Zpravodajský web ČT24

Izrael spustil omezenou vojenskou operaci v Rafahu

Izraelská armáda oznámila, že má pod kontrolou palestinskou stranu hraničního přechodu Rafah a také místní klíčovou silnici. Hranice s Egyptem je kvůli tomu uzavřená. Armáda také oznámila, že její jednotky operují v oblastech na východě Rafahu. Média hovoří s odkazem na místní nemocnice o řadě mrtvých, podobná tvrzení však nelze ve válečných podmínkách bezprostředně nezávisle ověřit.

Na každý hrací den hokejového mistrovství dohlédne 1200 policistů

Na každý hrací den mistrovství světa (MS) v ledním hokeji dohlédne 1200 policistů. V Praze budou souběžně řešit i fotbal nebo hudební koncert. Pražské metro na lince B bude během zápasů jezdit častěji jezdit a v kratších intervalech. Na tiskové konferenci policie mluvili o bezpečnostních opatřeních náměstek policejního prezidenta Tomáš Lerch, pražský policejní ředitel Petr Matějček, moravskoslezský ředitel Tomáš Kužel, prezident organizačního výboru MS Petr Bříza a vedoucí bezpečnostního oddělení MS Miloš Benda.

VIDEO: NASA ukázala, co by viděl člověk padající za horizont událostí obří černé díry

Pád do černé díry by nikdo nepřežil – a zatím není v lidských silách ani se k té nejbližší dostat. Americká vesmírná agentura NASA ale vytvořila simulaci, která ukázala, jak by takový pád vypadal. Superpočítač video generoval pět dní, běžnému notebooku by to trvalo více než deset let.

Po krátkém růstu jsou průmysl i stavebnictví opět v minusu

Tuzemská stavební produkce byla v březnu nejslabší za poslední tři roky. Meziročně klesla více než o osm procent, podobně zeslábla ale i ve srovnání s předchozím měsícem. Do minusu se vrátila také průmyslová výroba, která meziročně klesla o necelá tři procenta a meziměsíčně o 1,6 procenta. V únoru přitom průmysl i stavebnictví po dlouhém poklesu rostly. Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) ale zejména výsledek průmyslu v březnu ovlivnila i vysoká srovnávací základna z loňska.

Putin oficiálně zahájil dalších šest let v čele Ruska, řada zemí ceremonii v Kremlu ignorovala

Ruský vůdce Vladimir Putin při okázalém ceremoniálu v Kremlu zahájil další šestileté období v čele země. Putina vyhlásily ruské úřady vítězem březnových „voleb“. Hlasování označovaná v Rusku za volby nejsou svobodná, politická opozice se jich účastnit nesmí. Putin je v Rusku u moci už téměř čtvrtstoletí.
Živé vysílání (zdroj: ČT24)
On-line přenos

Krátké zprávy

  • 14:11

    Po více než hodině začaly na koridoru na Moravu jezdit vlaky po jedné kolejiProvoz stál kvůli nehodě, při níž vlak v Pardubicích usmrtil člověka.

  • 13:50

    Zelení se v Evropském parlamentu chtějí zaměřit na modernizaci hospodářství či otázky rovnosti a lidských práv. Kandidátku vede zakladatelka neziskové organizace Konsent Johanna Nejedlová. Priority pro červnové volby strana představila v úterý na brífinku.

    Tisková konference Zelených (zdroj: ČT24)
  • 13:16

    Organizace pro zákaz chemických zbraní uvedla, že informace, které obdržela o údajném použití tohoto druhu zbraní na Ukrajině, nejsou dostatečně podložené. Rovněž sdělila, že dosud neobdržela oficiální žádost o prošetření, píše agentura AFP. Spojené státy minulý týden obvinily Rusko z použití chlorpikrinu proti ukrajinským jednotkám a z porušení mezinárodní úmluvy o chemických zbraních.

  • 13:04

    Počet obětí masivních záplav v jihobrazilském státě Rio Grande do Sul stoupl na osmdesát pět. Zasaženy jsou stovky obcí, přes 150 tisíc lidí muselo opustit svoje domovy.

    Vrtulník brazilské armády dopravil pomoc lidem, které postihly záplavy (zdroj: EBU/Brazilská armáda)
  • 12:59

    Služba bezpečnosti Ukrajiny (SBU) uvedla, že rozkryla skupinu agentů ruské Federální služby bezpečnosti (FSB), která podle ní plánovala zabít prezidenta Volodymyra Zelenského a další činitele.

Obrazem

Vše k tématu
Načítání...

Soud v Brně uložil v souvislosti s bytovou kauzou podmíněné a peněžité tresty

Městský soud v Brně na úterním veřejném zasedání uložil dvěma lidem kvůli podplácení podmíněné a peněžité tresty v souvislosti s takzvanou brněnskou bytovou kauzou. Soud schválil dohodu o vině a trestu, rozhodnutí je tedy pravomocné. Případ úzce souvisí s kauzou kolem bývalého předsedy bytové komise části Brno-střed a politika ODS Otakara Bradáče, ve které policie stíhá několik lidí. Tato část vyšetřování dosud neskončila. Jde o první odsouzené v souvislosti s případem.

Zástupci firem chtějí, aby stát vyjmul část benefitů z daňového stropu

Dvě pětiny firem od začátku roku omezily zaměstnanecké benefity. Vyplývá to z průzkumu Hospodářské komory mezi jejími členy. Učinily tak kvůli lednovému zavedení stropu na daňové zvýhodnění benefitů. Vláda ho nastavila na polovinu průměrné mzdy ročně, tedy asi na 22 tisíc korun. Zástupci firem nyní po státu chtějí, aby část benefitů z daňového stropu od příštího roku vyňal.

Lidstvo čím dál víc zamořuje vesmír. Je to jako na Divokém západě, varují čeští vědci

Kosmický odpad především v podobě družic čím dál více zamořuje vesmír a oběžnou dráhu Země. Dopravit na ní sondy a družice je totiž poměrně levné a využívají toho i soukromé společnosti, shrnuli odborníci z Akademie věd ČR (AV ČR). Hrozí podle nich, že bude docházet ke srážkám s technologickými družicemi, které zajišťují navigaci nebo předpovědi počasí.

Lov na lišku. Čína cílí podle Američanů skrze vládní operaci na disidenty žijící v zahraničí

Návštěva čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Evropě je mimo jiné opět spojená s obavami ohledně vlivu asijské velmoci v demokratických zemích. Znepokojení nevyvolávají jen obchodní praktiky Pekingu, ale také špionáž či zásahy proti disentu. Takových případů je například ve Spojených státech amerických ze strany Číny rekordní počet – FBI zahajuje nové vyšetřování v souvislosti s touto zemí každých deset hodin. Podle odborníků vysílá Peking svými aktivitami jednoznačnou zprávu, že nikdo není mimo jeho dosah.
před 8 h hodinami|

Požádat o dotaci na opravu starého domu je komplikované. Zatím lidé chtějí dvě miliardy

O státní příspěvek na opravu staršího domu požádalo zatím přes dva tisíce domácností. V součtu chtějí dvě miliardy korun. Zájem o dotace se postupně zvyšuje, přičemž znějí stížnosti na komplikované podávání žádostí. Někteří stavebníci se raději obrátili na specializované firmy.
před 8 h hodinami|

Je to zaškobrtnutí, řekl Havel k Tulejovi. Směšné, zhodnotil postup TOP 09 Nacher

Je to politické zaškobrtnutí, řekl v Událostech, komentářích místopředseda TOP 09 Matěj Ondřej Havel k nominaci Pavla Tuleji na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) podotkl, že jde o reputační problém, a v souvislosti s koncem dosavadní ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09) vyjádřil také obavu, že do budoucna bude o ministrech rozhodovat počet lajků na sociálních sítích. Podobně se vyjádřil i místopředseda poslaneckého klubu ANO Patrik Nacher, podle nějž TOP 09 dala přítomnost na sociálních sítích na úroveň obsahu.
před 6 h hodinami|

Česká firma kryje záda ukrajinským vojákům. Vyvinula lehkou vestu i balistickou deku

Válka na Ukrajině přináší i technologický pokrok, který se netýká jen zbraní, ale i armádní výbavy. Vojáci bojující na východě země by v příštích měsících mohli používat například i novou lehkou balistiku. S jejím vývojem pomáhá i Česko.
před 8 h hodinami|

Pulitzerovu cenu získali reportéři za odhalení aféry na Nejvyšším soudu USA i vězněný Kara-Murza

Hlavní Pulitzerovu cenu za novinářskou práci letos získal investigativní web ProPublica za odhalení aféry s dary členům Nejvyššího soudu USA. Jedno z ocenění získal i uvězněný ruský opoziční politik Vladimir Kara-Murza. Nejvíce cen bylo letos uděleno za zpravodajství z útoku palestinského hnutí Hamás na Izrael z loňského 7. října a následnou operaci Izraele v Pásmu Gazy.
před 8 h hodinami|