Zámku v Uherčicích hrozila demolice. Na jeho opravu dohlíží kastelánka

Události: Oprava zámku v Uherčicích (zdroj: ČT24)

V letošní turistické sezoně otevře zámek v Uherčicích na Znojemsku i novou prohlídkovou trasu. Památka prošla rekonstrukcí za 60 milionů korun, ještě před pár lety mu přitom hrozila demolice. Postupné navrácení krásy starému šlechtickému sídlu je zásluhou také tamní kastelánky Aleny Lysé. Na zámku bydlí už šest let.

Už šest let má Alena Lysá klíče od jednoho z nejrozsáhlejších zámeckých komplexů na Moravě o pěti nádvořích. „Když jsem tady byla poprvé kolem roku 2000, tak jsem přemýšlela, jestli zámek spadne, nebo ne, ale už i v té naprosto havarijní situaci mně připadal naprosto úžasný,“ řekla.

Památka byla jednou z nejpoškozenějších v tuzemsku. Po válce v ní byl státní statek i sídlo pohraniční stráže. Hrozila mu dokonce demolice. V posledních letech ale došlo k rozsáhlým opravám.

Zámek v Uherčicích
Zdroj: ČT24

Opravená je zatím čtvrtina zámku

Kastelánka dohlížela nejdřív na opravy severního křídla a letos se podařilo opravit další část rozsáhlého sídla. „Je tady monumentální štuková výzdoba a barevnost opravdu představuje vkus Italů, kteří tu bydleli,“ popsala.

„Je tu salon pokrytý tapetami, to se nedochovalo. Nakonec to dělali lidé, kteří dělají kulisy a tapetáře pro Národní divadlo,“ přiblížil odborný garant oprav Národního památkového ústavu Pavel Jerie.

Zatím je opravená asi jen čtvrtina celé stavby. S náročnými výzvami se už ale Lysá vypořádala i dřív. Za jejího správcovství se podařilo zrestaurovat také zámek v Lešné u Valašského Meziříčí.