PŘEHLEDNĚ: Květnové svátky se blíží. Kdy si lze nakoupit a kdy budou obchody zavřené

Na svátek práce, který připadá na tuto středu, budou mít obchody standardně otevřeno. To ale neplatí pro Den vítězství 8. května, kdy musí prodejny nad dvě stě metrů čtverečních, tedy velké supermarkety, hobbymarkety nebo nábytkářské domy, ze zákona zavřít. Výjimku v tento den mají jen čerpací stanice, lékárny či obchody na místech s vysokou koncentrací cestujících, jako jsou letiště a nádraží. V souvislosti s takzvaným pálením čarodějnic 30. dubna a předpokládanými vyššími teplotami obchodníci v následujících dnech očekávají zvýšenou poptávku po surovinách na grilování.

Ze zákona o prodejní době v maloobchodě, který vešel v platnost v roce 2016, musí mít prodejny nad dvě stě metrů čtverečních zavřeno na Nový rok, na Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října, 25. a 26. prosince. Na Štědrý den musí zavřít nejpozději v poledne.

Dodržování zákona v tyto dny sleduje Česká obchodní inspekce, která může za nedodržování udělit až milionovou pokutu. Kromě obchodů musí být v tyto dny zavřené rovněž bazary, zastavárny či výkupny odpadu.

Během zbývajících státních svátků, kam kromě 1. května spadá také Velký pátek, 5. a 6. červenec a 17. listopad, zákaz prodeje neplatí. Odbory si dlouhodobě přejí zákaz prodeje rozšířit na všechny státní svátky. Podnikatelské svazy naopak zákon o omezení prodeje opakovaně kritizují.

„Před 1. květnem obvykle narůstá poptávka především v souvislosti s pálením čarodějnic. Naopak před 8. květnem roste poptávka z toho důvodu, že se zákazníci zásobí na den, kdy budou prodejny ze zákona uzavřené,“ řekl mluvčí řetězce Penny Market Tomáš Kubík. Čarodějnice a teplé počasí podle něj znamenají také vyšší prodeje ovoce, zeleniny nebo nápojů, a to alkoholických i nealkoholických.

„Ve středu 1. května bude ve všech našich prodejnách platit běžná otevírací doba. Ve středu 8. května pak budou všechny naše prodejny zavřeny,“ informovala mluvčí řetězce Lidl Eliška Froschová Stehlíková.

Mluvčí on-line supermarketu Rohlík.cz Denisa Morgensteinová sdělila, že nákupy budou kurýři rozvážet v oba sváteční dny, a to v běžné době, tedy od šesti hodin ráno do 23:00. „Na svátky, kdy mají tradiční obchody zavřeno, počítáme se zvýšenou poptávkou,“ doplnila.

Rozvoz v oba květnové sváteční dny nabídne také Albert. Tesco naopak nákupy nebude doručovat 8. května, upozornila mluvčí firmy Iva Pavlousková. „Zákazníkům totiž vždy vozíme nákupy z nejbližšího hypermarketu,“ vysvětlila.