Ve středních Čechách a v Praze platí od úterý zákaz rozdělávání ohňů

Ve Středočeském kraji a v Praze se od úterý nesmí zapalovat oheň, a to ani na zahradách v blízkosti lesa nebo na zahradách se souvislým porostem, který umožňuje další šíření požáru. Zákaz souvisí s výstrahou Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím vzniku požárů. Výstraha zatím platí do půlnoci ze středy na čtvrtek. Za porušení povinností hrozí pokuta, varovala v pondělí mluvčí středočeských hasičů Veronika Švorcová Mocová. V případě organizovaného pálení čarodějnic bude možné akci za bezpečnostních podmínek uskutečnit, informoval mluvčí středočeského hejtmanství David Šíma.

„Meteorologické podmínky budou takové, že to bude rozšíření požáru nahrávat,“ upozornila Švorcová Mocová. Protože by se otevřený oheň mohl v důsledku sucha a větru snadno rozhořet a rozšířit, je kromě samotného rozdělávání ohňů v regionu zakázáno například také kouření, používání pyrotechniky, jízda parní lokomotivy, vjezd automobilů na polní i lesní cesty nebo vypouštění takzvaných lampionů štěstí.

Opatření se nevztahuje na soukromé akce na zabezpečeném místě, pokud nejde o spalování na volném prostranství a ohniště je dostatečně ohraničeno a zajištěno proti přenosu požáru větrem a podobně. „Nařízená opatření se vztahují na místa se zvýšeným nebezpečím vzniku požáru, zejména na oblasti lesů a trvalých rostlinných porostů umožňujících šíření požárů, jako jsou například louky,“ vysvětlila hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková (STAN). Při pálení musí být zajištěna protipožární opatření, jako mimo jiné stálý dozor a nesmí jít o místo se zvýšeným nebezpečím požáru. Podrobnosti pořadatelům případně upřesní středočeští hasiči.

Události: Riziko požárů na pálení čarodějnic (zdroj: ČT24)

Zákaz v Praze

Opatření kvůli riziku požárů přijala i Praha. Zákaz rozdělávání ohňů bude platit od úterý na rizikových místech, jako jsou parky, lesní porosty, zahrady či lesoparky. Potrvá do čtvrteční půlnoci, řekl mluvčí magistrátu Vít Hofman. Zákaz omezí i pálení čarodějnic. Pořadatelé velkých nahlášených akcí se zajištěnou požární bezpečností a pod dohledem hasičů ale mohou využít výjimku v městské vyhlášce a vatry v omezené míře zapálit. Hasiči varují hlavně před neorganizovanými ohni, které mohou přerůst v požár.

Podmínky pro zapálení ohně i v době zákazu splnila například Praha 6, která řadu let pořádá Čarodějnice na Ladronce. „To znamená na místě budou přítomni hasiči ze záchranného sboru Lysolaje a akci jsme zaregistrovali na krajské operační a informační středisko Hasičského záchranného sboru. Hranice tedy bude zapálena ve standardním režimu se zvýšenou ochranou ze strany sboru dobrovolných hasičů, avšak v souvislosti s aktuální situací bude dříve – v řádu desítek minut – uhašena,“ napsala šestá městská část na Facebooku.

Obdobný zákaz platí také od pondělka na jihozápadě Moravy. Výstraha meteorologů před nebezpečím vzniku požárů pokrývá většinu území republiky a „nabíhá“ postupně – vůbec se netýká jen části jižních a západních Čech a většiny Moravy.

Platí extrémní riziko

Odborníci provozující web FireRisk varovali, že riziko požárů bude v některých částech republiky až extrémní. Konkrétně se jedná o jihozápadní Moravu, centrální a severní část jižních Čech a také pás, který se táhne od Kolínska a Nymburska na severozápad přes Prahu a Mělnicko až na Litoměřicko a do Dolního Poohří.

„V březnu spadlo jen šedesát procent srážek proti průměru a malé množství sněhu nemohlo dotovat krajinu vodou. Zároveň bylo celé období od února teplotně nadprůměrné, což pomohlo většímu vypařování a nástupu bleskového sucha,“ vysvětlil příčiny rizika klimatolog z CzechGlobe Petr Zahradníček.

Riziko šíření požárů nepoleví ani 1. května, naopak se ještě zvýší. Riziko by mělo poklesnout až v pátek. „Tento týdne se budou maxima pohybovat mezi 22 a 25 stupni, což podpoří další vysychání potenciálního paliva. Do čtvrtka také předpokládáme větrnější počasí, v úterý s nárazy přes patnáct metrů za vteřinu. Vítr bude silný hlavně na Českomoravské vrchovině a na Liberecku. Ve středu dokonce přes 20 metrů za vteřinu,“ řekl Zahradníček.

Záměr pálit je nutné ohlásit

Povinnost pálení předem oznámit ukládá právnickým a podnikajícím fyzickým osobám zákon o požární ochraně, na fyzické osoby se může ale vztahovat také, pokud tak určí místní vyhlášky. Ohlásit záměr, že se chystáte rozdělat na volném prostranství oheň, jde velice jednoduše prostřednictvím speciálního odkazu. Na mapě jednoduše vyberete přesné místo a zadáte údaje. Informace pak budou automaticky předány na příslušná operační střediska hasičů.

Hasiči díky evidenci pálení méně často vyjíždějí k planým poplachům, kterých během Filipojakubské noci většinou bývá zhruba o třetinu více, než je denní průměr. Hasiči loni v celém Česku zasahovali u necelé třicítky požárů, které souvisely s pálením čarodějnic. V šestnácti případech šlo o planý poplach, tedy nenahlášené pálení. Na Filipojakubskou noc bylo loni ohlášeno necelých osm tisíc pálení ohňů.