Zpravodajský web ČT24

Izraelská vláda schválila ukončení činnost televize al-Džazíra v zemi

Izraelská vláda jednomyslně schválila ukončení činnosti katarské televizní sítě al-Džazíra v zemi. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na vládní prohlášení. Zatím není jasné, kdy zákaz vstoupí v platnost a zda je trvalý nebo dočasný.

K napadení německého europoslance Eckeho se přiznal sedmnáctiletý mladík

Policii v Drážďanech se v noci na neděli přihlásil sedmnáctiletý mladík, který tvrdí, že v pátek zbil europoslance sociální demokracie (SPD) Matthiase Eckeho. Informovala o tom agentura DPA. Čtyři útočníci Eckeho napadli, když vyvěšoval plakáty v rámci kampaně před volbami do Evropského parlamentu.

ČMKOS svolala protest proti změnám v zákoníku práce a důchodech

Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) svolala na 21. května do Prahy protestní akci proti změnám, které chystá vláda v zákoníku práce a v oblasti důchodů. Vymezit se chtějí například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do důchodu. Odborový svaz o tom informoval na svých webových stránkách. Že chystá protestní akce, kvůli novele zákoníku práce ČMKOS sdělil už v polovině dubna. Proti případnému návrhu uzákonit možnost propuštění bez udání důvodu chystá kampaň také aliance čtrnácti odborových svazů.

Čína se snaží rychle dekarbonizovat. Přinese to ale řadu problémů, upozorňuje studie

Čína patří k zemím, které se rozhodly pro dekarbonizaci, tedy opouštění fosilních zdrojů a jejich nahrazení obnovitelnými. Do roku 2060 chce dosáhnout takzvané uhlíkové neutrality, což znamená, že by měla být schopná vázat stejné množství uhlíku, jako ho vypouští. Právě přístup Číny je klíčový pro to, jestli mají mít celosvětové snahy o ochranu klimatu smysl – tato velmoc totiž vypouští asi čtvrtinu všech emisí oxidu uhličitého. Podle nové studie ale bude tato snaha složitá a přinese spoustu negativních dopadů.

Liberec má nový rychlostní radar, za měsíc zaznamenal čtrnáct tisíc přestupků

Nečekaně vysoký počet přestupků zaznamenaly nové radary v Liberci. Dvojice zařízení hlídající první úsek ve městě, kde řidiči za rychlou jízdu platí pokutu, zmonitorovala čtrnáct tisíc případů. Některým řidičům přišlo od začátku provozu radarů hned několik výzev k uhrazení pokut. Dotčení kritizují především přísné nastavení trestaného překročení rychlosti.
Živé vysílání (zdroj: ČT24)
On-line přenos

Krátké zprávy

  • 13:32

    V Tbilisi pokračovaly protesty tisíců odpůrců návrhu zákona o zahraničním vlivu, který prosazuje vládní strana Gruzínský sen. Demonstranty podpořila prezidentka Salome Zurabišviliová, která počínání vlády označila za neústavní. Na rozdíl od předchozích dnů nejsou hlášeny nové srážky s policií.

  • 13:07

    Vláda odvolala českého velvyslance v Rusku Vítězslava Pivoňku, řekl v diskusním pořadu televize Nova Za pět minut dvanáct ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti). Resort poté doplnil, že Pivoňka skončí ke konci května. Podle dřívějších spekulací médií by mohl do Moskvy nastoupit diplomat a bývalý náměstek na ministerstvu obrany Daniel Koštoval.

  • 12:55

    Policii v Drážďanech se přihlásil sedmnáctiletý mladík, který tvrdí, že v pátek zbil europoslance sociální demokracie (SPD) Matthiase Eckeho. Útočníci Eckeho napadli, když vyvěšoval plakáty v rámci kampaně před volbami do Evropského parlamentu.

  • 12:52

    Izraelská vláda jednomyslně schválila ukončení činnosti katarské televizní sítě al-Džazíra v zemi. Zatím není jasné, kdy zákaz vstoupí v platnost a zda je trvalý nebo dočasný. Rozhodnutí předcházelo schválení zákona, který umožňuje uzavření zahraničních vysílacích stanic považovaných za hrozbu pro národní bezpečnost v době války Izraele proti hnutí Hamás v Pásmu Gazy.

  • 12:23

    Od útoku hnutí Hamás a dalších extremistů z Pásma Gazy na Izrael a po odvetné izraelské akci propukla celosvětově nejhorší vlna antisemitismu od druhé světové války, uvádí zpráva, kterou zveřejnila univerzita v Tel Avivu a americká Liga proti hanobení. Pokud bude tento trend pokračovat, nemuseli by Židé v budoucnosti mít v západním světě zaručenou bezpečnost a svobodu své identity, píší autoři dokumentu.

Obrazem

Vše k tématu
Načítání...

Lidovci chtějí vyšší daňovou slevu na potomky i vyšší sociální odvody pro bezdětné

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) chce do měsíce v koalici projednat zvýšení daňové slevy na děti. Odpočet se neměnil od roku 2021. Zbylé strany se debatě nebrání, chtějí ale vědět, kde stát na dodatečné výdaje vezme. Kritika naopak zaznívá k lidoveckému návrhu na zvýšení sociálních odvodů bezdětným.

„Přišlo mi to jako povinnost.“ V ukrajinské mezinárodní legii teď bojuje desítka Čechů

Na Ukrajině bojují proti ruské agresi kromě domácích obránců také dobrovolníci ze zahraničí. Jsou mezi nimi i Češi, kterých nyní v mezinárodní legii působí desítka.
Analýza

Přepychový medvěd útočí: Jak se Česko stalo prominentním Putinovým cílem

Atribuce se stala v pátek jedním z nejvyhledávanějších pojmů českého internetu. Není divu, Česko historicky poprvé atribuovalo (přisoudilo) útoky proti svým státním institucím Kremlu. Celou pravdu o vyšetřování a povaze útoků se veřejnost nejspíš nikdy nedozví. Z bezpečnostních důvodů musí zůstat část informací utajená. Významnou část příběhu jde však poskládat z otevřených zdrojů. Co se tedy vlastně stalo? Jak se útočníci dostali do počítačů ministerstva pouhým rozesláním emailu a co bylo jejich cílem? Proč má Česko nosit podobné útoky hrdě jako řád nejvyššího uznání od Ruské federace? A konečně, co je to ta atribuce? Odpovědi nabízí expertka na konflikty v kybernetickém prostoru Adéla Klečková.

Lídra saské sociální demokracie do eurovoleb napadli a těžce zranili neznámí útočníci

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho v pátek večer v Drážďanech zaútočili neznámí pachatelé a těžce ho zranili. Podle agentury DPA o tom v sobotu informovala policie. Německý kancléř Olaf Scholz útok na europoslance ze své strany důrazně odsoudil. Vyjádřil rovněž znepokojení nad tím, že podobné násilné činy jsou podle něj na vzestupu a ohrožují demokracii.
včeraAktualizovánopřed 16 h hodinami|

Protesty na univerzitě v Chicagu neutichají. Demokraté se obávají o svůj tamní srpnový sjezd

Na univerzitách ve Spojených státech pokračují protesty propalestinských skupin. Jeden z nich už několik dní probíhá také v Chicagu, kde by se měl v polovině srpna konat celostátní sjezd Demokratické strany. Úřadující prezident Joe Biden na něm má oficiálně získat další prezidentskou nominaci. Mezi Demokraty ovšem panují obavy, že protesty sjezd zastíní.
před 17 h hodinami|

Rusové dál útočí na Charkovskou oblast. Ukrajinské úřady hlásí nejméně dva mrtvé a rozsáhlý požár

Nejméně dva lidé zahynuli při ruských útocích na východoukrajinskou Charkovskou oblast. Údery na Charkov také způsobily několik požárů, z nichž minimálně jeden je rozsáhlý. Ruská armáda útočila v noci na sobotu také na Dněpropetrovskou oblast, odkud jsou hlášeni dva zranění, a na jihoukrajinský přístav Oděsa, kde jsou zranění tři. Úřady v ruské Bělgorodské oblasti na hranicích s Ukrajinou tvrdí, že exploze v oblastní metropoli zranila pět lidí. Neuvedly, co bylo původem výbuchu, ruské ministerstvo obrany ale oznámilo, že nad městem zneškodnilo dva drony.
včeraAktualizovánopřed 14 h hodinami|

Konzervativci tratili v místních volbách. Labourista Khan potřetí povede Londýn

Starostou Londýna byl znovuzvolen labourista Sadiq Khan. Volby dokázal vyhrát potřetí v řadě, což se dosud nikomu jinému nepodařilo, informoval server BBC News. Podle oficiálních výsledků voleb získal téměř 44 procent hlasů a porazil svou soupeřku z Konzervativní strany Susan Hallovou. Khan se stal v roce 2016 prvním muslimem, který kdy stanul v čele západní metropole.
před 20 h hodinami|

Žákyně zažalovala londýnskou školu, že jí neumožnila se modlit. Soud se instituce zastal

Britské školství dostalo vodítko, jak čelit narůstajícímu tlaku muslimských studentů na povolení náboženských modliteb. Prestižní londýnskou střední školu zažalovala její žákyně za to, že jí neumožnila se modlit. Vrchní soud dal ale za pravdu vzdělávací instituci. Její vedení to označuje za zlom v přístupu k multikulturalismu v zemi.
včera|