World Press Photo ocenilo „nepředstavitelnou ztrátu“

Vítězným snímkem letošního ročníku fotografické soutěže World Press Photo se stal snímek truchlící Palestinky, která drží v náručí tělo své mrtvé pětileté neteře zabalené do bílé látky. Fotograf agentury Reuters Muhammad Sálim ho pořídil 17. října 2023 v nemocnici ve městě Chán Júnis na jihu Pásma Gazy.

V Pásmu Gazy od října zuří boje mezi izraelskou armádou a palestinským hnutím Hamás. Izrael operaci v Gaze zahájil v reakci na teroristický útok Hamásu na jih Izraele.

Pořadatelé soutěže během slavnostního vyhlášení v Amsterdamu připomněli nebezpečí, jakému fotoreportéři během pokrývání válečných konfliktů čelí. Od začátku války v Pásmu Gazy již zemřelo 99 novinářů a zaměstnanců médií, píše s odvoláním na ceremonii Reuters.

Devětatřicetiletý Sálim žije v Pásmu Gazy, pro agenturu Reuters pracuje od roku 2003. Za svou práci již získal dílčí ocenění World Press Photo v roce 2010. Porota uvedla, že letošní vítězný snímek byl „pečlivě a s respektem komponován a nabízí zároveň metaforický i doslovný pohled na nepředstavitelnou ztrátu“.

„Měl jsem pocit, že snímek vystihuje širší smysl toho, co se v Pásmu Gazy dělo. Lidé zmateně pobíhali z jednoho místa na druhé, obávali se o osud svých blízkých a tato žena upoutala mou pozornost, jak držela tělo malé holčičky a odmítala ho pustit,“ řekl o svém snímku Sálim, když byla fotografie v listopadu poprvé zveřejněna.

Výstava poputuje po světě

Porota soutěže letos hodnotila více než jedenašedesát tisíc snímků, které do klání poslalo 3851 fotografů ze sto třiceti zemí. Hlavního vítěze z nejlepších regionálních snímků vybírala globální porota, v jejímž čele usedla hlavní fotoeditorka britského deníku The Guardian Fiona Shieldsová.

Každý z 24 regionálních vítězů dostane vedle trofeje také finanční cenu tisíc eur (25 tisíc korun), jejich práce budou zahrnuty v katalogu výstavy, který je distribuován po celém světě. Celkový vítěz soutěže dostane navíc pět tisíc eur (126 tisíc korun) a fotoaparát Fujifilm GFX100 II.

Vítězné fotografie budou od pátku vystavené v kostele De Nieuwe Kerk v Amsterdamu, který je místem korunovace a svateb nizozemských králů. Výstavu pak čeká putování po celém světě, včetně Londýna, Říma nebo Berlína. Zastávka v Praze ohlášená není.

Loni se vítězným snímkem stala fotografie z rozbombardované porodnice v jihoukrajinském Mariupolu od ukrajinského fotoreportéra agentury AP Jevhena Maloletky. Ten zachytil smrtelně zraněnou těhotnou ženu, kterou záchranáři odnášejí na nosítkách.