Pražskou dopravu omezil maraton, opatření se dotkla MHD i aut

Pražský maraton v neděli omezil dopravu v hlavním městě, především v centru a dalších oblastech podél Vltavy. Opatření se dotkla automobilů, tramvají i autobusů. Mezinárodního závodu se zúčastnilo na osm tisíc elitních i amatérských běžců z desítek zemí. První vyběhli v 9:00 ze Staroměstského náměstí, cíl byl na stejném místě. Záchranáři ošetřili 52 lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Po trase závodu dlouhého přes 42 kilometrů policisté od osmé hodiny ráno do čtvrté odpoledne postupně uzavírali a otevírali ulice a křižovatky. Trasa závodu vedla převážně v okolí Vltavy na území městských částí 1, 2, 4, 5, 7 a 8, kde byly kvůli němu dočasně uzavřeny pro dopravu některé ulice. Už od soboty platil po celé trase zákaz parkování.

Řidiči v některých částech dne neprojeli například přes Čechův, Jiráskův, Mánesův, Palackého nebo Libeňský most, Těšnovský tunel a Dvořákovo, Rašínovo, Podolské, Masarykovo, Janáčkovo, Bubenské či Rohanské nábřeží.

Maraton ovlivnil i provoz dvacítky tramvajových a čtrnácti autobusových linek. Pražský magistrát doporučil cestujícím, aby v centru města raději využívali metro, jehož provoz byl posílen.

Pražský maraton provázel mimořádný zájem (zdroj: ČT24)

Záchranáři ošetřili 52 lidí

Záchranáři během maratonu ošetřili 52 lidí. Čtyři z nich převezli do nemocnice, informovala odpoledne záchranná služba hlavního města na síti X. „Nejčastěji se jednalo o kolapsové stavy,“ dodala. Záchranáři měli během maratonu posílenou službu o šest posádek, připraven byl i s lékařem a posádkou vůz Golem určený pro velké akce či mimořádné události a dva zdravotní stany.

Záchranáři měli v neděli mnohem klidnější službu než při dubnovém půlmaratonu v metropoli, během něhož v nezvykle horkém počasí zdravotníci ošetřili přes stovku lidí a 36 z nich transportovali do nemocnic. Na dvě hodiny tehdy také kvůli velkému počtu ošetřovaných aktivovali traumatologický plán.