Australská policie zastřelila mladého útočníka, který pobodal muže v Perthu

Australská policie zastřelila šestnáctiletého chlapce, který pobodal muže ve městě Perth. Čin podle policie vykazoval znaky terorismu a existují indicie, že útočník se radikalizoval na internetu.

Útočník byl ozbrojen kuchyňským nožem. Úřady na něj ještě před útokem, který se odehrál v sobotu pozdě večer, upozornili znepokojení členové místní muslimské komunity.

Útok, který se stal na předměstí Willetton, sice nese známky terorismu, ale ještě nebyl prohlášen za teroristický čin, uvedla policie. „V této fázi se zdá, že jednal výhradně sám,“ uvedl premiér regionální vlády Roger Cook.

Muž, který byl pobodán na zádech, je podle úřadů ve stabilizovaném stavu v nemocnici.

Třetí útok za poslední měsíc

Incident se odehrál poté, co policie v Novém Jižním Walesu minulý měsíc obvinila několik chlapců v souvislosti s pobodáním biskupa asyrské církve z 15. dubna. Několik dní předtím čtyřicetiletý muž ubodal šest lidí v nákupním středisku nedaleko pláže Bondi Beach v Sydney.

Útoky střelnými zbraněmi či nožem jsou v Austrálii, která patří mezi nejbezpečnější země světa, vzácné. „Jsme mírumilovná země a v Austrálii není místo pro násilný extremismus,“ uvedl v reakci na útok na síti X australský premiér Anthony Albanese.