Ruský noční útok vážně poškodil tři ukrajinské elektrárny, hlásí provozovatel

Události: Rusko v noci zaútočilo na ukrajinskou energetickou infrastrukturu (zdroj: ČT24)

Ruský vzdušný útok v noci na středu vážně poškodil tři ukrajinské tepelné elektrárny, informoval jejich provozovatel, firma DTEK. Tuto noc podnik označil pro energetický sektor za mimořádně těžkou. Podle ukrajinského ministra energetiky Hermana Haluščenka byla napadena zařízení na výrobu a přenos elektřiny v Poltavské, Kirovohradské, Záporožské, Lvovské, Ivano-Frankivské a Vinnycké oblasti.

Ve středu ráno ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že Rusko v noci zaútočilo více než 50 střelami a dvaceti drony. Na Telegramu podotkl, že Rusko spustilo masivní útok v den, kdy si Ukrajina podobně jako další evropské země včetně Česka připomíná Den vítězství a konec druhé světové války.

Ukrajinské letectvo následně upřesnilo, že Rusko v noci zaútočilo 55 střelami včetně hypersonické rakety Kinžal, dvou balistických raket Iskander-M a čtyř střel Kalibr a vyslalo 21 bezpilotních letounů. Ukrajinské protivzdušné obraně se podle jejího sdělení podařilo sestřelit 59 vzdušných cílů – 39 střel a 20 dronů.

Útok potvrdilo i ruské ministerstvo obrany. „Ruské ozbrojené síly v odpovědi na pokusy kyjevského režimu poškodit ruská energetická zařízení dnes ráno spustily hromadný útok s naváděnými střelami dlouhého doletu, systémem Kinžal i bezpilotními letouny,“ píše se ve sdělení ministerstva. Cílem podle něj byly ukrajinské vojenské a průmyslové podniky a energetická zařízení, napsala ruská agentura Interfax.

„Další mimořádně těžká noc pro ukrajinský energetický sektor. Nepřítel ostřeloval tři naše tepelné elektrárny. Zařízení byla vážně poškozena. Energetici v současné době pracují na odstranění následků útoku,“ uvedla společnost DTEK na síti Telegram.

Firma neupřesnila, jaké elektrárny se staly terčem ruských útoků. Podle ruskojazyčného serveru BBC je mezi nimi i největší Dobrotvirská elektrárna v západoukrajinské Lvovské oblasti a Ladyžynská elektrárna ve Vinnycké oblasti v centrální části Ukrajiny.

„Nedostatek elektřiny se nám podařilo vykrýt díky dovozu z evropských zemí. V případě zvýšení spotřeby ale bude nutné omezit dodávky některým spotřebitelům,“ uvedla společnost Ukrenergo.

Výbuchy a zranění ve více regionech

Portál RBK-Ukrajina už dříve s odkazem na tamní úřady i vojenské činitele napsal, že výbuchy se ozývaly také v Ivano-Frankivské oblasti na západě země a rovněž v Charkovské, Poltavské a Záporožské oblasti. 

Různé regionální úřady hlásily během noci nejméně šest zraněných – jednoho v Dněpropetrovské oblasti, jednoho v Kirovohradu, dva v Brovarech nedaleko Kyjeva a nejméně dva další přímo v ukrajinské metropoli, informovala agentura AFP.

Poplach byl podle deníku Ukrajinska pravda v noci na středu vyhlášen ve všech ukrajinských oblastech. Ukrajinské letectvo uvedlo, že řada Ruskem vypuštěných střel s plochou dráhou letu nad ukrajinským územím měnila směr.

Za posledního půldruhého měsíce jde podle firmy DTEK už o pátý rozsáhlý útok na její energetická zařízení. Ruskojazyčný server BBC připomněl, že ruská armáda začala s masivními údery na ukrajinskou energetickou infrastrukturu na podzim 2022, půl roku po svém vpádu na Ukrajinu. Současnou vlnu útoků Rusko zahájilo letos v březnu, podle ukrajinských úřadů byl středeční útok pátý podobný od 22. března. Ukrajina na ruské ropné rafinerie a skladiště cílí od letošní zimy.