Izrael oznámil otevření přechodu Kerem Šalom. Pomoc do Gazy neproudí, uvádí OSN a USA

Události: Akce v Rafahu a přechod Kerem Šalom (zdroj: ČT24)

Izraelská armáda ve středu ráno oznámila, že znovu otevírá přechod Kerem Šalom z Izraele do Pásma Gazy. Uzavřen byl od neděle po útoku hnutí Hamás, který u něj zabil čtyři izraelské vojáky. Podle Spojených států a OSN však do Pásma Gazy ve středu nepřicházela žádná humanitární pomoc. Nedaleký přechod Rafah, který je od loňského října hlavním místem vstupu humanitární pomoci pro civilisty ve válkou zničeném Pásmu Gazy a který v úterý obsadila izraelská armáda, zůstává podle AP zavřený.

„Kamiony s pomocí už přijíždějí na přechod (Kerem Šalom). Po důkladné prohlídce budou vpuštěny do Gazy,“ uvedl úřad COGAT, který má na starosti palestinské civilní záležitosti a který spadá pod izraelské ministerstvo obrany. Na síti X také napsal, že otevřen je i přechod Erez na severu Pásma Gazy.

Úřad OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA) ovšem záhy uvedl, že přes tento přechod žádná pomoc neproudí. Na palestinské straně u přechodu také není nikdo, kdo by pomoc převzal a rozvezl civilistům. Odpoledne se dle OSN i Spojených států situace nezlepšila.

Mluvčí OSN Stéphane Dujarric podle televize CNN upozornil, že přes klíčové přechody se ve středu žádné materiály pro humanitární operace nedostaly. Stav podle něj mimo jiné ohrožuje fungování zbylých zdravotnických zařízení v Gaze.

„Pokud jde o úroveň humanitární pomoci, jsou výsledky, které máme dnes (ve středu), jednoduše nepřijatelné, nelze to říci jinak,“ řekl mluvčí amerického ministerstva zahraničí Matthew Miller. Ten také poznamenal, že je klíčové obnovit dodávky paliva skrze přechod Rafah, bez kterého by nebylo možné jakoukoli pomoc přicházející přes Kerem Šalom dál distribuovat.

Přechod Kerem Šalom, který je na hranici Izraele a Pásma Gazy, Izrael pro humanitární pomoc do Gazy otevřel loni v prosinci. Mezinárodní společenství a charitativní organizace tehdy naléhaly, že dodávky potravin a léků pro civilisty jsou nedostatečné. Od konce října fungoval jen přechod Rafah.

Uplynulou neděli Izrael přechod Kerem Šalom uzavřel, když příslušníci palestinského hnutí Hamás ostřelovali izraelské vojáky u tohoto přechodu a čtyři z nich zabili.

Blízkovýchodní zpravodaj ČT David Borek o aktuálním dění na Blízkém východě (zdroj: ČT24)

„Kerem Šalom funguje, je to podstatná věc. Jde o kapacitní hraniční přechod, který už dávno před 7. říjnem fungoval jako velký terminál pro dovoz zboží kamiony přes izraelské území do Gazy,“ přiblížil blízkovýchodní zpravodaj ČT David Borek.

„To je další bizarnost konfliktu, že vláda Hamásu, která ve všech základních bodech zpochybňuje legitimitu Izraele, (...) byla dávno před 7. říjnem fakticky vyživována tím, že Izrael přes své území umožňoval provoz kamionů,“ podotkl.

Nyní terminál bude dle Borka možná fungovat v jiné podobě. „Protože pokud Izrael obsadil silnici od Kerem Šalom k Rafahu, bude z menší části vystaven pokusům Hamásu se znovu etablovat jako skutečná vláda. Bude tak zajímavé sledovat, zda Izraelci budou měnit logistiku organizování konvojů, které vyrážejí od Kerem Šalom,“ dodal zpravodaj.

Přechod v Rafahu pod izraelskou kontrolou

V úterý izraelská armáda obsadila z palestinské strany přechod Rafah, který je na hranici s Egyptem a přes nějž se do Gazy dostávalo nejvíce humanitární pomoci, rovněž po kontrole izraelskými úřady. Podle AP tento přechod zůstává od úterý nadále zavřený. Novináři AP informovali, že ve středu ráno slyšeli v oblasti sporadické exploze a střelbu.

Rafah je důležitý i proto, že se přes něj do Egypta dostávalo denně několik desítek zraněných, a opačným směrem do Gazy přes něj proudilo palivo. To je důležité pro generátory elektřiny a také pro distribuci pomoci po Pásmu Gazy. Dodávky paliv do oblasti Izrael po teroristickém útoku Hamásu z loňského 7. října zastavil.

Obsazením přechodu Rafah dostal Izrael pod kontrolu všechny přechody do Pásma Gazy poprvé od roku 2005, kdy se z tohoto území, rozlohou menšího než Praha a nyní s asi 2,3 milionu obyvatel, na základě mírových dohod stáhl. Dva roky nato se tam vlády násilím ujalo teroristické hnutí Hamás.

Izrael v noci na úterý zahájil pozemní operaci v části Rafahu, což je oblast, kam před boji od října utekl přes milion lidí z dalších části Pásma Gazy. Ani ne den předtím, v pondělí ráno, izraelská armáda začala vyzývat civilisty ve východní části Rafahu, aby se evakuovali k pobřeží do oblasti Mavásí, která už je ale zcela zastavěná stany s uprchlíky, či do blízkého města Chán Júnis. To je ale zničeno dřívějším izraelským bombardováním.

Válku loni 7. října začal Hamás útokem na Izrael, při němž palestinští ozbrojenci zabili na 1200 lidí a zhruba 250 dalších unesli jako rukojmí. Asi polovinu propustili koncem listopadu při dosud jediném příměří v této válce, ze zbylých asi 130 zadržovaných zřejmě už několik desítek lidí zemřelo.