Lidovci chtějí vyšší daňovou slevu na potomky i vyšší sociální odvody pro bezdětné

Události: Lidovci chtějí vyšší daňovou slevu na potomky i vyšší sociální odvody pro bezdětné (zdroj: ČT24)

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) chce do měsíce v koalici projednat zvýšení daňové slevy na děti. Odpočet se neměnil od roku 2021. Zbylé strany se debatě nebrání, chtějí ale vědět, kde stát na dodatečné výdaje vezme. Kritika naopak zaznívá k lidoveckému návrhu na zvýšení sociálních odvodů bezdětným.

Lidovci požadují růst daňové slevy na děti. Do koaličního jednání jdou s několika návrhy. Daňovou slevu na dítě navrhuje KDU-ČSL na jedno dítě zvednout v jednotlivých variantách ročně o 1200 až 2400 korun, u dvou dětí o 3600 až 7200 korun a u tří a více dětí o 7200 až 14 400 korun. Nejštědřejší varianta by podle propočtů strany vyšla na osm miliard. „My se v tom našem návrhu jasně opíráme o programové prohlášení vlády, ke kterému jsme se všichni v rámci této vládní koalice zavázali, kde tam jasně říkáme, že chceme usilovat o zvýšení slev na děti,“ připomněl Jurečka.

Další koaliční strany ale upozorňují na finanční stránku věci. „My bychom podpořili nějaký středový návrh. Těch osm miliard nám přeci jenom přijde hodně,“ řekla místopředsedkyně sněmovního sociálního výboru Pavla Pivoňka Vaňková (STAN). „Pokud souběžně s tím řeknou, kde na to vezmeme, tak se o tom bavme,“ uvedla šéfka sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Ostře proti je naopak většina koaličních stran v případě návrhu, který by o dva procentní body zvýšil odvody pro bezdětné starší pětatřiceti let. „Budu o tom chtít jednat, prostě nám to přijde jako rozumná kombinace dvou faktorů na podporu rodičů,“ zdůvodnil návrh Jurečka.

Aktuálně zaměstnanci odvádějí na sociální pojištění 7,1 procenta z hrubého výdělku – 6,5 procenta na důchody a 0,6 procenta na nemocenské. Nově by bezdětní měli podle lidovců posílat na důchody o dva procentní body více. Dohromady by tak odváděli 9,1 procenta. Rodiče tří dětí by do sociálního systému měli podle plánu lidovců platit celkem 5,1 procenta a dvou dětí 6,1 procenta. Bezdětným do 35 let a rodičům s jedním dítětem by sazba zůstala stejná jako dnes, tedy na 7,1 procenta. Nezměnila by se podle lidovců ani rodičům dospělých potomků.

„To je prostě úplná šikana bezdětných. Naprostý nesmysl a vyšší porodnosti to nepomůže,“ kritizovala místopředsedkyně sněmovny Olga Richterová (Piráti).

Proti se staví i opoziční ANO. „Já jsem proti tomu, aby se principiálně zvyšovaly daně. Já jsem naopak pro to, aby se motivovalo například k tomu, aby rodiny měly více dětí,“ komentoval místopředseda ANO Karel Havlíček.

S návrhem na zvýšení odvodů bezdětným přišla už v předminulém volebním období tehdejší důchodová komise. Navrhovala, aby lidé bez potomků platili o procentní bod víc. Ministerstvo práce v roce 2016 připravilo novelu zákona. Opatření narazilo na odpor. Ministerstvo financí a další resorty ho tehdy označily za diskriminační. Ministerstvu financí i dalším odpůrcům vadil i výpadek příjmů na penze a měl pochybnosti o tom, že by sleva na odvodech přiměla lidi mít víc dětí. Odbory záměr označily za necitlivý a za trest pro ty, kteří děti mít nemohou. Resort práce krok ze zákona pak sám stáhl.