TÉMA

Hlavní zprávy

Valné shromáždění OSN vyzývá ke schválení plnohodnotného členství Palestiny

Valné shromáždění OSN přijalo rezoluci, podle níž by se Palestina měla stát plnohodnotným členem organizace. Schválený návrh uvádí, že je k tomu připravená, a vyzývá Radu bezpečnosti OSN, aby návrh v tomto směru schválila. Minulý měsíc takový postup v Radě bezpečnosti vetovaly Spojené státy americké.
před 37 mminutami|

Rusové obranu v Charkovské oblasti neprolomili, tvrdí Kyjev. Reuters píše o nové frontě

Ruské jednotky se pokoušejí prolomit ukrajinskou obranu v pohraničí na severu Charkovské oblasti, Kyjev na místo vyslal posily, oznámilo ukrajinské ministerstvo obrany. Dosavadní útoky se podle něho podařilo odrazit. Šéf charkovské oblastní správy dříve informoval, že ruské síly v noci na pátek zintenzivnily přeshraniční ostřelování města Vovčansk nedaleko ruských hranic. Podle vysoce postaveného zdroje z ukrajinské armády citovaného agenturou Reuters se Rusům podařilo u Vovčansku postoupit o kilometr na ukrajinské území.
12:55Aktualizovánopřed 1 h hodinou|

„Paříž jako z pohlednice.“ Policie před olympiádou vyklízí stanová města migrantů

Paříž se snaží najít způsob, jak před letní olympiádou zlepšit krizi v oblasti bydlení a zároveň snížit počet stanových vesnic. Jen za první čtyři měsíce letošního roku vyklidila tamní policie dvacet pouličních táborů, více než za celý rok 2022. Kritici tvrdí, že jde o způsob, jak zlepšit obraz města ve světě na úkor nejzranitelnějších skupin lidí. Místní úřady uvádějí, že nový relokační program „není způsoben olympijskými hrami“, ale „nárůstem poptávky“ po nouzovém ubytování.
před 2 h hodinami|

Zelenskyj poděkoval Čaputové za morální podporu. Přijela do Kyjeva před koncem mandátu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pátek poděkoval slovenské prezidentce Zuzaně Čaputové, která před koncem svého mandátu přijela do Kyjeva, za její silnou morální podporu. Na společné tiskové konferenci oba ocenili slovenskou sbírku na munici pro Ukrajinu, jejíž výnos přesáhl čtyři miliony eur (téměř 100 milionů korun).
10:10Aktualizovánopřed 2 h hodinami|

Zemědělci budou 22. května znovu protestovat v Praze. Nerozumím tomu, vzkázal jim ministr

Další zemědělské protesty budou 22. května v Praze. Rozhodli o tom zástupci Agrární komory, Zemědělského svazu a dalších organizací. Podle prezidenta Agrární komory Jana Doležala by to měly být masivní protesty, nemusí být poslední. Vláda podle něj tíživou situaci v sektoru neřeší a spíš ji některými kroky i zhoršuje. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) řekl, že protesty zemědělců aktuální situaci neprospějí. Dodal, že se snaží pro ně udělat maximum a že postupu Agrární komory nerozumí.
13:41Aktualizovánopřed 4 h hodinami|

Rusové na frontě více využívají Muskův Starlink. Pentagon hledá způsob, jak to zarazit

Služba Starlink spadající pod společnost SpaceX miliardáře Elona Muska, která poskytuje díky husté síti satelitů rychlé a zabezpečené připojení k internetu, je od začátku ruské války na Ukrajině pro obránce klíčová, protože zajišťuje vojákům jak spojení s velením, tak například způsob, jak ovládat drony. Jenže Rusku se navzdory sankcím a regionálním zámkům daří terminály Starlinku na frontě využívat také, ač Moskva jejich nasazení oficiálně popírá. Pentagon spolu se SpaceX nyní hledá způsoby, jak trend zvrátit a terminály v ruském držení „odstřihnout“.
před 4 h hodinami|

Izraelská armáda obklíčila východní část Rafahu

Izraelské tanky v pátek zablokovaly hlavní silnici oddělující východní a západní část Rafahu, čímž prakticky obklíčily celou východní část tohoto města na jihu Pásma Gazy, informuje agentura Reuters. Ve východní a severovýchodní části města se podle obyvatel téměř nepřetržitě ozývají exploze a střelba. Pokračují intenzivní boje mezi izraelskou armádou a ozbrojenci z teroristických hnutí Hamás a palestinského Islámského džihádu.
před 4 h hodinami|

Policie vyhlásila pátrání po generálovi ruské GRU. Kvůli Vrběticím

Policie pátrá po Andreji Averjanovovi. Je to generál ruské vojenské rozvědky GRU – velitel jednotky podezřelé z naplánování a realizace výbuchů v muničních skladech ve Vrběticích. Averjanov je nicméně v Rusku, které již žádost české policie o spolupráci při vyšetřování vrbětických explozí odmítlo.
před 4 h hodinami|

Česko na Ukrajinu dodalo výcvikový simulátor stíhaček F-16

Česko předalo brigádě taktického letectva první simulátor stíhačky F-16. Jeho hlavní modul již testují a připravují k provozu ukrajinští specialisté, oznámil na Telegramu velitel ukrajinského letectva Mykola Oleščuk. Kyjev očekává dodávky prvních reálných strojů ze západních zemí letos v červnu až červenci, řekl agentuře Reuters nejmenovaný zdroj z ukrajinské armády.
12:17Aktualizovánopřed 4 h hodinami|

Fiala poslal prezidentovi návrh na Ženíškovo jmenování ministrem pro vědu

Premiér Petr Fiala (ODS) se ve Strakově akademii sešel s kandidátem na ministra pro vědu, výzkum a inovace Markem Ženíškem (TOP 09). Probrali spolu Ženíškovy priority ve funkci i to, co by chtěl v čele ministerstva do voleb stihnout. Návrh na jeho jmenování už premiér odeslal prezidentovi Petru Pavlovi, potvrdil později pro ČT.
09:52Aktualizovánopřed 5 h hodinami|

Na dálničním přivaděči u Jihlavy začala přestavba nebezpečné křižovatky. Zavřený je sjezd 112 z Brna

Na dálničním přivaděči v Pávově u Jihlavy zahajuje Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) přestavbu nebezpečné křižovatky. Během několika měsíců by se z ní měl stát kruhový objezd. Na silnici I/38, která vede na Havlíčkův Brod, je částečně omezená doprava. Zavřený je sjezd na 112. kilometru dálnice D1 ve směru od Brna na Prahu. Práce vyjdou na necelých šedesát milionů korun.
před 5 h hodinami|

Maďarsko Číně výměnou za investice drží přivírající se dveře na evropský trh

Čínský prezident Si Ťin-pching slíbil další investice v Maďarsku, kde zakončil první evropskou cestu po pěti letech. Budapešť láká čínské firmy v době, kdy právě obchod zhoršuje čínsko-evropské vztahy. Podle Pekingu sílí role Maďarska jako blízkého spojence v Evropské unii, a to i kvůli podobným postojům k válce na Ukrajině.
před 5 h hodinami|

Sérii Pána prstenů rozšíří v roce 2026 Hon na Gluma

Filmová série Pána prstenů bude pokračovat v roce 2026 snímkem s pracovním názvem Hon na Gluma. Roli úskočného podrazáka si zopakuje Andy Serkis, který zároveň má nový příběh režírovat. Oznámilo to studio Warner Bros.
před 6 h hodinami|

Využijeme všechny legální nástroje, aby korespondenční volba neprošla, říká Vondráček. Bartoš vidí v jednání o návrhu posun

Otázka korespondenční volby pro Čechy žijící v zahraničí nadále rozděluje vládu a opozici. Zatímco vicepremiér Ivan Bartoš (Piráti) hodnotí poměrně kladně některé pozměňovací návrhy, které z jednání ve sněmovně vzešly, místopředseda ANO Radek Vondráček v Událostech, komentářích zopakoval, že podle ANO by mělo být hlasování ze zahraničí usnadněno jinak a že v navrhované podobě naruší princip tajnosti hlasování.
před 10 h hodinami|

Do eurovoleb zbývá měsíc. Očekává se posílení euroskeptiků i pravice

Na 370 milionů obyvatel členských států Evropské unie si už za měsíc vybere 720 zástupců do Evropského parlamentu, z toho bude 21 Čechů. Půjde o první hlasování po odchodu Velké Británie z EU, pandemii covidu a zahájení plnohodnotné ruské invaze na Ukrajinu. Očekává se vyšší účast než před pěti lety a posílení pravicových a euroskeptických stran. Po eurovolbách se obmění i složení Evropské komise.
před 12 h hodinami|

Sněmovna se přela o korespondenční volbu, z opozice zněla hlasitá kritika

Poslanci pokračovali ve čtvrtek v projednávání koaličního návrhu na zavedení možnosti korespondenční volby pro české občany žijící v zahraničí. Mimořádná schůze svolaná z podnětu vládního tábora se zabývala druhým čtením volební novely, v níž mohli podávat pozměňovací návrhy. Do rozpravy se hlásili převážně poslanci opozičních hnutí. Program zákonodárci schválili až po šesti a půl hodinách od zahájení jednání. Opozice byla proti. Čtrnáctihodinové jednání bylo přerušeno v pátek v jednu hodinu ráno. Znovu se poslanci sejdou v devět hodin. Možné je i jednání o víkendu.
včeraAktualizovánopřed 17 h hodinami|

Zalužnyj končí v armádě, bude ukrajinským velvyslancem v Británii

Bývalý nejvyšší velitel ozbrojených sil Ukrajiny Valerij Zalužnyj bude nově velvyslancem Kyjeva ve Velké Británii. Do funkce ho jmenoval prezident Volodomyr Zelenskyj, který jej předtím propustil z vojenské služby. Zalužnyj odešel z čela armády v únoru, nahradil ho Oleksandr Syrskyj. Zelenskyj pak ve čtvrtek odvolal z funkce Serhije Rudě, šéfa státního bezpečnostního úřadu. Konec Rudě souvisí s odhalením skupiny ruských agentů, kteří podle ukrajinské civilní kontrarozvědky (SBU) plánovali atentát na Zelenského.
včeraAktualizovánopřed 19 h hodinami|

Evropské volby budou hlasováním o migraci, bezpečnosti i „referendy“ o vládách

Bezpečnost, migrace a také podpora hospodářství a konkurenceschopnosti jsou v řadě evropských zemí hlavními tématy nadcházejících voleb. V nich občané Evropské unie určí nové složení Evropského parlamentu. Výsledky budou známé 9. června večer. Oproti minulosti je mnohem méně slyšet o klimatické politice, menší prioritou než v minulosti se zdá být i v Německu, někdejším tahounovi opatření na ochranu klimatu. Na předvolební situaci v Evropě a očekávaný dopad na členské státy i Unii jako celek se zaměřila speciální debata ČT24 s názvem Předvolební Evropa.
včeraAktualizovánopřed 20 h hodinami|

Si slíbil další investice v Maďarsku. Orbán mluví o „partnerství do každého počasí“

Návštěva čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Evropě po zastávkách ve Francii a Srbsku ve čtvrtek pokračovala programem v Maďarsku, kde slíbil další investice. Si v komentáři publikovaném těsně před příletem označil Maďarsko za důležitého obchodního partnera, kterého s Čínou pojí dlouhé přátelství. Čína je jedním z pilířů nového světového řádu a Maďarsko podporuje její mírový plán pro Ukrajinu, řekl pak po vzájemném jednání maďarský premiér Viktor Orbán. Podle Pekingu sílí role Budapešti jako blízkého spojence v EU.
před 20 h hodinami|

Ministrem pro vědu má být Marek Ženíšek. Výkonný výbor TOP 09 schválil nominaci

Výkonný výbor koaliční TOP 09 podpořil nominaci předsedy sněmovního zahraničního výboru Marka Ženíška (TOP 09) na post ministra pro vědu, výzkum a inovace. Předsednictvo strany jej výboru navrhlo v úterý. Ženíšek tehdy řekl, že by za své priority považoval rozpočet a chystaný zákon, který by měl reformovat transfer technologií. Bývalou ministryni Helenu Langšádlovou (TOP 09) by mohl nahradit příští týden, informovala strana v tiskové zprávě.
včeraAktualizovánopřed 21 h hodinami|

Izrael použil americké bomby proti civilistům v Gaze, řekl Biden

Izrael podle amerického prezidenta Joea Bidena použil bomby dodávané Spojenými státy k útokům, při nichž v Pásmu Gazy umírali palestinští civilisté. Biden to řekl ve středu (ve čtvrtek brzy ráno středoevropského času) v rozhovoru pro stanici CNN. Izraelský velvyslanec v OSN Gilad Erdan označil prezidentovo prohlášení za zklamání, premiér Benjamin Netanjahu na nejnovější krok USA zatím oficiálně nereagoval. Mluvčí Bílého domu John Kirby později uvedl, že rozsáhlý útok na Rafah podle USA nepovede k porážce Hamásu. Zdůraznil, že Washington ale sdílí s Izraelem cíl porazit palestinské teroristy.
včeraAktualizovánopřed 22 h hodinami|

Severní energetická přerušuje těžbu v lomu ČSA na Mostecku, propustí na 500 lidí

Severní energetická přerušuje těžbu hnědého uhlí v lomu ČSA na Mostecku. Propustí zhruba pět set zaměstnanců. O ukončení provozu v dole mezi Mostem a Chomutovem se rozhodne v následujících měsících, informovala mluvčí skupiny Sev.en Česká energie Eva Maříková. Někteří zaměstnanci mají odejít už na konci května, společnost jim nabízí až osmiměsíční odstupné.
včeraAktualizovánovčera v 14:11|

Český dobrovolník raboval na Ukrajině, hrozí mu výjimečný trest

Státní zástupce podal obžalobu na českého dobrovolníka, který je obviněný z rabování na Ukrajině. ČT to řekl Martin Bílý z Vrchního státního zastupitelství v Praze. Muž pro Seznam Zprávy potvrdil účast v ukrajinské armádě a přiznal se, že kradl v opuštěných domech nedaleko Kyjeva. Za rabování mu hrozí až výjimečný trest. Případem se bude zabývat Městský soud v Praze.
včera|

Banky a drobní investoři prahnou po zlatě. Rýžování je v kurzu

Česká národní banka navyšuje zlaté rezervy. Na konci dubna měla v trezorech přibližně 37 tun zlata. Poptávka po drahém kovu roste po celém světě. Zájem mají kromě bank i drobní investoři a přibývá také novodobých zlatokopů.
včera|