Polovina historické burzy v Kodani vyhořela, požár stále není zcela zlikvidován

Dánské úřady oznámily, že po úterním ničivém požáru polovina staré dánské burzy úplně vyhořela a zůstaly z ní jen obvodové zdi. Hasičům komplikuje práci lešení, na některých špatně dostupných místech požár stále není zcela uhašen. K záchranným složkám se v úterý připojili kolemjdoucí, kteří vynášeli z budovy velké obrazy a historické artefakty. Podle generálního ředitele Dánské obchodní komory, která budovu vlastní, Briana Mikkelsena se nejcennější předměty podařilo zachránit – i díky předem připravenému havarijnímu plánu.

Zhruba polovinu čtyři sta let staré budovy, postavené ve stylu nizozemské renesance, se podařilo zachránit. I tato část ale utrpěla těžké škody, protože ji hasiči intenzivně smáčeli vodou.

Z druhé poloviny zbyla podle představitele kodaňských hasičů Franka Triera Mikkelsena jen prázdná schránka s obvodovými zdmi: „Vše, co tvořilo jednotlivá poschodí, veškeré vnitřní stavební konstrukce lehly popelem.“ Stavba přišla i o věž, která byla symbolem dánského hlavního města.

Díky hasičům i náhodným kolemjdoucím se z budovy povedlo vynést vzácné historické předměty, včetně rozměrných obrazů. „Uvnitř zůstaly tisíce předmětů, ale ty nejdůležitější byly podle mého názoru zachráněny,“ řekl Brian Mikkelsen, ředitel Dánské obchodní komory, která v současnosti budovu vlastní.

V sutinách hasiči stále nacházejí „doutnající kapsy“ a předpokládají, že hasební práce potrvají minimálně do čtvrtečního rána.