Fiala poslal prezidentovi návrh na Ženíškovo jmenování ministrem pro vědu

Brífink kandidáta na ministra pro vědu, výzkum a inovace Marka Ženíška po jednání s premiérem Petrem Fialou (zdroj: ČT24)

Premiér Petr Fiala (ODS) se ve Strakově akademii sešel s kandidátem na ministra pro vědu, výzkum a inovace Markem Ženíškem (TOP 09). Probrali spolu Ženíškovy priority ve funkci i to, co by chtěl v čele ministerstva do voleb stihnout. Návrh na jeho jmenování už premiér odeslal prezidentovi Petru Pavlovi, potvrdil později pro ČT.

„Marek Ženíšek je zkušený politik a kvalitní kandidát. Návrh na jeho jmenování jsem panu prezidentovi dnes odeslal,“ řekl v pátek ČT Fiala.

Ženišek s Fialou debatovali v pátek dopoledne o prioritách do konce volebního období i o tom, jaké oblasti je třeba podpořit finančně. „Jde o oblast excelence, špičkového výzkumu, lidských zdrojů nebo vědců obecně, abychom předcházeli odlivu nejlepších vědců do zahraničí,“ uvedl Ženíšek. O konkrétních částkách se nebavili, nepovažoval by to za korektní například vůči ministrovi financí.

Schůzku s prezidentem Petrem Pavlem má Ženíšek domluvenou na úterý příštího týdne. „Budu ho informovat o schůzce s premiérem i o prioritách v rámci rozpočtu,“ řekl. Ministrem by Ženíšek podle dřívějšího vyjádření Fialy mohl být jmenován rovněž v příštím týdnu.

Ženíškovu nominaci ve čtvrtek potvrdilo širší vedení TOP 09. Fiala dlouholetého poslance bezprostředně poté označil za zkušeného politika, který bude pro koaliční kabinet přínosem.

Na post uvolněný po demisi Heleny Langšádlové, kterou strana kritizovala za nedostatečnou prezentaci výsledků svého resortu, měl nastoupit v pondělí ekonom Pavel Tuleja. V pátek se kandidatury vzdal kvůli informacím o tom, že publikoval v takzvaných predátorských časopisech, a kvůli kritice kvality své odborné práce.

Ženíšek zatím zvažuje, jak komunikaci svého resortu nastavit. „Měl jsem nějaký svůj styl i jako předseda zahraničního výboru sněmovny. O konkrétních nápadech nebo opatřeních přemýšlíme,“ uvedl.