Pulitzerovu cenu získali reportéři za odhalení aféry na Nejvyšším soudu USA i vězněný Kara-Murza

Hlavní Pulitzerovu cenu za novinářskou práci letos získal investigativní web ProPublica za odhalení aféry s dary členům Nejvyššího soudu USA. Jedno z ocenění získal i uvězněný ruský opoziční politik Vladimir Kara-Murza. Nejvíce cen bylo letos uděleno za zpravodajství z útoku palestinského hnutí Hamás na Izrael z loňského 7. října a následnou operaci Izraele v Pásmu Gazy.

Hlavní cenu, zlatou medaili za veřejnou službu, dostali novináři z ProPublica za to, že „prorazili tlustou zeď tajemství“ kolem darů bohatých podnikatelů členům Nejvyššího soudu USA.

Ruský opoziční politik Kara-Murza, který si momentálně v trestanecké kolonii s maximální ostrahou odpykává pětadvacetiletý trest za kritiku ruské války proti Ukrajině, získal jednu z cen za své komentáře psané za mřížemi pro list The Washington Post. Cena byla udělena „za vášnivé komentáře napsané s velkým osobním rizikem z vězeňské cely“, uvedli organizátoři.

Sám Kara-Murza se k udělení ceny nemohl vzhledem k uvěznění vyjádřit. Jeho manželka Jevgenija, žijící s dětmi v americkém exilu, poděkovala redakci The Washington Post za to, že hlas jejího muže je slyšet, není zapomenut a zapomenuta není ani jeho vize demokratického Ruska. Připomněla, že její manžel strávil celé měsíce za trest na samotce.

Po rozpoutání plnohodnotné války proti Ukrajině v únoru 2022 Rusko tvrdě zasáhlo proti veškeré kritice toho, co oficiálně nazývá „speciální vojenskou operací“, a právě Kara-Murzu postihl dosud nejpřísnější trest: loni v dubnu – po roční vazbě – jej odsoudili k 25 letům za mřížemi na základě obvinění z vlastizrady a šíření „lživých zpráv“ o ruské armádě; za „lživé“ ruské úřady pokládají veškeré zprávy, které neodpovídají oficiální verzi Moskvy. Odsouzený vinu odmítl a soud přirovnal k procesům vedeným za sovětského diktátora Josifa Stalina.

Ochránci lidských práv považují Kara-Murzu za politického vězně. Dvaačtyřicetiletý politik má podle médií nalomené zdraví zejména kvůli dvěma otravám z roku 2015 a 2017. Investigativní projekt Bellingcat dříve uvedl, že politika se dvakrát pokusili otrávit agenti ruské tajné služby FSB.

Zpravodajství z Gazy

Deníky The New York Times a The Washington Post byly oceněny po třech Pulitzerových cenách za práci v roce 2023, která sahala od války v Pásmu Gazy po násilí se střelnými zbraněmi. Fotoreportéři agentury The Associated Press byli oceněni za pokrytí globální migrace do USA.

Zpravodajství z útoku Hamásu na Izrael a jeho následky vyústilo ve dva Pulitzery a zvláštní citaci. Britské The Times vyhrály za textové zpravodajství, oceněné jako „rozsáhlé a objevné“, zatímco agentura Reuters vyhrála svými snímky. Zvláštní citací byli oceněni novináři zabývající se válkou v Gaze.

Pulitzerovy ceny se udělovaly v patnácti novinářských kategoriích a také v osmi uměleckých kategoriích zaměřených na knihy, hudbu a divadlo. Vítěz kategorie veřejné služby získává zlatou medaili, všichni ostatní vítězové po patnácti tisících dolarech (asi 646 tisíc korun).

Pulitzerovy ceny udílí Kolumbijská univerzita v New Yorku a jsou považovány za nejprestižnější americké novinářské ocenění. Jsou pojmenovány po vydavateli novin Josephu Pulitzerovi, který zemřel v roce 1911. Ceny se udělují od roku 1917. Loni hlavní cenu získal tým agentury AP za zpravodajství z obléhaného ukrajinského Mariupolu.