Rubrika Domácí

Žalobce navrhl pro majitele J.O. Investment osm let vězení. Škoda jde do miliard

Státní zástupce Boris Havel navrhl v pondělí po přečtení obžaloby v kauze společnosti J.O. Investment (JO) pro majitele firmy Jakuba Ortinského osm let vězení a peněžitý trest 25 milionů korun. Pro další dva obžalované, Petra Šorfu a Martina Hromadu, žádá šest let a desetimilionové peněžité tresty. Podle obžaloby trojice podvedla více než 3700 lidí a 162 firem, ze kterých podle spisu vylákali téměř 2,4 miliardy. Ortinský prohlásil, že s obžalobou nesouhlasí a cítí se nevinen.

PŘEHLEDNĚ: Květnové svátky se blíží. Kdy si lze nakoupit a kdy budou obchody zavřené

Na svátek práce, který připadá na tuto středu, budou mít obchody standardně otevřeno. To ale neplatí pro Den vítězství 8. května, kdy musí prodejny nad dvě stě metrů čtverečních, tedy velké supermarkety, hobbymarkety nebo nábytkářské domy, ze zákona zavřít. Výjimku v tento den mají jen čerpací stanice, lékárny či obchody na místech s vysokou koncentrací cestujících, jako jsou letiště a nádraží. V souvislosti s takzvaným pálením čarodějnic 30. dubna a předpokládanými vyššími teplotami obchodníci v následujících dnech očekávají zvýšenou poptávku po surovinách na grilování.

Z české krajiny mizí původní druhy rostlin. Naopak se šíří teplomilné, zjistila studie

Původní druhy rostlin z české přírody mizí, krajinou se šíří teplomilné a nepůvodní druhy. Potvrdila to studie, která vznikla na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity ve spolupráci s Botanickým ústavem Akademie věd ČR a dalšími univerzitami.

Proč policie odešla, když ho hledala? Pozůstalí po obětech střelby na filozofické fakultě stále neznají odpovědi

Uběhly už čtyři měsíce od střelby na filozofické fakultě v Praze a pozůstalí dodnes nemají jistotu, zda rozsahu tragédie nemohla policie zabránit. Otázky padají, odpovědi ne. Čeká se na konec vyšetřování. Ve čtvrtek pozůstalí přišli i do sněmovny, aby se zeptali těch, kdo případ vyšetřují. Pro 168 hodin natáčeli Václav Crhonek a Jakub Hříbek.

Miliardové dotace Národní sportovní agentury byly bez kontroly, tvrdí NKÚ

Národní sportovní agentura (NSA) nesledovala a nekontrolovala, jak příjemci využili dotace a zda dodrželi stanovené podmínky. Vyplývá to z prověrky Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). V některých případech ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) a NSA, které v letech 2019 až 2022 vydaly ze státního rozpočtu na podporu sportu celkem 26,5 miliardy korun, nepostupovaly při poskytování dotací transparentně a v souladu s právními předpisy. Kontroloři to v pondělí uvedli v tiskové zprávě. Resort připustil, že při výběru příjemců dotací mohlo v některých případech dojít k dílčímu pochybení. Agentura doplnila, že za kontrolovaný časový úsek nenese odpovědnost současné vedení NSA, zveřejněné výsledky respektuje.

Letní teploty v Česku vydrží do čtvrtka, poté se mírně ochladí

V Česku bude dál jasno až polojasno s letními teplotami až nad 25 stupňů Celsia. Kvůli počasí bez srážek se rozšíří výstraha před vznikem požárů. Od čtvrtka přijdou přeháňky, pak i bouřky a na víkend se mírně ochladí. Vyplývá to z předpovědi na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Opravy starších praček či mobilních telefonů mají být jednodušší

V týdnu schválil Evropský parlament takzvané právo na opravu, které má zajistit jednodušší opravy starších spotřebičů a elektroniky jako praček či mobilních telefonů. I po uplynutí záruční doby by tak měli výrobci povinnost například dodávat servisům za přiměřenou cenu náhradní díly. Pokud směrnici schválí členské státy, může začít platit do dvou let.
před 19 h hodinami|

Hrozí omezení dodávek léku pro chronicky nemocné. Resort tají, o jaký jde

Výpadky léků pokračují. Ministerstvo zdravotnictví aktuálně řeší problém s výrobcem, který chce výrazně omezit dodávky jednoho léčiva na předpis pro chronicky nemocné. Měsíčně se ho v Česku spotřebuje 60 tisíc balení. O jaký lék přesně jde, ale resort tají. Ministr Vlastimil Válek (TOP 09) téma otevřel na jednání rady ministrů v Bruselu. Požaduje, aby státy výrobcům neustupovaly a v lékové politice postupovaly koordinovaně.
před 21 h hodinami|

Exekucí je nejméně za osm let, sněmovnu čeká rozhodnutí o rychlejším oddlužení

Počet exekucí v Česku klesl pod hranici čtyř milionů, vymáhaných dluhů je tak nejméně za osm let. V dluhové pasti je pak aktuálně zhruba o čtvrt milionu lidí méně než v rekordním roce 2017. Pomohly nové zákony. Mnoho lidí pak žádá o oddlužení. V příštím týdnu by mohli poslanci hlasovat o zkrácené době oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky. Osobní bankrot automaticky zastaví všechny úroky a sankce a nastaví splátkový kalendář.
včeraAktualizovánovčera v 15:15|