Svoboda nikdy není zadarmo, obrana země je věcí celé společnosti, řekl Pavel na Vítkově

Den vítězství: 79 let od konce 2. světové války – ceremoniál a projevy politiků (zdroj: ČT24)

Na mnoha místech Česka si ve středu lidé připomínají 79. výročí konce druhé světové války. Prezident Petr Pavel během dopoledního pietního aktu na pražském Vítkově zdůraznil, že bezpečí a svoboda nikdy nejsou zadarmo a někdy si vyžádají i tu nejvyšší oběť. Miliony vojáků padly, aby další generace mohly prožít život v míru, prohlásila hlava státu. Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl, že všichni, kdo zlehčují hrozbu ze strany Ruska, dělají špatnou službu Česku. V poledne na Pražském hradě prezident jmenoval generály.

Pavel v projevu označil druhou světovou válku za do té doby nejkrvavější a nejničivější konflikt v dějinách lidstva. Ocenil roli vojáků, kteří položili své životy za mír následných generací.

Podle něj je historickým paradoxem, že Rusko jako Sovětský svaz bylo tehdy součástí koalice proti nacistické agresi, ale dnes se stalo samo agresorem. „Rozpoutalo válku, která si nezadá s druhou světovou válkou, můžeme to vidět více než dva roky každý den,“ upozornil prezident. Oproti tomu Německo se podle něj po hluboké reflexi stalo demokratickou zemí, která podporuje mír a stabilitu v Evropě.

Události: Připomínky 79. výročí konce druhé světové války (zdroj: ČT24)

Klíčová spojenectví

Bez podpory a spojenectví podle Pavla nikdo nedokáže čelit válce. Ocenil přínosy vstupu Česka do NATO před 25 lety. Země má negativní zkušenost s rozpínavostí sousedů, i těch vzdálenějších. „Proti nacistické agresi a sovětské okupaci jsme ve 20. století stáli sami, roky 1938 a 1968 jsou připomínkou, jaké to je být obětí, byli jsme poníženi,“ uvedl prezident.

Členství v Alianci je podle něj klíčové v době, kdy se situace ve světě stále komplikuje a zhoršuje. „S partnery jsme silnější, investovat do obrany je klíčové. Výdaje musíme vnímat jako investici do bezpečnosti naší i našich dětí,“ zdůraznila hlava státu.

Pavel je hrdý, že Česká republika nepolevuje v pomoci Ukrajině, jelikož obránci si to podle něj plně zaslouží. „Obranyschopnost naší země není jen záležitost armády, ale je věcí celé společnosti, bezpečí a svoboda nebyly nikdy zadarmo, musíme pro to hodně udělat a obětovat. Někdy je to drahé a bolestivé a někdy si to vyžaduje oběť nejvyšší,“ upozornil prezident.

Studio ČT24: Politici v rámci piety reflektovali válku na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Fiala: Rusko na Ukrajině nesmí uspět

Kdyby nebylo odhodlanosti spojenců, nebylo by nacistické Německo v druhé světové válce poraženo, což je důležitým sdělením i pro dnešní dobu, prohlásil po ceremoniálu premiér. Mír není podle něj možné získat tím, že se na něj bude čekat, je nutné o něj usilovat. Záběry z války na Ukrajině podle něj připomínají scény z druhé světové války, jelikož opět umírají civilisté a je prolévána krev.

Bezpečnost musí být zajištěna ve spolupráci se spojenci, jedině tak se lze těšit dlouhodobému míru a bezpečí, podotkl ministerský předseda. V NATO není Česko černým pasažérem, nýbrž aktivním hráčem, zdůraznil.

Povinností, kterou Česko splňuje, je podle Fialy shromáždit všechny síly, prostředky a možnosti, aby obráncům Ukrajiny poskytlo vše, co potřebují. Jedinou cestou k dosažení trvalého a dlouhodobého míru je to, že Rusko neuspěje, uvedl premiér.

Ruská hrozba je podle něj permanentní. Všichni, kdo bagatelizují nebo nějak zlehčují hrozbu ze strany Ruska, dělají podle Fialy špatnou službu Česku.

Vzpomínková akce na Vítkově začala vojenskou přehlídkou. Představitelé státu, samospráv a církve položili věnce k hrobu Neznámého vojína, mezi nimi spolu s Pavlem a Fialou také předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), náčelník generálního štábu Karel Řehka a pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Přišli také veteráni, zástupci veteránských spolků či sokolové. Nad Vítkovem proletěly vojenské stíhací letouny a vrtulníky.

Přelet vrtulníků nad Vítkovem
Zdroj: ČTK/Kateřina Šulová

Srovnání s válkou na Ukrajině

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) připomněla, že Česko je silným spojencem Ukrajiny. „Patříme mezi země, které nejen poskytují vojenskou materiální pomoc, ale i výcvik na Libavé, kde jsme schopni vycvičit každoročně na čtyři tisíce ukrajinských vojáků,“ řekla po ukončení ceremoniálu. „Rozhodně to ale není Armáda České republiky ani ministerstvo obrany, kdo by si přál ten konflikt nějakým způsobem eskalovat. Je tomu přesně naopak. Nejvíc si mír přejí čeští vojáci a ministryně obrany,“ dodala.

První místopředseda ANO Karel Havlíček uvedl, že každá válka končí mírem. „Musí se jednat a je to pochopitelně na velmocích, i když Česká republika je součástí silného uskupení Evropské unie, je to o Spojených státech. A společně s Ukrajinou se válka musí ukončit mírovým jednáním. Myslím, že i Ukrajina se kloní k tomu, že jednání jsou nezbytná. Jsme přesvědčení, že o co dříve ta jednání budou, o to lepší pozici si Ukrajina připraví pro ukončení konfliktu,“ řekl novinářům.

S válkou na Ukrajině spojili svá vyjádření k výročí konce války také předsedové dalších vládních stran, zveřejnili je na sociální síti X. „Den vítězství, který dnes slavíme, nám mimo jiné připomíná, že není vítězství bez boje,“ napsal šéf STAN Vít Rakušan.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš připomněl, že protivníci hitlerovského Německa s ním nejdříve zkoušeli jednat, dělali ústupky a obětovali Československo. „Nefungovalo to. A nefunguje to nikdy. Nenasytné agresivní impérium se musí zastavit co nejdříve. Pamatujme si to,“ dodal. Skutečného míru může být dosaženo pouze na základě respektu k územní celistvosti bez vynucených ústupků a nátlaku agresora, napsala šéfka TOP 09 Pekarová Adamová.

Připomínku porážky nacistického Německa k válce na Ukrajině naproti tomu nevztáhl šéf opozičního ANO Andrej Babiš. „8. květen je jedním z nejvýznamnějších dnů v historii celé Evropy. Připomínáme si konec druhé světové války, nejstrašnějšího konfliktu v dějinách lidstva, který stál životy desítek milionů lidí. Vzpomeňme si na ně,“ napsal.

U jmenování generálů na Hradě byli například předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) i premiér Fiala. Hlava státu ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelku po roce na návrh vlády povýšila z hodnosti brigádního generála na generálmajora, brigádním generálem se stal například ředitel Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Vít Hendrych. Povýšeni byli ale i další vysocí důstojníci.

Ceremonie v dalších městech

Pieta probíhá také v Hranicích na Přerovsku. Od 10:00 se v prostorech kasáren generála Zahálky uskutečnil slavnostní nástup jednotek české i americké armády. Poté oslavy ukončení druhé světové války pokračují Dnem otevřených dveří hranické posádky.

Návštěvníci si mohou prohlédnout bojovou techniku, výzbroj a výstroj nejen vojáků 7. mechanizované brigády, ale také příslušníků americké národní gardy. Ti se společně s českými vojáky účastní aliančního cvičení IMMEDIATE RESPONSE 2024.

„Je to poprvé, kdy cvičíme s příslušníky ozbrojených sil Spojených států a termínem se nám to sešlo s 8. květnem a oslavami Dne vítězství, tak jsme spojili příjemné s užitečným. Této příležitosti jsme okamžitě využili,“ uvedl zástupce velitele 7. mechanizované brigády Miroslav Vybíhal.

Při nástupu připomněl nejen hrdiny minulosti, ale i potřebu bránit svobodu nadále. Současnou bezpečnostní situaci zároveň označil za nejhorší od druhé světové války.

„Náš dnešní akt spojenectví je nejen výrazem solidarity mezi našimi národy, ale také silným signálem, že jsme pevně odhodláni bránit svobodu a demokracii za každou cenu. Dovolte, abychom dnes nejen vzpomněli na hrdiny minulosti, ale také se zavázali, že budeme bojovat za svět, kde brutalita a útok nemají místo a kde každý člověk může žít v míru a v bezpečí,“ dodal zástupce velitele.

Jízda na tanku ve Smržovce
Zdroj: ČTK/Radek Petrášek

Vzpomínkové akty u příležitosti 79. výročí konce druhé světové války se během středy uskutečnily také například v Brně, Pardubicích, Havlíčkově Brodě nebo Liberci. Muzeum obrněné techniky ve Smržovce na Jablonecku návštěvníkům ve středu poprvé ukázalo nedávno získanou repliku těžkého tanku Tiger I, který německá armáda používala za druhé světové války, a nově nabídlo i jízdy tanky.

Předseda Senátu Vystrčil a pražský primátor Svoboda se zúčastnili i pietního aktu k uctění památky vítězů nad nacismem na pražských Olšanských hřbitovech.

Vystrčil v projevu u pomníku vojákům Rudé armády zdůraznil, že je nutné podporovat ty, kdo bojují o svoji i naši svobodu. „Svoboda a demokracie nejsou zadarmo,“ prohlásil. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) řekl, že Ukrajinci brání svoji zemi i Českou republiku. „Pokud Rusko touto válkou získá, bude to nebezpečný signál pro všechny agresory,“ varoval.

Vládní zmocněnec pro rekonstrukci Ukrajiny Tomáš Kopečný pak vyzval k „mobilizaci vůle a prostředků“. „Pouze spojené úsilí svobodného světa zastaví putinovské Rusko,“ prohlásil a nabádal ke zvýšení hospodářské i vojenské pomoci Ukrajině.

Večer se Strakova akademie, tedy sídlo české vlády, slavnostně nasvítí do české trikolory.

Osmého května si lidé nejen v České republice připomínají konec 2. světové války, za který se z pohledu historických pramenů považuje kapitulace německých vojsk. V minulosti se svátek nazýval Den osvobození či Den osvobození od fašismu a slavil se až 9. května, jak je tomu dodnes v Rusku.

Veřejnosti se při příležitosti státního svátku také otevřela sídla sněmovny a Senátu a Hrzánský palác v Praze, který slouží k reprezentačním účelům vlády. Vstup do objektů byl pro zájemce zdarma. Navštívilo je přes sedm tisíc lidí.