Žalobce navrhl pro majitele J.O. Investment osm let vězení. Škoda jde do miliard

Události: Žalobce navrhl pro majitele J.O. Investment osm let vězení (zdroj: ČT24)

Státní zástupce Boris Havel navrhl v pondělí po přečtení obžaloby v kauze společnosti J.O. Investment (JO) pro majitele firmy Jakuba Ortinského osm let vězení a peněžitý trest 25 milionů korun. Spolu s Ortinským čelí obžalobě jeho matka Jitka a další dva muži – Petr Šorfa a Martin Hromada. Pro ně státní zástupce žádá šest let a desetimilionové peněžité tresty, pro všechny tři muže také požaduje desetileté zákazy činnosti. Ortinské navrhl tříletou podmínku a dvoumilionový peněžitý trest. Podle obžaloby trojice mužů podvedla více než 3700 lidí a 162 firem, ze kterých podle spisu vylákali téměř 2,4 miliardy. Ortinský prohlásil, že s obžalobou nesouhlasí a cítí se nevinen.

Havel tvrdí, že Ortinský, faktický obchodní ředitel JO, a Šorfa a Hromada, kteří Ortinského zastupovali při jeho nepřítomnosti, zneužili registraci, kterou firma měla u České národní banky. Ta jí sice dovolovala nabízet investiční služby, ale pouze úzkému okruhu příbuzných a známých, maximálně mohlo jít o dvacet lidí. Trojice mužů namísto toho podle státního zástupce v průběhu čtyř let podvedla tisíce lidí a přes 160 firem.

Trestnou činnost podle státního zástupce muži páchali od března 2016 do února 2020 a od začátku společně schválně uváděli klienty firmy v omyl. Peníze podle žalobce muži používali pro vlastní potřebu, a to například k nákupu nemovitostí či luxusních aut. Policisté u Ortinského a jeho spolupracovníků zabavili luxusní auta různých značek, drahé šperky a hodinky, zlaté i platinové cihly a také miliony v hotovosti a více než miliardu na účtu.

Obžaloba systém popsala jako takzvané letadlo. Někteří klienti částky z údajných investic dostali, ale jen z peněz jiných zákazníků.

Ortinský uvedl, že měl u společnosti investovány i vlastní peníze a šlo tedy o výplatu jeho zhodnocených financí. Řekl také, že Šorfa ani Hromada žádné produkty neprodávali. Šorfa společnost klientům pouze představoval, Hromada byl pracovníkem back office (sekce, jejíž zaměstnanci nepřicházejí do styku s klienty), vypověděl.

Čtvrtou obžalovanou v kauze je už zmíněná matka Ortinského, která pracovala jako policistka na Krajském ředitelství policie hlavního města Prahy. Na svém účtu podle státního zástupce postupně přijala nejméně 3,5 milionu korun z účtu synovy firmy, ačkoliv nebyla její investorkou. Obžaloba ji viní z nedbalostního praní špinavých peněz, za které hrozí maximálně tříleté vězení. Její výslech má soud v plánu v úterý.

Dva obžalovaní odmítli vinu

Za podvod a legalizaci výnosů z trestné činnosti hrozí obžalovaným až deset let vězení. Soud jim může uložit i propadnutí majetku, které Havel také ve svém návrhu požadoval. Navrhl jim také desetileté zákazy činnosti. Soudce Lukáš Svrček v pondělí rozhodl o odblokování peněz na jednom z účtů společnosti J.O., aby mohly být použity v insolvenčním řízení. Upozornil, že společnost jako taková obžalovaná není. Strany si ponechaly lhůtu na případné podání stížnosti.

„S obžalobou nesouhlasím, žádného podvodu jsem se nedopustil,“ prohlásil o přestávce Ortinský. Odmítl i trest, který mu státní zástupce navrhl.

Ortinský u soudu popisoval, jak se k obchodování dostal už v mladém věku. Společnost JO založil v roce 2016, kdy prý neplánoval, že by prováděla velké obchody. S dalšími obžalovanými, Šorfou a Hromadou, myšlenku obchodování rozšířili mezi jejich známé. I později podle něj nešlo o to, že by společnost poskytovala široké veřejnosti služby. „Bylo to doporučování produktu, který mám sám,“ prohlásil Ortinský. Rozšíření licence začal s právníky řešit až následně.

Ortinský také tvrdí, že firmu paralyzoval zásah policie. Tím, že jim bylo zakázáno nakládat s penězi, nastala podle něj insolvence. Doplnil, že je přesvědčen o tom, že až budou v insolvenci sepsány veškeré sumy, bude možné všechny vložené vklady vyplatit a žádná škoda tak nevznikne. Upozornil také na to, že některé vklady už vyplaceny byly. Na účtech byla podle soudce Lukáše Svrčka zajištěna více než miliarda korun, státní zástupce tvrdí, že obžalovaní způsobili škodu asi 2,4 miliardy.

Ortinský také říká, že více než tři miliardy má na účtu v Americe. „Tam byly jedině příjmy od klientů a pak tam byly výdaje, ale že by přicházelo nějaké zhodnocování finančních prostředků například z ciziny, to znaleckým zkoumáním prokázáno nebylo,“ uvedl Havel.

Vinu před soudem odmítl i Šorfa. „Nechápu, proč bych Jakubovi (Ortinskému) svěřoval peníze, když bych věděl, že obchody neprovádí,“ hájil se. Klientům produkty sice prezentoval, tvrdí ale, že nevěděl, jak přesně obchodování funguje. Obsáhlou kauzu plánuje soud projednávat několik měsíců, jednání nařídil až do konce listopadu.