Zpravodajský web ČT24

Herec Gérard Depardieu je ve vazbě kvůli obvinění ze sexuálního napadení

Francouzský herec Gérard Depardieu byl v pondělí ráno zadržen v souvislosti s obviněním ze sexuálního napadení dvou žen a je ve vazbě, uvedla agentura AFP. Stanice BFM TV již dříve informovala, že pětasedmdesátiletý herec byl předvolán k výslechu v případu dvou žen, které ho viní ze sexuálního napadení během natáčení filmů v letech 2014 a 2021. Jeden z nejznámějších francouzských žijících herců dlouhodobě vinu odmítá.

Za týden přibylo 1604 případů černého kašle, letos zatím nejvíc

Za uplynulý týden přibylo podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) 1604 nakažených černým kašlem, za týden zatím nejvíc. Od začátku roku se nakazilo téměř jedenáct tisíc lidí. Nejvyšší nemocnost je mezi mladými ve věku patnáct až devatenáct let, tvoří zhruba třetinu infikovaných. Nakazilo se také 148 dětí do jednoho roku. Ty může nemoc ohrozit, protože nemají ukončené očkování.

Lávové jezero na měsíci Io se leskne jako zrcadlo. NASA ukázala vizualizaci

Měsíc Io je jedním z měsíců planety Jupiter, s průměrem 3643 kilometrů se jedná o čtvrtý největší měsíc ve Sluneční soustavě. Jeho vulkanický povrch může prozradit spoustu informací nejen o minulosti tohoto tělesa, ale též o vzniku Jupiteru.

Policie odložila kauzu výbuchu ve Vrběticích, může za ni ruská tajná služba

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu odložili případ výbuchů skladů v muničním areálu ve Vrběticích na Zlínsku. V roce 2014 při něm zemřeli dva lidé. Policie vyšetřování zastavila, protože podezřelí jsou v Rusku, které s českou stranou odmítlo spolupracovat. Kriminalisté tak nemůžou zahájit jejich trestní stíhání. Podle policie je ale prokázané, že za explozemi stojí příslušníci ruské vojenské rozvědky GRU. To potvrdil i ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka ocenil práci NCOZ i potvrzení, že za výbuchy ve Vrběticích stála ruská rozvědka.

Německý prezident Steinmeier dorazil do Prahy, s Pavlem bude hovořit o energetice i válečných konfliktech

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zahájil dvoudenní návštěvu Česka, na Pražském hradě ho přivítal prezident Petr Pavel. Hovořit mají o energetice či situaci na Ukrajině a Blízkém východě. Po soukromé schůzce a jednání delegací je v plánu společné vyjádření pro média. Následně oba prezidenti uctí památku obětí loňské střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze.
Živé vysílání (zdroj: ČT24)
On-line přenos

Krátké zprávy

  • 15:20

    Ministerstvo spravedlnosti podalo odvolání ve sporu s bývalým středočeským hejtmanem Davidem Rathem. Podle prvoinstančního rozsudku by se měl resort omluvit za mediální výroky, které o expolitikovi pronesl někdejší státní zástupce Petr Jirát. ČT informaci potvrdila mluvčí Městského soudu v Praze Štěpánka Tykalová.

  • 14:56

    Rusko ohlásilo dobytí vesnice Semenivka, která se nachází nedaleko města Avdijivka v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny. Ruské ministerstvo obrany také sdělilo, že jeho jednotky obsadily výhodnější pozice na některých místech frontové linie. Podobná prohlášení jednotlivých stran konfliktu nelze bezprostředně nezávisle ověřit.

  • 14:46

    Soud v Aténách uznal šest lidí vinnými z nedbalosti kvůli lesnímu požáru, který si v červenci 2018 vyžádal 104 obětí a desítky zraněných, a stal se tak nejhorším v novodobé řecké historii. V procesu bylo obžalováno 21 osob, z nichž 15 bylo v pondělí obžaloby zproštěno.

  • 14:35

    Počty kybernetických DDoS útoků na české firmy i jejich celková intenzita v březnu vzrostly proti předcházejícímu měsíci dvojnásobně, ve srovnání se začátkem roku pak šestinásobně. Dostaly se tak přibližně na úroveň léta loňského roku. Nejvíce útoků přitom již od července loňského roku míří z Ruska, vyplývá z měsíční analýzy české společnosti ComSource.

  • 14:34

    Prezident Petr Pavel považuje za správné, že policie jasně označila viníka výbuchu ve Vrběticích. Rusko podle něj napadlo suverenitu České republiky nejbrutálnějším způsobem od invaze roku 1968.

Obrazem

Vše k tématu
Načítání...

168 hodin: Slovákům děkují za muniční sbírku ukrajinští vojáci i osobnosti, Ficova vláda se dárcům posmívá

Dva týdny od spuštění slovenské sbírky na financování munice pro Ukrajinu přispěli dárci skoro čtyřmi miliony eur, což je přes sto milionů korun. Zatímco Ukrajina slovenským dárcům děkuje, slovenská vláda se jim posmívá. Premiér Robert Fico (Smer-SD) razí program „na Ukrajinu už ani náboj“. Teď ale narazil – na více než šedesát tisíc slovenských dárců. Pro 168 hodin natáčel David Sebíň.

Sladké nápoje by mohly podražit. Válek je pro speciální daň

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) chce zavést do příštích sněmovních voleb novou spotřební daň z nápojů s vysokým obsahem cukru, jak sdělil České televizi. Velmi sladké nápoje podle ministra škodí zdraví, mimo jiné vedou k obezitě. Zavedení speciální daně navrhla i Národní ekonomická rada vlády (NERV). Litr limonády nebo džusu by tak mohl podražit o několik korun. Plán podporuje většina vládních stran, proti návrhu se ale zatím staví ODS.

Miliardové dotace Národní sportovní agentury byly bez kontroly, tvrdí NKÚ

Národní sportovní agentura (NSA) nesledovala a nekontrolovala, jak příjemci využili dotace a zda dodrželi stanovené podmínky. Vyplývá to z prověrky Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). V některých případech ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) a NSA, které v letech 2019 až 2022 vydaly ze státního rozpočtu na podporu sportu celkem 26,5 miliardy korun, nepostupovaly při poskytování dotací transparentně a v souladu s právními předpisy. Kontroloři to v pondělí uvedli v tiskové zprávě. Resort připustil, že při výběru příjemců dotací mohlo v některých případech dojít k dílčímu pochybení. Agentura doplnila, že za kontrolovaný časový úsek nenese odpovědnost současné vedení NSA, zveřejněné výsledky respektuje.

Rozchod rodičů či šikana. České děti trpí řadou traumat, varuje WHO

Světová zdravotnická organizace (WHO) upozorňuje na velké množství traumat v životě českých dětí. Nejčastějšími bývá rozchod rodičů, domácí násilí, šikana nebo sociální izolace. Učitelé, neziskové organizace i ministerstva teď řeší, jak ohroženým dětem pomoct.
před 8 h hodinami|

Zámku v Uherčicích hrozila demolice. Na jeho opravu dohlíží kastelánka

V letošní turistické sezoně otevře zámek v Uherčicích na Znojemsku i novou prohlídkovou trasu. Památka prošla rekonstrukcí za 60 milionů korun, ještě před pár lety mu přitom hrozila demolice. Postupné navrácení krásy starému šlechtickému sídlu je zásluhou také tamní kastelánky Aleny Lysé. Na zámku bydlí už šest let.
před 9 h hodinami|

Zahradil, Charanzová či Pospíšil se loučí s europarlamentem

Europoslanci se tento týden ve Štrasburku sešli naposledy před červnovými volbami. Pětileté funkční období poznamenaly pandemie covidu-19 a ruská agrese proti Ukrajině, ale i odchod Velké Británie nebo korupční skandály. Zákonodárci schválili asi 450 legislativních návrhů, což je dosavadní rekord. Sedm českých europoslanců se rozhodlo znovu nekandidovat.
před 17 h hodinami|

Hrozí omezení dodávek léku pro chronicky nemocné. Resort tají, o jaký jde

Výpadky léků pokračují. Ministerstvo zdravotnictví aktuálně řeší problém s výrobcem, který chce výrazně omezit dodávky jednoho léčiva na předpis pro chronicky nemocné. Měsíčně se ho v Česku spotřebuje 60 tisíc balení. O jaký lék přesně jde, ale resort tají. Ministr Vlastimil Válek (TOP 09) téma otevřel na jednání rady ministrů v Bruselu. Požaduje, aby státy výrobcům neustupovaly a v lékové politice postupovaly koordinovaně.
před 19 h hodinami|

Opravy starších praček či mobilních telefonů mají být jednodušší

V týdnu schválil Evropský parlament takzvané právo na opravu, které má zajistit jednodušší opravy starších spotřebičů a elektroniky jako praček či mobilních telefonů. I po uplynutí záruční doby by tak měli výrobci povinnost například dodávat servisům za přiměřenou cenu náhradní díly. Pokud směrnici schválí členské státy, může začít platit do dvou let.
před 18 h hodinami|