Rubrika Svět

Mrazy způsobily podle vinařů škody za miliardy

Škody na vinicích v Česku po vlně dubnových mrazů jsou vyšší než dvě miliardy korun. V Čechách dosahují škody 95 procent, na Moravě bude výnos nižší nejméně o 23 procent. Svaz vinařů, který je největším oborovým svazem, to zjistil v průzkumu mezi svými členy. Podobné škody na révě vinaři prý nepamatují. Škody hlásí i pěstitelé jiného ovoce. Prudké ochlazení ničilo úrodu také v Německu, Polsku nebo Francii.

Francie a Německo podepsaly memorandum o vývoji tanku budoucnosti

Francie a Německo podepsaly memorandum o společném vývoji a výrobě tanku budoucnosti, který má nahradit současné válečné stroje obou zemí. Ministři obrany Sébastien Lecornu a Boris Pistorius to během schůzky v Paříži označili za významný milník, od něhož však k hotovému tanku zbývá podle nich ještě dlouhá cesta, informovaly tiskové agentury.

Největší volby na světě vstoupily do druhé fáze. Hlasovat může až 160 milionů Indů

Indové se v sedmifázových parlamentních volbách posunuli do druhé fáze. Voliči nyní rozhodnou o obsazení 88 z 543 křesel v dolní komoře parlamentu, přičemž volit může 160 milionů lidí. Druhá fáze voleb byla rozložena do 13 států a federálních území v nejlidnatější zemi světa. Více než polovina křesel v nynějším klání se nachází v jižních státech Kérala a Karnátaka a v severozápadním státě Rádžasthán. Premiér Naréndra Módí, který je se svou hinduistickou nacionalistickou Indickou lidovou stranou (BJP) favoritem, i jeho soupeři podle agentury Reuters zvyšují intenzitu kampaně a zaměřují se na ožehavé otázky, jako jsou náboženská diskriminace nebo daně.

Zdražovat bude to, co vzniká díky fosilním palivům, předpovídá Dusík mířící do vedení klimatické politiky EU

Stále dražší budou ty produkty – ať už je to energie, potraviny, průmyslové výrobky nebo automobily – které budou pocházet z výroby spotřebovávající fosilní paliva. V pořadu Události, komentáře to řekl budoucí zástupce generálního ředitele pro klimatickou politiku Evropské komise a český exministr životního prostředí Jan Dusík.
20 let v EU

Do evropské rodiny chce dvě dekády po českém vstupu dalších deset států

Zájem o vstup do Evropské unie (EU) má dalších deset států. Některé se o to snaží desítky let, jiné zase přístupová jednání teprve zahajují. Politický geograf z katedry geografie na Přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého v Olomouci Miloš Fňukal řekl, že například z balkánských zemí je v současné době nejlépe připraveno Kosovo, i když má jiné problémy, například neutichající spory se Srbskem. Naopak vstup Turecka do EU je podle něj stále v nedohlednu. Míra demokracie v této zemi je nadále na velmi nízké úrovni.

Rukojmí odvlečený do Gazy se objevil na videu. Tlak na izraelskou vládu dál roste

Teroristické palestinské hnutí Hamás ve středu zveřejnilo nové video s jedním z rukojmí, která jeho ozbrojenci unesli 7. října při teroristickém útoku na jižní Izrael. Na zhruba dvouminutovém videu vystupuje 23letý Izraelec s americkým občanstvím Herš Goldberg-Polin. Zveřejněná nahrávka znovu vyostřila protesty Izraelců, kteří tlačí na vládu premiéra Benjamina Netanjahua, aby udělala víc pro propuštění zbývajících unesených.

SPECIÁL: Válka Hamásu s Izraelem

Přehled hlavního dění, reportáže, analýzy
Vše k tématu

Mrazivý výkyv teplot si vybral svou daň na ovoci napříč Evropou

Rekordní teplo a po něm prudký propad – mnohde až pod nulu – řeší zemědělci od Balkánu po Nizozemsko. V Polsku někde mráz zničil celou úrodu. Nizozemci se zkoušeli bránit rosením, Chorvaté už zdražovali.
včeraAktualizovánopřed 21 h hodinami|

Pavilon německé Technické univerzity zvítězil v architektonické soutěži EU. Mezi finalisty byla i ostravská galerie

Vítězem Ceny Evropské unie za současnou architekturu – Ceny Miese van der Roheho se stal studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu. V kategorii architektura byla mezi pěti finalisty i ostravská městská galerie současného umění Plato. Dalšími byly škola Reggio v Madridu, klášter Saint Francois na Korsice a komunitní zahrada Hage ve švédském Lundu. V kategorii objev zvítězila knihovna Gabriela Garcíi Márqueze v Barceloně. Cena EU za současnou architekturu se uděluje od roku 2001 za vynikající architektonická díla vybudovaná v Evropě. Kromě nápaditého vzhledu hraje roli také udržitelný rozvoj a zvýšení kvality života občanů. Do soutěže se letos přihlásilo 362 projektů z 38 evropských zemí. Předání cen se uskuteční 14. května 2024 v Barceloně.
před 21 h hodinami|

PŘEHLEDNĚ: Benátky nově vybírají poplatek za vstup. Jak ho zaplatit a kdo má výjimku

Italské Benátky od čtvrtka zavádějí poplatek ve výši pěti eur (asi 126 korun) pro návštěvníky, kteří v tomto městě stráví jen několik hodin a nepřenocují v něm. Město bude poplatek vybírat v roce 2024 po 29 dní, kdy je na centrum největší nápor. Radnice si od tohoto opatření slibuje omezení počtu turistů, kteří do historické části města v laguně míří v hlavní sezoně.
včeraAktualizovánopřed 22 h hodinami|
Načítání...

Označování nevládních organizací by porušilo evropské právo, pohrozila Jourová Slovákům

Evropská komise bude od Bratislavy požadovat další informace o změnách v trestním právu, které prošly v parlamentu navzdory její žádosti ve zrychleném režimu. Po jednání se členy slovenského kabinetu to uvedla eurokomisařka Věra Jourová (ANO). Zdůraznila, že si nikdo nepřeje, aby Slovensko přišlo o peníze z evropských fondů. Jourová také varovala, že navrhovaný slovenský zákon, podle něhož nevládní organizace financované ze zahraničí mají mít zvláštní označení, je v rozporu s právem EU.
před 23 h hodinami|

Ukrajina potřebuje muže. Těm v zahraničí omezila konzulární služby, aby museli domů

Ukrajina se potýká s nedostatkem vojáků, kteří by ji bránili před ruskou agresí. Tamní vláda proto dále zpřísňuje předpisy. Nová ustanovení přerušují mužům vojenského věku od osmnácti do šedesáti let možnost žádat o cestovní pasy v zahraničí. Ukrajinské ministerstvo zahraničí pozastavilo v úterý tyto konzulární služby do 18. května. Hned ve čtvrtek upřesnilo ministerstvo obrany, že ukrajinské odvodové úřady nebudou působit v zahraničí a nebudou doručovat povolávací rozkazy.
před 23 h hodinami|

Odvolací soud zrušil verdikt nad producentem Weinsteinem, nařídil nový proces

Newyorský nejvyšší soud ve čtvrtek zrušil odsouzení někdejšího hollywoodského producenta Harveyho Weinsteina za sexuální delikty a nařídil zahájení nového procesu. Informuje o tom zpravodajský web televize CNN. Verdikt, který byl zrušen, mu v roce 2020 uložil trest 23 let vězení. Na svobodu se však nyní 72letý Weinstein podle CNN nedostane, jelikož byl loni v Los Angeles odsouzen také k šestnácti rokům vězení za znásilnění v druhém procesu týkajícím se sexuálního zneužívání žen.
včeraAktualizovánovčera v 18:58|