Zóna ČT24: Izrael na útok Hamásu odpověděl tvrději, než mnozí experti čekali

Zóna ČT24: Půl roku od útoku Hamásu v Izraeli (zdroj: ČT24)

Psal se 7. říjen 2023, když teroristické hnutí Hamás nečekaně vtrhlo do Izraele s cílem ničit, vraždit a znásilňovat. Izrael na pogrom odpověděl tvrději, než očekávali i mnozí znalci Blízkého východu. Zprvu bombardováním, potom invazí pozemních sil. Cíl byl jasný – jednou provždy Hamás zlikvidovat. Půlletému výročí útoku se věnoval pořad Zóna ČT24, jehož tématy jsou bezpečnost a výzvy dnešního světa. Moderovali David Miřejovský a Martin Jonáš.

První reakcí byly letecké údery na místa, odkud Hamás ostřeloval Izrael. Armáda do severní části Pásma Gazy vstoupila 27. října. Těžká technika, včetně tanků a buldozerů, postupovala ze tří směrů. Cílem bylo odříznout zásobování Hamásu i ničení podzemních tunelů. Izraelské jednotky navíc vybudovaly skoro sedm kilometrů dlouhou cestu, která pásmo rozděluje na půl. Slouží hlavně pro rychlejší přesun techniky, podél cesty ale vznikly i zákopy, které izolují severní a jižní část. Za půl roku války zmizely i celé čtvrti.

Už na začátku konfliktu vyzývala izraelská armáda, aby se lidé přesunuli na jih. Ve městě Rafáh tak vzniklo stanové město. Během půl roku tam vyrostly tisíce přístřešků. Právě do okolí Rafáhu se přesunul skoro milion lidí. I ty Hamás používá jako lidský štít – z uprchlických táborů útočí na izraelské jednotky a zabavuje také část humanitární pomoci.

Ani po šesti měsících tedy židovský stát stále nenaplnil svůj hlavní cíl – zničení Hamásu. Místo toho čelí rostoucí kritice i od spojenců kvůli dopadům bojů na palestinské civilisty. Izraelská odveta vyvolala masivní propalestinské demonstrace po světě. Také se zvýšil počet antisemitských útoků různě po Evropě – mnoho z nich se odehrálo ve Francii.

Zóna ČT24 se také zabývala debatou NATO ohledně sestřelování ruských raket nad aliančním územím. Pořad zároveň připomněl dvacet let od vzniku aktivních záloh. Celé video můžete zhlédnout v úvodu článku.