Sérii Pána prstenů rozšíří v roce 2026 Hon na Gluma

Filmová série Pána prstenů bude pokračovat v roce 2026 snímkem s pracovním názvem Hon na Gluma. Roli úskočného podrazáka si zopakuje Andy Serkis, který zároveň má nový příběh režírovat. Oznámilo to studio Warner Bros.

Chystaný Hon na Gluma je prvním ze dvou potvrzených nových filmů série. Jako producent se do obou titulů zapojil Peter Jackson, který před dvaceti lety režíroval trilogii Pána prstenů a následně tři filmová dobrodružství Hobita.

„Je nám ctí vrátit se do Středozemě s naším dobrým přítelem a spolupracovníkem Andym Serkisem, který má nevyřízené účty s tím šmejdem Glumem,“ reagoval na novou spolupráci Jackson a původní scenáristky Fran Walshová a Philippa Boyensová. Studio Warnes Bros. přislíbilo, že se „budou podílet na každém kroku“ dalšího epického dobrodružství.

Scenáristický tým, rozšířený ještě o Phoebe Gittinsovou a Artyho Papageorgioua, v současnosti pracuje na scénáři pro Hon na Gluma a „zkoumá dějové linie, které ještě nebyly odvyprávěny“. „Po více než dvě desetiletí milují filmoví diváci trilogii Pána prstenů díky nespornému respektu, který Peter, Fran a Philippa projevili při ochraně Tolkienova odkazu. Diváci tak mohli poznat neuvěřitelný svět vytvořený způsobem, který ctí Tolkienovu literární vizi,“ ocenil Warner Bors. v prohlášení.

Animovaný „předskokan“

Do fiktivní Středozemě obývané lidmi, elfy, trpaslíky a hobity se diváci podívají opět v roce 2026. Předchozí série Pán prstenů a Hobit, založené na knihách J. R. R. Tolkiena, vydělaly v celosvětových pokladnách kin celkově téměř šest miliard dolarů. Snímek Návrat krále z roku 2003 se navíc může chlubit jedenácti Oscary, včetně sošky za nejlepší film.

Čekání na premiéru fanouškům tolkienovského světa zkrátí animovaný Pán prstenů s podtitulem Válka Rohirů z americko-japonské produkce. Kina, včetně českých, příběh o osudném boji odehrávajícím se dvě stě let před událostmi v Hobitovi odvyprávějí letos v prosinci.