zákeřný a barbarský noční útok Íránu na Izrael,“ napsala na sociální síti X ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Dodala, že Teherán „podporuje Rusko ve vraždění Ukrajinců a podporuje mimo jiné také teroristické skupiny v útocích proti svobodnému světovému obchodu v Rudém moři“.

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) ocenil mezinárodní pomoc v obraně Izraele proti útoku Íránu. „Škoda, že stejně razantně nehájíme i vzdušný prostor nad Ukrajinou,“ dodal v prohlášení na X.

„Izrael i jakýkoliv jiný stát, pokud je napaden teroristy, tak má právo se bránit. Pokud se Izrael rozhodne použít nějakého prostředku na svou obranu, tak je to naprosto v pořádku. Je tady vidět, že teroristé z Íránu a teroristé z Ruska jsou propojeni a vzájemně si pomáhají, to je nebezpečí pro celý svět,“ řekl v nedělních Otázkách Václava Moravce vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL).

V pořadu se vyjádřila se i šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová. „Izrael má právo se bránit. Na druhé straně ale říkám, že by se mělo udělat vše pro to, aby ten konflikt dále neeskaloval,“ uvedla a dodala, že o situaci na Blízkém východě bude jednat Rada bezpečnosti OSN.

„Další neospravedlnitelný útok na Izrael ukázal, že země je v trvalém ohrožení. Nikdo si nepřeje eskalaci konfliktu, ale Izrael má právo bránit se všemi prostředky,“ uvedl místopředseda opozičního hnutí ANO a dolní parlamentní komory Karel Havlíček. Cílem teroristických organizací v regionu podle něj není dialog, ale vymazání Izraele z mapy Blízkého východu.

Podobně se vyjádřila také předsedkyně Poslanecké sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „Jako spojenec a přítel stojíme pevně za Izraelem a jeho právem se bránit,“ napsala na síti X.

Předseda zahraničního výboru sněmovny Marek Ženíšek (TOP 09) na síti X uvedl, že „svobodný svět teď musí stát za Izraelem“. Místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) na síti X napsal, že „svět má další bezpečnostní ránu na svém těle“. „Otázkou je, kolik hráčů se do konfliktu zapojí a s jakými cíli. Izrael se v historii opakovaně dokázal ubránit silnějšímu agresorovi,“ uvedl.

Podporu Izraeli vyjádřila na sociální síti X například také Danuše Nerudová, která vede kandidátku STAN do Evropského parlamentu.

On-line přenos

Konflikt Íránu s Izraelem

  • Neděle 14. dubna 2024
  • 16:00

    Online přenos skončil. Děkujeme za pozornost

  • 15:39

    Írán tři dny před útokem oznámil sousedním zemím, že chystá operaci proti Izraeli, uvedl íránský šéf diplomacie. Neupřesnil, kdo upozornění dostal.

  • 14:50

    Šéf unijní diplomacie Josep Borrell na úterý svolal mimořádnou schůzku ministrů zahraničí zemí Evropské unie. Jednat se bude o íránských útocích proti Izraeli, uvedl na sociální síti X Borrell, podle nějž je cílem Unie přispět ke snížení napětí a zvýšení bezpečnosti v regionu.

Ministerstvo zvažuje zpřísnění doporučení pro cestovatele

Ministerstvo zahraničí vyzvalo Čechy v Izraeli v souvislosti s útokem z Íránu k maximální opatrnosti a zvažovalo zpřísnění cestovatelských doporučení. Mluvčí české diplomacie Daniel Drake v sobotu pozdě večer řekl, že 84 českým občanům v Izraeli registrovaným v cestovatelském systému Drozd v tomto smyslu poslalo zprávy. Již v pátek ministerstvo vydalo varování před cestami do Íránu a vyzvalo české občany, kteří v zemi pobývají, k opuštění země. Důvodem jsou podle úřadu aktuální specifická bezpečnostní rizika pro občany EU v Íránu v kontextu současné vnitřní i mezinárodní politické situace.

Drake řekl, že v systému Drozd je registrováno také 36 lidí v Íránu, 66 v Libanonu, 31 v Jordánsku. Česká ambasáda v Tel Avivu vyzvala občany Česka přebývající v Izraeli, aby se vzhledem k nynějšímu íránskému útoku zdržovali poblíž krytů a stáhli si aplikaci varující před vzdušnými údery. Velvyslankyně Veronika Kuchyňová jim prostřednictvím sociální sítě X také vzkázala, aby poslouchali pokyny civilní obrany.

Írán v sobotu spustil rozsáhlý vzdušný útok na Izrael v reakci na nedávný útok na íránský konzulát v Damašku připisovaný židovskému státu. Íránské drony sestřelují Izraelci, Američané, Britové, ale také vzdušné síly Jordánska. Íránská armáda útok nazvala „operace Skutečný slib“, píše BBC. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v prohlášení řekl, že Izrael se na přímý útok Íránu připravoval a že jakýkoli úder nenechá bez odvety.