Policie vyhlásila pátrání po generálovi ruské GRU. Kvůli Vrběticím

Policie pátrá po Andreji Averjanovovi. Je to generál ruské vojenské rozvědky GRU – velitel jednotky podezřelé z naplánování a realizace výbuchů v muničních skladech ve Vrběticích. Averjanov je nicméně v Rusku, které již žádost české policie o spolupráci při vyšetřování vrbětických explozí odmítlo.

Kriminalisté případ výbuchů skladů ve Vrběticích v dubnu odložili. Považují sice za prokázané, že za dvěma explozemi, z nichž při první zahynuli dva lidé, stáli příslušníci GRU, ale nemohli zahájit trestní stíhání. Podezřelí jsou v Rusku, které odmítlo s českou policií spolupracovat.

Nyní policie vyhlásila pátrání po veliteli jednotky 29155 Andreji Averjanovovi. Šestapadesátiletý muž měří 175 až 185 centimetrů, je střední postavy a má šedé vlasy a hnědé oči. Policie jej považuje za nebezpečného.

Dva mrtví, miliardová škoda a diplomatická roztržka

Server Seznam Zprávy uvedl, že s Averjanovem komunikovali manželé Elena a Nikolaj Šapošnikovovi, ruští špioni, kteří dostali české občanství. Šapošnikov byl zaměstnancem zbrojařské společnosti Imex Group, které ve Vrběticích vybuchla munice. Manželé podle policie dodali ruské rozvědce informace o obchodech firmy a zajistili agentům doklady k návštěvě Vrbětic. Za strůjce samotných výbuchů považuje český vyšetřovací tým příslušníky Averjanovovy jednotky Anatolije Čepigu a Alexandra Miškina.

Sklad číslo 16 ve Vrběticích explodoval 16. října 2014, druhý sklad číslo 12 pak 3. prosince téhož roku. Munice uložená v dalších skladech byla z Vrbětic odvezena. Kromě smrti dvou lidí způsobily výbuchy podle policie škodu přesahující miliardu korun. Zjištění vyšetřovatelů o zapojení agentů ruských tajných služeb vyvolalo v roce 2021 diplomatickou roztržku s Ruskem. Česko i Rusko si vzájemně vyhostily desítky pracovníků ambasád.

Čeští kriminalisté kvůli vyšetřování výbuchů zřídili vyšetřovací tým spolu s policisty z Velké Británie. Britové totiž podezírají Čepigu a Miškina z pokusu otrávit zběhlého ruského tajného agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Julije v britském Salisbury v roce 2018. V Česku vystupovali pod jinými jmény s falešnými pasy.