Počet obětí záplav na jihu Brazílie stoupl na 56

Počet obětí záplav způsobených silnými dešti na jihu Brazílie se zvýšil na 56. Dalších 67 lidí se stále pohřešuje. Uvedl to podle agentury AFP úřad civilní obrany státu Rio Grande do Sul. Poslední bilance hovořila o 37 mrtvých.

Podle odhadů civilní obrany je nejméně 365 tisíc lidí bez elektřiny a téměř 33 tisíc zůstalo bez domova. Bouře zasáhla více než polovinu ze 497 měst ve státě, který sousedí s Uruguayí a Argentinou.

V několika městech, včetně hlavního města Porto Alegre, se ulice v podstatě změnily v řeky, zničena byla řada silnic a mostů. Bouře také vyvolaly sesuvy půdy a částečné zhroucení hráze malé vodní elektrárny. Podle úřadů hrozí i zřícení druhé přehrady ve městě Bento Goncalves, obyvatelům v okolí byla nařízena evakuace.

Stát se nachází na geografickém styčném bodě mezi tropickou a polární atmosférou. To způsobilo, že se zde střídají období intenzivních dešťů a období sucha. Brazilský národní meteorologický ústav připisuje zvýšenou intenzitu a četnost srážek vlivu klimatického jevu El Niňo, jehož současná fáze začala v polovině roku 2023 a může trvat i tento měsíc. Fenomén dočasně ohřívá části Tichého oceánu a ovlivňuje počasí po celém světě.

  • Při El Niñu dochází v obecně chladnější východní části Tichého oceánu podél rovníku k nárůstu teploty povrchu moře oproti dlouhodobému průměru až o více než tři stupně Celsia. To zde způsobuje nadnormální srážky, které zasahují i na západní pobřeží Jižní Ameriky, kde vyvolávají mnohdy katastrofální záplavy. Naopak v Austrálii, západním Tichomoří i Indii často nastává sucho. Pokles tlaku vzduchu ve východním Tichomoří způsobuje zeslabení pasátů, takže slábnou povrchové oceánské proudy i přesuny vody bohaté na živiny z hlubin směrem k hladině (takzvaný upwelling) při západním pobřeží Jižní Ameriky. To zde vede k hynutí ryb.
  • La Niña se projevuje naopak teplejší vodou moře podél rovníku oproti normálu až o více než tři stupně Celsia. Způsobuje zesílení srážek v západním Tichomoří, a naopak sucho v jeho centrální části. Nárůst tlaku vzduchu ve východním Tichomoří způsobuje zesílení pasátů, takže zesilují povrchové oceánské proudy i upwelling hlubinné vody při západním pobřeží Jižní Ameriky. Označení La Niña (holčička) vzniklo jako protiklad k pojmenování dříve poznané, opačné fáze El Niño (chlapeček, jezulátko).

Zdroj: Slovnik.cmes.cz