Zpravodajský web ČT24

Pavel povýšil šéfa BIS Koudelku na generálmajora

Prezident Petr Pavel na Pražském hradě po roce na návrh vlády povýšil ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelku z hodnosti brigádního generála na generálmajora. Brigádním generálem se stal ředitel Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Vít Hendrych. Při příležitosti Dne vítězství hlava státu povýšila dalších jedenáct vojáků, policistů či hasičů.

Členské státy EU potvrdily shodu na migračních pravidlech

Zástupci členských států Evropské unie ve středu v Bruselu potvrdili shodu na konečné podobě migračního balíčku. Češi se zdrželi, proti bylo Maďarsko a Polsko. Schválený postoj států bloku je definitivní, nová migrační a azylová pravidla už jen formálně schválí unijní ministři, konkrétně na jednání ministrů financí příští týden v úterý.

Ruský noční útok vážně poškodil tři ukrajinské elektrárny, hlásí provozovatel

Ruský vzdušný útok v noci na středu vážně poškodil tři ukrajinské tepelné elektrárny, informoval jejich provozovatel, firma DTEK. Tuto noc podnik označil pro energetický sektor za mimořádně těžkou. Ukrajinský ministr energetiky Herman Haluščenko předtím uvedl, že napadena byla zařízení na výrobu a přenos elektřiny v Poltavské, Kirovohradské, Záporožské, Lvovské, Ivano-Frankivské a Vinnycké oblasti.

Čím se cestující vozí 50 let pod Prahou: Ečs, 81-71 a M1

Pražské metro slaví padesátiny. Před půlstoletím se cestujícím otevřel první úsek nejstarší trasy C a na něj vyjely šedivé vozy typu Ečs, které do Prahy dodal Mytiščinský stojírenský závod. Byl, a zároveň nebyl to první typ vozidel pražské podzemní dráhy. Každopádně byl první, který skutečně sloužil jako metro cestujícím. Po něm přibyly ještě dva nové typy pražského metra a jeden vznikl rekonstrukcí. Není to ale konec historie. Dopravní podnik připravuje zakázku na další sérii vozidel, která se má přiblížit současným podzemním trendům nejen co do sestavení soupravy, ale i co do řidiče. Ten by v pražském metru budoucnosti již jezdit neměl.

Správná cesta, vítá Grolich změny v rozpočtovém určení daní. Došlo k „politikaření“, míní Bělica

Podle novely zákona o rozpočtovém určení daní, kterou schválila vláda, má podíl krajů ze sdílených daní do tří let vzrůst o více než jedenáct miliard korun. Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) v úterních Událostech, komentářích řekl, že novela pomůže tomu, aby kraje měly větší možnost plnit své klíčové úkoly. Úpravu vítá také hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich (KDU-ČSL). Nová kritéria jsou podle něj objektivní. S tím však nesouhlasí hejtman Moravskoslezského kraje Josef Bělica (ODS), podle kterého je návrh na nové rozdělování peněz z daní pro jeho kraj nevýhodný. „V rámci politikaření došlo k dohodě pár hejtmanů,“ prohlásil.
Živé vysílání (zdroj: ČT24)
On-line přenos

Krátké zprávy

  • 12:56

    Za peníze ze slovenské sbírky na nákup munice pro Ukrajinu bude obstaráno 2692 dělostřeleckých nábojů od výrobce STV Group, oznámili organizátoři iniciativy.

  • 12:31

    Exprimátorku Berlína Franzisku Giffeyovou dnes napadl útočník, těžkým předmětem ji udeřil zezadu do hlavy. Giffeyová, která nyní v regionální vládě německé metropole zastává post senátorky pro ekonomiku, utrpěla lehké zranění, uvedla s odkazem na policii agentura Reuters. Jde o další z řady útoků na politické představitele, jež vyvolávají obavy z nárůstu politického násilí v zemi.

  • 12:27

    Ruské ministerstvo zahraničí odmítlo jakýkoliv podíl na březnovém žhářském útoku na východě Londýna. Řekla to dnes mluvčí resortu Marija Zacharovová. Britské úřady v souvislosti s incidentem na konci dubna obvinily dva muže, kteří jsou podle nich podezřelí z vazeb na ruské rozvědky, informovala agentura Reuters.

  • 12:09

    Prezident Petr Pavel dnes na Pražském hradě po roce na návrh vlády povýšil ředitele Bezpečnostní informační služby Michala Koudelku z hodnosti brigádního generála na generálmajora.

    Jmenování nových generálů na Pražském hradě (zdroj: ČT24)
  • 11:51

    Hongkongský odvolací soud dnes zakázal píseň Glory to Hong Kong (Sláva Hongkongu), která se stala neoficiální hymnou prodemokratického protestního hnutí. Soudní rozhodnutí prohloubilo obavy z omezování svobod v Hongkongu, který je poloautonomním územím Číny, uvedla agentura AP.

Obrazem

Vše k tématu
Načítání...

Je problém, že Netanjahu vnímá ofenzivu v Rafahu skrz své politické potřeby, říká Kalhousová

Izraelská vojenská operace trpí nejasným politickým zadáním, míní Irena Kalhousová z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Ředitelka Herzlova centra izraelských studií v pořadu Interview ČT 24 popsala perspektivy současného dění na palestinské straně hraničního přechodu v Rafahu. Pedagožka reagovala i na kritiku, které ona sama aktuálně čelila ze strany uskupení Akademici proti apartheidu. Jde podle ní o velmi malou skupinu lidí, která zvolila formu, z níž je podle Kalhousové cítit diktát. „Toto požadujeme, jsme anonymní a ještě ani neřekneme, kdo jsme,“ komentovala jejich prohlášení.

Zaměstnanci Boeingu čelí podezření, že falšovali záznamy o inspekci letadel

Americká Federální letecká správa (FLS) spustila nové vyšetřování výrobce letadel Boeing. Ověřuje, zda zaměstnanci společnosti falšovali záznamy o inspekci jejích letounů. Kontroly souvisí s řetězcem potíží, který odstartoval v lednu, když se stroji 737 Max 9 za letu odtrhl nouzový východ. Desítky letadel následně dostaly dočasný zákaz letu, společnost vyměnila část vedení a musela drasticky snížit produkci.

„Kdykoliv se nasadí Pán prstenů, vyprodá sál.“ Kinaři se snaží nalákat ztracené diváky filmovými návraty

Objevovaly se v kinech vždycky, nikdy ale ne tak vysoko v žebříčku tržeb. Starší filmy jako první epizoda Star Wars, původní trilogie Spider-Man nebo snímky jako Vetřelec či Mumie dokáží do kinosálů stále přilákat diváky v době, kdy kvůli změnám jejich návyků, dostupnosti streamů i celkové únavě z nabídky návštěvnost klesá. A nejen ve Spojených státech, ale i v Česku. „Pán prstenů je jedním z mála titulů, který kdykoliv se nasadí, tak vyprodá kino,“ prozradil v rozhovoru pro ČT24 šéf pražského kina Aero Jiří Flígl.

„Asi není zájem na děkanovi, který by měl vlastní názor." Akademický senát Národohospodářské fakulty nástupce Ševčíka nezvolil

Akademický senát Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze v úterý kandidáta na děkana nezvolil. Pro emeritního děkana fakulty Zdeňka Chytila hlasoval jeden senátor, šest bylo proti a dva se zdrželi. Jednání se zúčastnili všichni senátoři. Senát měl původně vybírat ze dvou kandidátů, bývalý člen bankovní rady České národní banky Pavel Řežábek svou kandidaturu na děkana stáhl. Fakultu od prosince, kdy bývalého děkana Miroslava Ševčíka odvolal rektor VŠE Petr Dvořák, vede statutární zástupkyně děkana Adéla Zubíková. Znovu bude senát volit kandidáta na děkana 29. května.
před 15 h hodinami|

Ukrajinská SBU tvrdí, že zmařila ruský atentát na Zelenského

Ukrajinská civilní kontrarozvědka (SBU) oznámila, že rozkryla skupinu agentů ruské Federální služby bezpečnosti (FSB), která podle ní plánovala zabít prezidenta Volodymyra Zelenského a také další členy nejvyššího vojenského a politického vedení země. Dva plukovníci ukrajinské státní bezpečnosti (SSA) pak byli obviněni z vlastizrady a napomáhání k teroristickému útoku. Hrozí jim doživotní vězení.
před 22 h hodinami|

Výrobce léku na astma omezuje dodávky do Česka. Resort jedná s konkurencí

Výrobce léku Ventolin omezuje dodávky do Česka, důvodem je podle farmaceutické firmy vysoká poptávka. Náměstek ministra zdravotnictví ČT potvrdil, že jde o stejného výrobce, který požadoval až čtyřnásobné navýšení ceny přípravku výměnou za to, že dodávky zachová. Resort na podmínku nepřistoupil. Léčivo pomáhá hlavně alergikům nebo lidem s astmatem.
před 17 h hodinami|

Antisystémové hnutí zcela zastínilo jiné extremistické subjekty v Česku, uvedlo vnitro

Na extremistické scéně v Česku i nadále dominuje takzvané antisystémové hnutí, jehož představitelé nevěří demokratickému systému, často vyjadřují obdiv k ruskému režimu a nerespektují stát a jeho instituce. Zcela zastínilo tradiční extremistické a xenofobně populistické subjekty. Vyplývá to ze zprávy ministerstva vnitra o extremismu za rok 2023, kterou nyní schválila vláda. Scénu ovlivnily i neshody mezi členy romské a ukrajinské komunity nebo reakce na teroristický útok palestinského teroristického hnutí Hamás v Izraeli z loňského podzimu.
před 18 h hodinami|

Královéhradečtí zastupitelé se nedokázali dohodnout na vítězích výroční ceny města

Radní Hradce Králové schválili vítěze výročních cen osobnostem města, někteří zastupitelé ale odmítli potvrdit ochránce přírody manžele Blanku a Miroslava Mikátovy, kteří při hlasování v navrhujících komisích s přehledem vyhráli. Například podle bývalého primátora Oldřicha Vlasáka mají příliš nekompromisní názory, někteří politici se zdrželi hlasování.
před 16 h hodinami|