Zemřela herečka Simona Postlerová

Události ČT: Zemřela herečka a dabérka Simona Postlerová (zdroj: ČT24)

Ve věku 59 let zemřela herečka a dabérka Simona Postlerová. Uvedl to deník Blesk a Nadační fond Dvojka Srdcem, jehož byla Postlerová patronkou. Hvězda snímků Probudím se včera nebo Jedna kočka za druhou zesnula podle Blesku ve svém bytě na pražských Vinohradech.

Herečka ještě v sobotu podle vinohradského divadla zkoušela v připravované inscenaci hry Lenky Lagronové Terezka. „Šokující zpráva o její smrti přišla o necelých 24 hodin později,“ sdělilo divadlo. Postlerová nastoupila po angažmá v činohře Národního divadla do Divadla na Vinohradech v roce 1992. „Více než třicet let byla oporou zdejšího hereckého souboru, ale také úžasnou, empatickou, nápomocnou kolegyní a kamarádkou. Na našem jevišti ztvárnila téměř čtyřicet nezapomenutelných hereckých postav,“ uvedla vinohradská scéna.

Smutek a soustrast pozůstalým vyjádřili také zástupci nadačního fondu Dvojka Srdcem. „S hlubokým zármutkem jsme přijali zprávu, že nás dnes v noci navždy opustila divadelní, filmová a dabingová herečka a také od samého začátku patronka našeho nadačního fondu Simona Postlerová. Čest její památce a upřímnou soustrast pozůstalým,“ uvedl na facebooku fond, jenž založila Praha 2 na pomoc lidem, kteří se dostali do obtížné sociální či zdravotní situace.

Informaci o úmrtí herečky potvrdila také náměstkyně pražského primátora a bývalá starostka Prahy 2 Alexandra Udženija (ODS), jež vznik nadačního fondu iniciovala.

Udženija označila Postlerovou nejen za skvělou herečku, ale především za neskutečně obětavou, laskavou a krásnou lidskou bytost. „Slovy ani nemohu vyjádřit lítost nad touto ztrátou. Chtěla bych vyjádřit upřímnou soustrast rodině a všem pozůstalým. Paní Postlerová, Váš život byl inspirací a darem pro nás všechny, kteří měli tu čest Vás poznat,“ napsala.

Soustrast rodině vyjádřil i ministr kultury Martin Baxa (ODS). „Svým výrazným hereckým projevem se zapsala do diváckých srdcí. Jako člověk a patronka nadačního fondu Dvojka srdcem byla symbolem laskavosti a obětavosti,“ napsal o Postlerové.

13. komnata Simony Postlerové (zdroj: ČT24)

Herectví v krvi

Postlerová se narodila 9. listopadu 1964 v Plzni v herecké rodině, její otec byl režisérem a matka herečkou. Část dětství a mládí prožila v Ostravě. Již v dětství prý věděla, že bude své rodiče následovat. Herectví vystudovala na pražské DAMU, potom ji oslovilo Národní divadlo, kde nejdříve hostovala, stálé angažmá získala v roce 1987.

Hrála i na dalších scénách a v roce 1992 nastoupila na Vinohrady. V Divadle Ungelt debutovala po boku Aleny Vránové v inscenaci Ladislava Smočka Perla Hollywoodu a já v roce 2005 a od roku 2017 například excelovala ve hře britské dramatičky Gail Louwové Miss Dietrich lituje, ve které její matku – slavnou filmovou legendu – hrála její herecká pedagožka z DAMU Regina Rázlová.

Televizní diváci znali Simonu Postlerovou například ze seriálů Chlapci a chlapi, Hospoda, Četnické humoresky, Nemocnice na kraji města po dvaceti letech nebo Ordinace v růžové zahradě, Poslední sezona či Ošklivka Katka.

Také si zahrála v bezmála osmi desítkách převážně televizních filmů. Byly to například Jako letní sníh, Noc pastýřů, Zámek v Čechách, Paní Piperová zasahuje, Divnolásky, Jedna kočka za druhou či Experti. Jejím posledním titulem byl snímek Společně sami z letošního roku. Objevila se také v mnoha televizních inscenacích.

Úspěšná dabérka

Postlerová rovněž hodně dabovala a spolupracovala s rozhlasem. Dabovala například Samanthu Carterovou v seriálu Hvězdná brána, Lorelai Gilmoreovou v seriálu Gilmorova děvčata, Annie Hackerovou v Jistě, pane ministře a Audrey Hepburnovou ve filmu Snídaně u Tiffanyho.

Svůj hlas propůjčila i Cate Blanchettové jako paní elfů Galadriel ze série Pána prstenů nebo Monice Bellucciové ve filmech Matrix Reloaded a Matrix Revolutions. V roce 2002 získala Cenu Františka Filipovského za nejlepší ženský herecký výkon v dabingu za propůjčení hlasu britské herečce Emmě Thompsonové ve filmu Vtip.