Na dálničním přivaděči u Jihlavy začala přestavba nebezpečné křižovatky. Zavřený je sjezd 112 z Brna

Studio 6: Přestavba křižovatky na přivaděči k D1 u Jihlavy (zdroj: ČT24)

Na dálničním přivaděči v Pávově u Jihlavy zahajuje Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) přestavbu nebezpečné křižovatky. Během několika měsíců by se z ní měl stát kruhový objezd. Na silnici I/38, která vede na Havlíčkův Brod, je částečně omezená doprava. Zavřený je sjezd na 112. kilometru dálnice D1 ve směru od Brna na Prahu. Práce vyjdou na necelých šedesát milionů korun.

Sjezd z D1 na 112. kilometru ve směru z Brna do Prahy je zavřený od páteční páté hodiny ráno. Auta jedoucí po tahu I/38 od Jihlavy tam do poloviny července mohou najíždět na dálnici směrem na Prahu, i když budou projíždět stavbou. Od poloviny července do října bude na 112. kilometru zavřený sjezd i nájezd na D1 na Prahu.

„Pro všechny směry jsou zajištěné buď náhradní objízdné trasy, anebo jiné dopravní řešení v rámci tohoto dopravního uzlu. Je třeba sledovat navigaci nebo dopravní značení,“ poznamenal mluvčí ŘSD Jan Rýdl. Ve směru z Prahy na Brno bude exit 112 u Jihlavy sloužit bez omezení.

Okružní křižovatka zajistí plynulost a bezpečnost dopravy

Přestavba křižovatky na okružní podle mluvčího ŘSD zajistí v tomto místě větší plynulost a bezpečnost dopravy. „Máme celkem sedm postupných etap, které budou mimo jiné měnit i dopravní režimy,“ řekl. Upozornil na to, že změny mohou být provedené ze dne na den, řidiči by proto měli být při průjezdu velmi pozorní. „Zvlášť ti, kteří tady jezdí podle zvyku roky a roky stejně,“ řekl.

Silnice I/38 je nejdůležitější spojení na jih

Hlavní silnice vede okolo Jihlavy od Havlíčkova Brodu směrem na Znojmo. „Silnice I/38 je pro nás nejdůležitější spojnicí na území Kraje Vysočina,“ řekl ředitel jihlavského ŘSD Aleš Kratina. Křižovatka v Jihlavě-Pávově bude přestavená na okružní, která bude mít průměr čtyřiačtyřicet metrů. „Budou na ní tři samostatné bypassy, což zabezpečí lepší plynulost dopravy,“ popsal.

Podle dřívějších údajů ŘSD projíždí křižovatkou s propojením na D1 denně přes dvanáct a půl tisíce vozidel, hodně je nákladních aut. Křižovatku přestaví firma Strabag.

V Jihlavě bude ŘSD také letos opravovat i pět kilometrů silnice I/38, která slouží jako silniční obchvat krajského města. Stavbaři by tam podle Kratiny měli pracovat zhruba pět měsíců, začít by měli v červnu. Hlavní tah tam zůstane z části průjezdný.