Američané zahájili stavbu humanitárního mola v Gaze. Může být klíčové při ofenzivě do Rafáhu

Události: Stavba mola na břehu Gazy (zdroj: ČT24)

Stavba plovoucího mola u břehu Gazy podle amerického ministerstva obrany začala. O projektu se mluví od března. Má umožnit vykládku humanitární pomoci pro Palestince přímo z lodí. A to v situaci, kdy se Izrael chystá k ofenzivě v Rafáhu, která může vyvolat další nápor na systém zásobování civilistů.

Do Gazy nyní míří humanitární pomoc skrz několik hraničních přechodů a do palestinské enklávy je přiváží kamiony. Řidiče čeká poničená silniční síť a neustálé riziko, že se nákladu zmocní teroristické hnutí Hamás nebo rabující dav.

Pásmo Gazy sice leží u moře, ale zásobování po vodě není skoro možné. V Izraeli i Gaze je ploché, písčité pobřeží, bez přirozených přístavů. Třeba izraelská elektrárna Orot Rabin musí mít dvoukilometrovou umělou rampu pro vykládku uhlí. Podobné řešení teď pro Gazu použije americká armáda, ovšem půjde o plovoucí přístaviště.

„Instruoval jsem armádu, aby se ujala vedení mimořádné mise s cílem zřídit dočasné kotviště ve Středozemním moři u Gazy, které by bylo schopné přijímat velké lodě s potravinami, vodou, léky a provizorními přístřešky,“ řekl v březnu prezident Spojených států Joe Biden.

Zásoby na břeh dopraví menší lodě

Vše bude fungovat jako velká stavebnice. Vznikne plovoucí molo pro vykládku zboží a odtud na menších lodích se náklad dopraví ke břehu. „Všechna nezbytná plavidla už jsou ve Středomoří a připravena. Jsme připraveni začít s výstavbou velmi brzy,“ uvedl mluvčí amerického ministerstva obrany Patrick Ryder.

Americké přístavní molo může výrazně přispět ke zvýšení objemu humanitární pomoci pro Gazu. Zároveň ale jeho výstavba vyvolává některé, zejména bezpečnostní otázky. Jde o to, jak bude zajištěna ochrana přístavu z pevniny a zda se americký personál podílející se na budování a provozu plošiny nemůže stát terčem útoků islamistů. A to vše v situaci, kdy se Izrael chystá na operaci v Rafáhu.

„Zasadíme Hamásu další tvrdé údery. Stane se to brzo. V následujících dnech zesílíme vojenský a diplomatický tlak na Hamás,“ prohlásil v neděli předseda izraelské vlády Benjamin Netanjahu.

Právě očekávaná invaze do příhraničního Rafáhu může být zátěžovým testem pro doručování humanitární pomoci palestinským civilistům. Zásobování z moře by v takovém případě bylo nezbytné.