Zpravodajský web ČT24

Stali jsme se kolonií Západu, kritizuje EU Pošarová. Zajistila nám bezpečnost, hájí ji Dvořák s Jourovou

Česká republika se za posledních dvacet let v Evropské unii zvedla nebývalým způsobem, ať už v oblasti hospodářství, tak i prestiže, míní místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová, která byla hostem pořadu ČT Otázky Václava Moravce. Podle Jourové i ministra pro evropské záležitosti Martina Dvořáka (STAN) je chybou, že nevznikla solidní analýza ekonomických přínosů členství v EU pro Česko. Dvořák dále odmítl představu o Unii jako o „místu, odkud tečou peníze“ a zmínil další benefity, jako je být součástí silného demokratického bloku v době ruské agrese. Poslankyně Marie Pošarová SPD naopak hovořila o potřebě konání referenda o vystoupení z EU.

Zemřela herečka Simona Postlerová

Ve věku 59 let zemřela herečka a dabérka Simona Postlerová. Uvedl to deník Blesk a Nadační fond Dvojka Srdcem, jehož byla Postlerová patronkou. Hvězda snímků Probudím se včera nebo Jedna kočka za druhou zesnula podle Blesku ve svém bytě na pražských Vinohradech.

Vláda odvolala velvyslance v Moskvě

Vláda odvolala českého velvyslance v Rusku Vítězslava Pivoňku, řekl v diskusním pořadu televize Nova Za pět minut dvanáct ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti). Ministerstvo zahraničních věcí na dotaz ČTK doplnilo, že ambasador skončí ke konci května. Lipavský již dříve Pivoňkovi za jeho působení v Moskvě osobně poděkoval, doplnila diplomacie.

Izrael po raketovém útoku Hamásu uzavřel přechod Kerem Šalom

Izraelská armáda oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený pro humanitární pomoc z Izraele do Pásma Gazy. K raketovému útoku se přihlásilo palestinské teroristické hnutí Hamás, se kterým Izrael již sedm měsíců válčí. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na místní média, podle kterých nejméně deset Izraelců utrpělo zranění; předchozí zprávy o mrtvých se nepotvrdily. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu zároveň v neděli ostře odsoudil požadavky Hamásu na ukončení války výměnou za propuštění rukojmí, protože by to palestinskou skupinu udrželo u moci a představovalo hrozbu pro Izrael, napsala Reuters.

K napadení německého europoslance Eckeho se přiznal sedmnáctiletý mladík

Policii v Drážďanech se v noci na neděli přihlásil sedmnáctiletý mladík, který tvrdí, že v pátek zbil europoslance sociální demokracie (SPD) Matthiase Eckeho. Informovala o tom agentura DPA. Čtyři útočníci Eckeho napadli, když vyvěšoval plakáty v rámci kampaně před volbami do Evropského parlamentu.
Živé vysílání (zdroj: ČT24)
On-line přenos

Krátké zprávy

  • 16:42

    Izraelská policie po vládním zákazu Al-Džazíry podnikla razii v jeruzalémském hotelovém pokoji, který tato stanice používá jako svou kancelář.

  • 16:24

    V německém Magdeburgu poryv větru strhl do Labe skákací hrad, na kterém se bavilo několik dětí. Devět lidí utrpělo lehčí zranění, informovala agentura DPA.

  • 16:23

    Hlavní izraelský poskytovatel satelitní a kabelové televize odpoledne vypnul vysílání al-Džazíry v angličtině i v arabštině. „V souladu s rozhodnutím vlády bylo vysílání al-Džazíry v Izraeli zastaveno,“ objevilo se na obrazovkách.

  • 16:21

    Do Paříže přiletěl čínský vůdce Si Ťin-pching, který v pondělí zahájí státní návštěvu Francie, píše AFP s odkazem na čínská státní média.

  • 16:04

    Ve věku 59 let zemřela herečka a dabérka Simona Postlerová. Uvedl to deník Blesk a Nadační fond Dvojka Srdcem, jehož byla Postlerová patronkou. Hvězda snímků Probudím se včera nebo Jedna kočka za druhou zesnula podle Blesku ve svém bytě na pražských Vinohradech.

Obrazem

Vše k tématu
Načítání...

Ve Frýdku-Místku hořel bytový dům, zdravotníci ošetřili třináct lidí

Při požáru bytového domu ve Frýdku-Místku se v noci na neděli zranilo třináct lidí, většinou se nadýchali zplodin. Další dvě desítky obyvatel museli hasiči a policisté z domu evakuovat. Uvedli to mluvčí záchranné služby Lukáš Humpl a moravskoslezských hasičů Jakub Kozák. Podle něj oheň způsobil škodu kolem dvou milionů korun. Příčinou požáru mohl být zkrat v elektroinstalaci. Policisté proto na místo vyslali kriminalistické experty právě v tomto oboru.
10:24Aktualizovánopřed 5 h hodinami|

Před nákupem na e-shopu je dobré si prodejce prověřit. ČOI loni provedla tisíc kontrol

Po nákupech na internetu se lidé nejčastěji obracejí na Českou obchodní inspekci s problémy, jako je způsob dodání zboží, reklamace nebo špatně uvedené ceny. Loni inspekce provedla tisíc kontrol, často právě tam, kde si to vyžádaly podněty zákazníků – pochybení zjistila v téměř devíti stech případech. Odborníci doporučují si prodejce před nákupem prověřit.
před 9 h hodinami|

Lidovci chtějí vyšší daňovou slevu na potomky i vyšší sociální odvody pro bezdětné

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) chce do měsíce v koalici projednat zvýšení daňové slevy na děti. Odpočet se neměnil od roku 2021. Zbylé strany se debatě nebrání, chtějí ale vědět, kde stát na dodatečné výdaje vezme. Kritika naopak zaznívá k lidoveckému návrhu na zvýšení sociálních odvodů bezdětným.
před 20 h hodinami|

„Přišlo mi to jako povinnost.“ V ukrajinské mezinárodní legii teď bojuje desítka Čechů

Na Ukrajině bojují proti ruské agresi kromě domácích obránců také dobrovolníci ze zahraničí. Jsou mezi nimi i Češi, kterých nyní v mezinárodní legii působí desítka.
před 20 h hodinami|
Analýza

Přepychový medvěd útočí: Jak se Česko stalo prominentním Putinovým cílem

Atribuce se stala v pátek jedním z nejvyhledávanějších pojmů českého internetu. Není divu, Česko historicky poprvé atribuovalo (přisoudilo) útoky proti svým státním institucím Kremlu. Celou pravdu o vyšetřování a povaze útoků se veřejnost nejspíš nikdy nedozví. Z bezpečnostních důvodů musí zůstat část informací utajená. Významnou část příběhu jde však poskládat z otevřených zdrojů. Co se tedy vlastně stalo? Jak se útočníci dostali do počítačů institucí pouhým rozesláním emailu a co bylo jejich cílem? Proč má Česko nosit podobné útoky hrdě jako řád nejvyššího uznání od Ruské federace? A konečně, co je to ta atribuce? Odpovědi nabízí expertka na konflikty v kybernetickém prostoru Adéla Klečková.
před 22 h hodinami|