Český dobrovolník raboval na Ukrajině, hrozí mu výjimečný trest

Státní zástupce podal obžalobu na českého dobrovolníka, který je obviněný z rabování na Ukrajině. ČT to řekl Martin Bílý z Vrchního státního zastupitelství v Praze. Muž pro Seznam Zprávy potvrdil účast v ukrajinské armádě a přiznal se, že kradl v opuštěných domech nedaleko Kyjeva. Za rabování mu hrozí až výjimečný trest. Případem se bude zabývat Městský soud v Praze.

Kauzu vyšetřovali policisté z Národní centrály proti terorismu, extremismu a kybernetické kriminalitě, kteří muže obvinili ze služby v cizích ozbrojených silách a plenění v prostoru válečných operací. „V uvedené věci byla na obviněného podána obžaloba k Městskému soudu v Praze,“ informoval nyní dozorující státní zástupce Martin Bílý.

Šestadvacetiletý Čech působil podle Seznam Zpráv v březnu 2022 v ukrajinském dobrovolnickém praporu Karpatská Sič. Pro server účast v ukrajinské armádě přiznal s tím, že měl za úkol „čistit“ města Buča a Irpiň od ruských okupantů. Při tom si ale ve vesnici Stojanka na předměstí Kyjeva podle svých slov vzal z opuštěných domů brýle, nůž nebo stříbrné investiční slitky.

„Já jsem se řídil tím, co mi bylo řečeno. Velící důstojník mi řekl, že válečná kořist je válečná kořist. Nedělali jsme nic, co by nedělal někdo jiný. Zpětně uznávám, že to asi byla blbost,“ uvedl muž v rozhovoru pro Seznam Zprávy. Kriminalisté ho obvinili loni, nedávno navrhli podání obžaloby.

Za službu v cizí armádě hrozí muži maximálně pětileté vězení, za rabování ale může jít za mříže na osm až dvacet let. Soud mu může uložit také výjimečný trest od dvaceti do třiceti let. Od loňského roku sedí ve vazbě.