Liberecký primátor zatím detaily ke korupční kauze spjaté s radnicí nedostane

Primátor Liberce Jaroslav Zámečník (SLK) neuspěl se žádostí u policie a státního zastupitelství o získání konkrétního stanoviska ke korupční kauze spjaté s radnicí. Ve dvou, zřejmě nesouvisejících, větvích případu je obviněno osm lidí, mezi nimi i bývalý náměstek primátora a bývalý úředník. Primátor může dostat jen obecné informace, vyplývá z vyjádření náměstkyně krajské státní zástupkyně Kateřiny Doušové.

„Státní zastupitelství jako orgán veřejné žaloby není podle zákona oprávněno poskytovat stanoviska či právní rady dalším subjektům, nadto v konkrétní věci,“ uvedla Doušová.

Primátor se na orgány činné v trestním řízení obrátil s tím, zda město může pokračovat v přípravě projektů a zakázek, včetně chystané komplexní rekonstrukce městského plaveckého bazénu za tři čtvrtě miliardy korun, které podle některých médií vyšetřuje policie.

„V obecné rovině lze uvést, že dotazy tak, jak jsou koncipovány, by mohly směřovat například na osobu, která poskytuje právní služby (advokát), anebo na odborný právní aparát, kterým jistě Statutární město Liberec disponuje,“ vysvětlila Doušová.

Konkrétní stanovisko primátor nezískal ani u žádosti, aby ho policie zbavila mlčenlivosti a mohl tak konkrétněji informovat další radní a členy zastupitelstva. K povinnosti takzvané mlčenlivosti v souvislosti s úkony trestního řízení lze podle Doušové v obecné rovině odkázat na výjimky ze zákazu zveřejnění informací, které jsou uvedeny v trestním řádu.

„Podle paragrafu 8d, odstavce 1, věty druhé trestního řádu lze osobní údaje, na které se zákaz vztahuje, zveřejnit i tehdy, když to odůvodňuje veřejný zájem, který převažuje nad zájmem na ochranu soukromí dotčené osoby,“ řekla náměstkyně krajské státní zástupkyně.

Případné porušení tohoto zákazu by bylo možné postihnout jako přestupek. „Posouzení, zda byla konkrétním jednáním naplněna skutková podstata takového přestupku, není v pravomoci státního zastupitelství, ale příslušného správního orgánu,“ dodala Doušová.

V první větvi prošetřované kauzy je obviněno šest lidí kvůli podezření z korupčního jednání při zadávání veřejných zakázek na opravy komunikací, zejména v Liberci. Mezi nimi je i bývalý vedoucí odboru správy veřejného majetku libereckého magistrátu Lukáš Hýbner, který je stíhaný vazebně.

Druhá větev se týká bývalého náměstka primátora za ODS pro majetkovou správu, sport a sportovní infrastrukturu Petra Židka a předsedy představenstva liberecké stavební, developerské a investiční společnosti SYNER Group Petra Syrovátka, oba dva už přišli o členství v ODS.

Státní zastupitelství už dříve naznačilo, že v této části vyšetřuje možnou korupci spojenou se zneužitím veřejné funkce k získání prospěchu či informační výhody pro jiné subjekty v souvislosti s majetkovými operacemi liberecké radnice.