Česká firma kryje záda ukrajinským vojákům. Vyvinula lehkou vestu i balistickou deku

Události: Česká firma vyvinula vestu pro ukrajinské vojáky (zdroj: ČT24)

Válka na Ukrajině přináší i technologický pokrok, který se netýká jen zbraní, ale i armádní výbavy. Vojáci bojující na východě země by v příštích měsících mohli používat například i novou lehkou balistiku. S jejím vývojem pomáhá i Česko.

Stačí ji snadno rozepnout a lehce nasadit. Nová lehká ochranná vesta umožní vojákům bojujícím na Ukrajině se lépe pohybovat. Ocení to především v zákopech nebo při průzkumu. „Není to tak, že by každá naše akce byla přestřelka, kde bychom potřebovali silnou ochranu s ocelovými pláty. Někdy musíme být lehcí, rychlí a hbití,“ popsal voják mezinárodní legie.

Vojáci z legie zatím nové vesty vyzkoušeli pouze v rámci tréninku. Prototyp díky jejich zpětné vazby vyrobila česká firma, která je teď připravena dodat i další kusy. „Víme, že suchý zip má problém v zimě, protože špatně lepí, tak se jich dotážeme, jestli by jim to vadilo nebo ne. Oni řeknou, že se to bude používat hlavně v létě, tak tam dáme suché zipy,“ nastínil spolupráci Jan Bártík z firmy Frogtac Zlín.

Lehká vesta vojáky chrání především před střepinami z granátů. Právě ty totiž způsobují většinu poranění. „Tato vesta pokrývá velké procento těla,“ doplnil Bártík.

Balistická deka ochrání zákop před šrapnelem

Vývoj výstroje trval několik měsíců. S jeho financováním pomohl český Nadační fond pro Ukrajinu. „Když jsme viděli, že tato věc funguje, tak jsme se ji rozhodli podpořit dál. Teď děláme sbírku na jedenáct těchto lehkých vest plus na speciální balistické deky,“ řekl Martin Ondráček z iniciativy Dárek pro Putina.

Deky jsou vyrobené ze stejného materiálu jako vesty a fungují jako skladný příruční štít, který pomůže i k zakrytí zákopu. Na rozdíl od samotných vest už prošel ostrou zkouškou přímo na frontě. „Ukázalo se, že to je opravdu užitečné. Zastavilo to hodně šrapnelů, což je asi základní test,“ popsal voják mezinárodní legie.

Podobný osud teď čeká i samotnou vestu. Přestože díky ní mohou vojáci lépe sprintovat, boje na východě Ukrajiny dál připomínají spíše běh na dlouhou trať.