České občanství získá ročně pět tisíc cizinců. Nejčastěji Ukrajinci, Slováci a Rusové

Události: Zájem o české občanství (zdroj: ČT24)

Asi pět tisíc cizinců dostane každý rok české občanství. Nejčastěji jde o Ukrajince a Slováky, a také o Rusy, z jejichž strany stoupl po začátku otevřené agrese Kremlu vůči Ukrajině zájem o polovinu.

Například minulý rok získalo český pas přes jedenáct stovek Rusů, což je skoro o polovinu více než rok předtím.

Loni o něj požádal i Pavel Oskin, který z Ruska emigroval před šestnácti lety. „Nevěděl jsem určitě, že bude válka, ale věděl jsem, že bude taková šílená, zblázněná diktatura a budou problémy. A nechtěl jsem tam vůbec bydlet.“ V Česku zprovoznil fotoateliér, založil rodinu a po plnohodnotné ruské invazi z února 2022 postavil v Praze zázemí pro ukrajinské uprchlíky.

Ředitelka Sdružení pro integraci a migraci Magda Faltová říká k žádostem o české pasy, že „ve vztahu k nedemokratickým zemím je to často ochrana před nějakým pronásledováním, stejně tak je to ochrana třeba před mobilizací“.

Požádat o český pas lze po deseti letech pobytu

Nárok na občanství mají cizinci po deseti letech pobytu v Česku. Nejdřív je ale čekají zkoušky z češtiny a reálií, otázky se týkají třeba dějin a kultury.

„Víceméně mluvím, rozumím, ale to psaní je problematické,“ podotkl před zkouškou německý uchazeč Uwe Vladarz. „Bylo hodně příprav, špatně jsem spala. Tak se cítím tak nějak... trošku mám trému,“ přiznala nervozitu Ukrajinka Olha Romaniv.

U zkoušek uspějí skoro čtyři z pěti uchazečů, musejí pak ale úřadům také prokázat ekonomickou soběstačnost. „Ten člověk musí doložit příjmy, placení daní, nevyužívání systému sociální péče za poslední tři roky před žádostí o státní občanství. Na tom to většinou padá,“ upozornil mluvčí ministerstva vnitra Ondřej Krátoška.

Pavel Oskin už má tuto část za sebou, zkouška ho teprve čeká. Doufá, že s českým pasem bude brzy moci volněji cestovat a fotit krajinu.