Kosmické smetí narušilo Nebeskou harmonii. Tchajkonauti museli do volného prostoru

Posádka čínské vesmírné stanice musela během letošní zimy provést dva výstupy do kosmu. Cílem byla oprava solárních panelů základního modulu – poškodil je vesmírný odpad. Informovala o tom čínská státní agentura Nová Čína, podle níž byly opravy úspěšné.

Centrální modul vesmírné stanice Tchien-kung (Nebeský palác) se jmenuje Tchien-che (Nebeská harmonie). Ten utrpěl v důsledku nárazu neznámého objektu částečnou ztrátu energie, takže Čína musela vyslat na jeho opravu dvojici astronautů (jimž se v této zemi říká tchajkonauti). Šlo o první případ, kdy čínská posádka musela provádět opravy přímo na oběžné dráze.

Opravy provedli členové mise Šen-čou 17. Trojice mužů se vystřídala během dvou výstupů do volného kosmického prostoru: první se uskutečnil na začátku loňského prosince, druhý na začátku března. Operace musela být dost náročná, celkem tam totiž strávili 16 hodin. Úkol ale tchajkonauti splnili, protože podle čínské agentury jsou nyní panely stanice plně funkční.

Vizualizace modulu Tchien-Che
Zdroj: Wikimedia Commons/ Shujianyang

Viník neznámý

Agentura také informovala, že poškození vzniklo v důsledku „nárazu kosmického smetí na napájecí kabely solárního panelu“. Co ale do čínské stanice narazilo, se neví, Čína ani neuvedla, kdy k nárazu mělo dojit. Je pravděpodobné, že někdy těsně před prvním prosincem, kdy proběl první výstup.

Jednou z možností je srážka s mikrometeoritem, tedy s „kamínkem“, kterých je okolí Země plné. Znepokojivější možností je ta, že do stanice narazil nějaký kousek vesmírného odpadu – tedy zbytek po nějaké družici nebo raketě, které na orbitě zůstávají a stále jich přibývá. S tím už se tato stanice musela potýkat v minulosti, podobně jako Mezinárodní vesmírná stanice. Obě řešily možnou srážku s větším kusem takového odpadu úpravou oběžné dráhy, aby se mu vyhnuly.

Velení čínské stanice muselo dokonce přijmout opatření, kdy se snaží některá zranitelná místa posílit pomocí různých štítů a výztuh.

Odpad je problém

Odhaduje se, že kolem Země obíhá v současnosti až čtyřicet tisíc nejrůznějších předmětů, a to rychlostí kolem sedmnácti tisíc kilometrů za hodinu. Dohromady jde o více než 7,5 tisíce tun odpadu. Mají nejrůznější velikosti, od několika milimetrů až po několik desítek centimetrů. Mají také nejrůznější původ, od úlomků nosných raket až po vyřazené satelity.

Přes řadu pokusů zatím neexistuje jednoduché řešení, jak se tohoto smetí zbavit. Už ale padla první pokuta za jeho šíření. Americká Federální komise pro spoje totiž vloni poprvé oznámila pokutu udělenou za incident spojený s vesmírným odpadem. Dostal ji poskytovatel satelitní televize a internetu DISH, který nesprávně vyřadil z provozu svou družici EchoStar-7. Zaplatit má 150 tisíc dolarů, což je v přepočtu asi 3,5 milionu korun.

Horizont ČT24: První pokuta v souvislosti s kosmickým smetím (zdroj: ČT24)

„S tím, jak roste rozsah satelitních operací a vesmírná ekonomika nabírá obrátky, musíme mít jistotu, že provozovatelé dodržují své závazky,“ uvedl úřad v tiskové zprávě. Rozhoduje mimo jiné také o tom, za jakých podmínek mohou americké firmy využívat zařízení ve vesmíru. Podle agentury Reuters v posledních letech zvýšila důraz na vymáhání pravidel v této oblasti.