Protesty na univerzitě v Chicagu neutichají. Demokraté se obávají o svůj tamní srpnový sjezd

Události: Propalestinské demonstrace na DePaulově univerzitě v Chicagu (zdroj: ČT24)

Na univerzitách ve Spojených státech pokračují protesty propalestinských skupin. Jeden z nich už několik dní probíhá také v Chicagu, kde by se měl v polovině srpna konat celostátní sjezd Demokratické strany. Úřadující prezident Joe Biden na něm má oficiálně získat další prezidentskou nominaci. Mezi Demokraty ovšem panují obavy, že protesty sjezd zastíní.

Také vysoké školy ve třetím nejlidnatějším městě USA obsadili propalestinští demonstranti. Po vedení tamní DePaulovy univerzity požadovali ukončení jakékoli spolupráce s Izraelci. V kampusu školy mezitím protestující vyvěsili palestinské vlajky.

„Vím, že mi hrozí přerušení studia nebo vyloučení, ale jsem Palestinka. Mám tam rodinu,“ tvrdí mluvčí propalestinského tábořiště Heena Aveshová.

DePaulova univerzita v Chicagu chce zajistit svobodný prostor pro vyjádření názorů. Odsoudila ale případy zastrašování a násilné slogany. Jeden z jejích studentů Blaine Coyle se s protesty neztotožňuje. Vadí mu třeba oslava íránského režimu, který hlásá, že chce Izrael vojensky zničit. Podle analytiků pošlapává ženská i občanská práva.

„Írán a další protiameričtí hráči podle mě zneužívají Palestince v tomto konfliktu jako pěšáky,“ myslí si student ekonomiky Coyle. „Opravdu chci vidět příměří, když ale vidím takovéto věci na americké univerzitě, ptám se, co tam vyučují,“ podotýká.

Blížící se sjezd Demokratů

Protesty v Chicagu jsou navíc citlivým tématem pro Demokratickou stranu. Ve státě Illinois v srpnu pořádají národní sjezd, na němž se podle očekávání stávající šéf Bílého domu Biden dočká znovu prezidentské nominace. Jeho administrativa ovšem v posledních dnech čelí kritice, převážně ze strany republikánů. Podle nich je slabým prezidentem, jelikož nedokáže zabránit chaosu.

Jeden z místních obyvatel Michael Finn bydlí v blízkosti univerzity, z města plánuje v době konání demokratické konference odjet. „Očekával bych velmi škaredé, násilné střety, podporované teroristy. Nebude to hezké,“ soudí.

Propalestinští studenti viní prezidenta Bidena z podpory genocidy. Žádají okamžité příměří v Gaze a obávají se o životy „nevinných palestinských civilistů“. Jejich mluvčí odmítá antisemitismus, ale stejně tak i jakkoliv se vyjádřit na adresu teroristické organizace Hamás. „Nejsem mluvčí Hamásu, jsem tu proto, abych mluvila o Palestině,“ odpověděla na dotaz ČT.

Pokud se konflikt neutiší, podle pozorovatelů by Chicago mohlo zažít opakování protestů z roku 1968. Při tehdejším demokratickém sjezdu do města zamířili příslušníci hnutí hippies, kteří protestovali proti válce s komunistickým Severním Vietnamem. Stovky demonstrantů i policistů tehdy utrpěly při násilných protestech zranění.