Soud v Brně uložil v souvislosti s bytovou kauzou podmíněné a peněžité tresty

Městský soud v Brně na úterním veřejném zasedání uložil dvěma lidem kvůli podplácení podmíněné a peněžité tresty v souvislosti s takzvanou brněnskou bytovou kauzou. Soud schválil dohodu o vině a trestu, rozhodnutí je tedy pravomocné. Případ úzce souvisí s kauzou kolem bývalého předsedy bytové komise části Brno-střed a politika ODS Otakara Bradáče, ve které policie stíhá několik lidí. Tato část vyšetřování dosud neskončila. Jde o první odsouzené v souvislosti s případem.

Erik Kowolowski dostal trest 18 měsíců podmíněně s odkladem na tři roky a s peněžitým trestem padesát tisíc korun. Markétě Ilčákové soud uložil 15 měsíců podmíněně odložených na dva roky a peněžitý trest čtyřicet tisíc. Oba se plně doznali, letos v únoru souhlasili s dohodou se žalobkyní.

Kowolowski byl podle schválené dohody zvýhodněn v pořadníku na obecní byt v důsledku nepravdivých informací ve své žádosti o byt v Hrnčířské ulici. Uvedl například, že dcera měla úraz páteře, je imobilní a musí se o ni starat, nebo že je jeho přítelkyně těhotná. Díky tomu získal byt za pouhých několik měsíců, obvykle to trvá léta.

Podle dohody Kowolowskému radili další lidé, kteří přidělení bytu mohli ovlivnit, mimo jiné právě tehdejší předseda bytové komise Bradáč. Za to jim podle dohody poskytl úplatek 300 tisíc korun. Podle schválené dohody také radil Ilčákové, jak má postupovat, aby získala městský byt na Veveří. Ilčáková dala podle dohody úplatek 250 tisíc.

„Tyto případy byly úplně jasné, oba obvinění se od začátku trestního řízení doznávali a od začátku signalizovali, že mají zájem o uzavření dohod,“ řekla žalobkyně Petra Lastovecká. Uvedla, že oba obvinění velmi pomohli i ohledně hlavní větve případu. „Plně doznávají svoji trestnou činnost, a protože museli spolupracovat s ostatními osobami, které se na jejich trestné činnosti podíleli, tak popisují samozřejmě i trestnou činnost těchto osob,“ dodala.

Příští týden se městský soud začne zabývat dalším obdobným případem, obviněný z uplácení je policista. V tomto případě se soud bude případem zabývat v hlavním líčení.

Policie řeší celkem tři kauzy

Kvůli podezření z machinací s byty v části Brno-střed zasahovali policisté v jihomoravské metropoli v říjnu 2022. Zadrželi osm lidí. Vrchní státní zastupitelství v Olomouci tehdy zahájilo trestní stíhání dotyčných pro účast na organizované zločinecké skupině, přijetí úplatků ve prospěch skupiny a zneužití pravomoci úřední osoby. Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) loni v únoru zrušilo stíhání dvou z nich, policie pak začala stíhat další tři lidi.

V druhé polovině října 2022 policisté zasahovali v Brně podruhé, a to na bytovém odboru magistrátu, na radnici Brno-sever, Brno-Černovice, v černovické pískovně a v kanceláři tehdy končícího primátorčina náměstka a nyní ministra životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL). Policie v případu kolem pískovny v Brně-Černovicích stíhá devět lidí a tři firmy, Hladíka nikoli.

V listopadu 2022 následovala třetí kauza volně související s předchozími případy, když kriminalisté podezírali z neoprávněného nakládání s nebytovými prostory v domě na Hlinkách v Brně dvě ženy. NSZ loni v únoru jejich stíhání zrušilo, policie ženy ale následně znovu obvinila a s nimi dva další lidi.

Zákonné ustanovení o dohodě o vině a trestu začalo platit na podzim 2020. Obžalovaný se může s žalobcem dohodnout na přiznání viny a trestu, dohodu schvaluje soud. Ustanovení má usnadnit a zrychlit trestní řízení, protože odpadá dokazování.