Pád náměstka ministra obrany může být předzvěstí Šojguova konce, tvrdí zdroj z Kremlu

Horizont ČT24: Sílí spekulace o konci ruského ministra obrany (zdroj: ČT24)

Ruskem hýbe korupční aféra náměstka ministra obrany Timura Ivanova. Jde o nejvýše postaveného zástupce Putinova režimu, který v posledních letech skončil za mřížemi. Vyšetřovatelé hovoří o úplatcích v přepočtu až stovek milionů korun. O nákladném životním stylu Ivanova, na který si nikdy nemohl legálně vydělat, se přitom vědělo dlouho. Teď se množí spekulace o čistkách, jež mohou smést i samotného ministra obrany Sergeje Šojgua.

Ještě nedávno velmi mocný muž teď stráví deset dní na samotce, což je velká změna oproti vile na exkluzivní adrese v Čisté uličce v centru Moskvy, kam Michail Bulgakov situoval část románu Mistr a Markétka.

Sesazený náměstek přitom nemusí být hlavním cílem čistky, naznačuje obvykle dobře informovaný zdroj z kremelského zákulisí, který se na síti Telegram skrývá za profilem VČK-OGPU. „Zatčení náměstka Ivanova je ranou pro ministra obrany Sergeje Šojgua. Ten je považován za jeho hlavního ochránce. Ivanov vysokou pozici získal díky zařizování ‚citlivých‘ záležitostí pro samotného ministra,“ tvrdí tento zdroj.

Spekulace o větších čistkách

Zatčení Ivanova může být podle znalců poměrů v ruské věrchušce předzvěstí Šojguovy rezignace. Šíří se zvěsti, že ruský vládce Vladimir Putin sedmého května po inauguraci pro páté prezidentské období změní okruh svých spolupracovníků. Šojgu údajně nyní bojuje za to, aby se v blízkosti ruského vůdce udržel.

Osud osmačtyřicetiletého Ivanova se podle uniklé nahrávky snaží zvrátit jeho třiasedmdesátiletá matka Kamila. „Teď je nejdůležitější se s touto situací vypořádat, pokud to vůbec půjde. Potřebujeme vlivné lidi, kteří mohou v této chvíli pomoci,“ říká žena.

Ruské elity zřejmě daly od bývalého náměstka ruce pryč. „Podle nezávislých komentátorů Ivanov zradil, protože byl ochotný mluvit o tom, kde skončily desítky miliard rublů z ruských státních zakázek, které jsou placeny z armádního rozpočtu. Spekuluje se o tom, že je to vzkaz věrchušce, aby se nikdo nevymykal zavedenému řádu. Spekuluje se také o tom, že Putin nezavírá své přímé partnery, ministry a generály, ale zavírá jejich spolupracovníky, že to je taková jeho hra,“ říká zpravodaj ČT v Rusku Karel Rožánek.

„Mocenská hra“

Na korupci kolem Ivanova poukázali už v roce 2022 spolupracovníci nyní již zesnulého opozičního lídra Alexeje Navalného. „Myslím, že to je mocenská hra, není to tak, že by to Kreml nevěděl. Ruští obyvatelé vědí, že existují různé černé fondy, že existují různé korupční kanály, současně je v zemi pořádek, platí určitá pravidla a mají se lépe než v devadesátých letech, tak jsou ochotni to tolerovat. Samozřejmě v tom hraje roli i to, že Rusko se stalo za vlády Putina znovu velmocí, zemí, které se bojí půlka světa, a to pro spoustu Rusů znamená velmi mnoho,“ upozornil Rožánek.

Zvěsti o připravovaném obvinění z velezrady Kreml dementuje. „Všechny tyto informace jsou pouze spekulacemi,“ konstatoval mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Znalci zaznamenali v jeho tradičně sebejistém hlasu netradiční tón a internet plní fotografie Peskova s Ivanovem, ze kterých je zřejmé, že si jsou muži blízcí.

Proti Ivanovovi vypovídal Alexandr Fomin, jehož stavební firma dostávala z ministerstva zakázky na budování kasáren, cvičišť, nemocnic pro veterány nebo bytovek ve válkou zdevastovaném Mariupolu. Loni měla společnost obrat 65 miliard rublů.

Náměstek měl dostat podíl a podnikateli pak udělit vyznamenání. Znali se dlouho – spolupracovali už na stavbě Katedrály ruských ozbrojených sil. Chrám Kristova vzkříšení, který v putinské ikonografii zaujímá pozici výsadního režimního symbolu, vyšel na astronomických šest miliard rublů. Šojgu kritiku vždy odmítal. „Přijížděli sem mladí umělci a říkali, že od nás nic nechtějí. Toužili prostě být při tom. Mladí vytvářeli mozaiky pouze za stravu,“ uvedl ministr v srpnu 2021.

Život v luxusu

Ivanov jako Šojguův chráněnec dával roky okázale najevo své výsadní postavení. Jako náměstek resortu obrany nesmí kromě služebních cest vyjíždět do zahraničí, přesto mnohokrát zavítal na Azurové pobřeží, kde žije jeho bývalá manželka Světlana.

Dvojice se rozvedla – údajně jen fiktivně – před dvěma lety, když byly na Ivanova uvaleny západní sankce. Životní styl bývalé televizní moderátorky je natolik nákladný, že už vyprovokoval demonstrace za její zařazení na sankční seznamy. „Putin a jeho lidé jsou teroristi. Generálové vydělávají na válce a jejich ženy pak ty peníze utrácejí v Paříži,“ prohlásila jedna z protestujících Natália Serovová.

Timur Ivanov s manželkou Světlanou
Zdroj: Runews24

Ivanovovi však mezi ruskými elitami nevyčnívají. Jeho dcera studuje ve Francii a syn z náměstkova prvního manželství přebývá v Londýně, kam odjel jen pár dní před plnohodnotnou ruskou invazí na Ukrajinu.

Na korupci v oblasti obrany doplácí celá ruská armáda, míní Rožánek. Podle zpravodaje se na ruských sociálních sítích spekuluje třeba o tom, že v únoru 2022 na začátku plnohodnotné invaze řadě vozů mířících ke Kyjevu nevydržely pneumatiky. „Údajně měly být zakoupené od jisté renomované západní firmy, ale byly koupené v Číně. Podle mě měl Putin v roce 2022 na papíře úplně jiné informace, než byla realita. Myslím, že pojem Potěmkinova vesnice v ruské armádě funguje,“ poznamenal ke kauze Ivanova Rožánek.